50+ Transpiration MCQs and Answers

Transport in plants is internal movement of water, minerals, oxygen and carbon dioxide inside the plant body. The movement of these substances are effected by biological methods, physical methods or chemical methods. In this post we are going to discuss some most important questions and answers which are based on Transpiration.

Transpiration MCQs and Answers

1. Which among the following is an external factor affecting transpiration?

a) Light

b) Number of stomata

c) Canopy structure

d) Water status of plant

Answer: a

2. Which among the following is an internal factor affecting transpiration?

a) Temperature

b) Humidity

c) % open stomata

d) Wind speed

Answer: c

3. Transpirative loss is studied through girdling experiment.

a) True

b) False

Answer: b

4. The small diameter of the tracheary elements increases ___________

a) adhesion

b) cohesion

c) tensile strength

d) capillarity

Answer: d

5. Statement A: Inner wall is pushed outwards

Statement B: Outer wall is pulled outwards

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: d

6. Statement A: Transpiration creates pressure in xylem sufficient enough to transport water up to 130 m high.

Statement B: Transpiration creates a pushing force.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: c

7. Which of the following is not a function of stomata?

a) Regulation of turgidity of guard cells

b) Loss of water vapor

c) Loss due to guttation

d) Exchange of O2 and CO2

Answer: c

8. Statement A: C3 plants are twice efficient as C4 plants in terms of fixing carbon dioxide.

Statement B: C4 plant loses twice the amount of water as C3 plant for same amount of CO2 fixed.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: b

More Related MCQs on Transport in Plants

Transport in Plants MCQs and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Objective Type Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Short Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Very Short Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants NEET Questions and Answer with FREE PDF

Topic wise MCQs on Transportation in Plants

Means of Transport MCQs and Answers
Plant-Water Relations MCQs and Answers
Long Distance Transport of Water MCQs and Answers
Transport of Mineral Nutrients MCQs and Answers
Phloem Transport MCQs and Answers

Comments