50+ Plant-Water Relations MCQs and Answers

Transport in plants is internal movement of water, minerals, oxygen and carbon dioxide inside the plant body. The movement of these substances are effected by biological methods, physical methods or chemical methods. In this post we are going to discuss some most important questions and answers which are based on Plant-Water Relations.

Plant-Water Relations MCQs

1. The amount of water lost by plants due to transpiration and guttation?

a) 98%

b) 12%

c) 92%

d) 50%

Answer: a

2. Which potential is considered of negligible value?

a) Water potential

b) Matrix potential

c) Solute potential

d) Pressure potential

Answer: b

3. The value of water potential of pure water is ________

a) 1

b) -1

c) 0

d) -2

Answer: c

4. The greater concentration of water in a system leads to _________

a) increased transpiration

b) increased solute potential

c) hypertonic condition

d) greater kinetic energy

Answer: d

5. The unit of water potential is_________

a) psi

b) no unit

c) pascal

d) mmole per kg

Answer: c

6. Statement A: Solute potential increases with dissolution of solutes.

Statement B: The value of solute potential is always negative.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: a

7. Which part of the cell contains water-like substances with dissolved molecules and suspended in them?

a) Protoplasm

b) Cytoplasm

c) Cytosol

d) Matrix

Answer: a

8. Statement A: Water is the limiting factor for plant growth and productivity.

Statement B: A minute amount of water is lost to the environment by the leaves.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: c

9. Pressure potential is ________

a) constant

b) zero

c) positive

d) negative

Answer: c

10. The space between the cell wall and the shrunken protoplast in a plasmolysed cell is occupied by ________

a) hypotonic solution

b) hypertonic solution

c) isotonic solution

d) water

Answer: b

11. Which of the following is a reversible phenomenon?

a) Plasmolysis

b) Turgidity

c) Flaccidity

d) Imbibition

Answer: a

12. Imbibition is commonly seen in _____

a) liquids

b) gases

c) suspension

d) colloids

Answer: d

13. Which of the following is not an important determinant of the movement of molecules in or out of the cell?

a) Cell membrane

b) Thickness of membrane

c) Tonoplast

d) Membrane of vacuole

Answer: b

14. Statement A: Osmotic pressure is negative.

Statement B: Osmotic potential is also negative.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: d

15. At atmospheric pressure, the water potential is equal to_________

a) Gravitational potential

b) Pressure potential

c) Solute potential

d) Matrix potential

Answer: c

16. The pressure built up against the cell wall of a plant cell due to diffusion of water causes the cell to become _________

a) flaccid

b) turgid

c) plasmolysed

d) imbibed

Answer: b

More Related MCQs on Transport in Plants

Transport in Plants MCQs and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Objective Type Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Short Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Very Short Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants NEET Questions and Answer with FREE PDF

Topic wise MCQs on Transportation in Plants

Means of Transport MCQs and Answers
Long Distance Transport of Water MCQs and Answers
Transpiration MCQs and Answers
Transport of Mineral Nutrients MCQs and Answers
Phloem Transport MCQs and Answers

Comments