50+ Phloem Transport MCQs and Answers

Transport in plants is internal movement of water, minerals, oxygen and carbon dioxide inside the plant body. The movement of these substances are effected by biological methods, physical methods or chemical methods. In this post we are going to discuss some most important questions and answers which are based on Phloem Transport.

Phloem Transport MCQs

1. Define exudation.

a) Coming out of xylem sap from tips of leaves

b) Loss of water from living aerial tissue in form of vapors

c) Oozing out of liquid from pores and wounds

d) Movement of substances through vascular bundles

Answer: c

2. Statement A: The process of phloem loading is an active process.

Statement B: The process of phloem unloading is a passive process.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: c

3. Who gave the mechanism of pressure flow hypothesis?

a) Ernst Munch

b) Henry Dixon

c) Steward

d) Adolph Fick

Answer: a

4. Which condition develops during the process of loading at the phloem tissue?

a) No change

b) Isotonic

c) Hypotonic

d) Hypertonic

Answer: d

5. Which is the most accepted mechanism for the translocation of sugars from source to sink?

a) Pressure flow hypothesis

b) Cohesion-tension theory

c) Root pressure theory

d) Imbibition

Answer: a

6. Statement A: Xylem is multi-directional in nature.

Statement B: Phloem is unidirectional in nature.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: b

7. The phloem sap consists of _________

a) amino acids

b) sucrose

c) hormones

d) stachyose

Answer: b

8. Sucrose is translocated through phloem can be demonstrated by ________

a) ringing the stem

b) defoliation

c) grafting

d) root pressure

Answer: a

More Related MCQs on Transport in Plants

Transport in Plants MCQs and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Objective Type Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Short Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Very Short Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants NEET Questions and Answer with FREE PDF

Topic wise MCQs on Transportation in Plants

Means of Transport MCQs and Answers
Plant-Water Relations MCQs and Answers
Long Distance Transport of Water MCQs and Answers
Transpiration MCQs and Answers
Transport of Mineral Nutrients MCQs and Answers