50+ Regulation of Excretory System MCQs and Answers

When you are preparing for the upcoming Biology/Medical exams, the Regulation of Excretory System MCQs and Answers are most useful for students whose preparation is in concern. In this post we are going to discuss Regulation of Excretory System MCQs and Answers that will help you the most. We already published Excretory System MCQs and Answers.

Regulation of Excretory System MCQs and Answers

1. Where is vasopressin released from?

a) Neurohypophysis

b) Pineal gland

c) Adrenal gland

d) Pancreas

Answer: a

2. Which of these is not a function of ADH?

a) Stimulates water reabsorption

b) Decreases blood pressure

c) Prevents diuresis

d) Decreases perspiration

Answer: b

3. Which of these hormones do not lead to the constriction of blood vessels?

a) Epinephrine

b) Angiotensin II

c) ANF

d) ADH

Answer: c

4. Which of the following can increase GFR?

a) Increase in blood pressure

b) Decrease in blood pressure

c) Increased Bowman’s capsule hydrostatic pressure

d) Ureteral constriction

Answer: a

5. On which of these does ADH act upon?

a) Glomerulus

b) Loop of Henle

c) PCT

d) Collecting duct

Answer: d

6. A fall in GFR can stimulate the juxtaglomerular cells to release which hormone from the kidney?

a) Angiotensinogen

b) ADH

c) Renin

d) Angiotensin I

Answer: c

7. Which of these hormones converts angiotensinogen to angiotensin I?

a) Aldosterone

b) ADH

c) Angiotensin II

d) Renin

Answer: d

8. Which of these hormones activates the adrenal cortex to release aldosterone?

a) ADH

b) Angiotensinogen

c) Angiotensin II

d) Angiotensin I

Answer: c

9. Which of these hormones can decrease blood pressure?

a) Epinephrine

b) ADH

c) ANF

d) Angiotensin II

Answer: c

10. Which of these hormones acts as a check on the renin-angiotensin mechanism?

a) ANF

b) ADH

c) Renin

d) Angiotensinogen

Answer: a

11. Where is aldosterone released from?

a) Pituitary gland

b) Adrenal cortex

c) Pineal gland

d) Adrenal medulla

Answer: b

12. Which of these are not involved in the regulation of kidney function?

a) Hypothalamus

b) Heart

c) JGA

d) Spleen

Answer: d

13. Which of these do not activate osmoreceptors?

a) Blood volume

b) Body fluid volume

c) Homoeostasis

d) Ionic concentration

Answer: c

14. What is another name for ADH?

a) Oxytocin

b) Noradrenaline

c) Vasopressin

d) Ghrelin

Answer: c

More Related MCQs on Excretory System

Excretory System in Animals MCQs and Answers
Human Excretory System MCQs and Answers
Urine Formation MCQs and Answers
Function of Tubules MCQs and Answers
Mechanism of Concentration of the Filtrate MCQs and Answers
Disorders in Excretory System MCQs and Answers

Comments