100+ Transportation In Plants MCQs and Answers

Transport in Plants MCQs and Answers have been designed to test your knowledge about Transport in Plants. Transport in plants is a term used to describe the movement of substances from one part of a plant to another, or from a plant to its surroundings, that occurs by various means such as passive diffusion, mass flow, transpiration, active transport and others.

Transportation In Plants MCQs and Answers

These Transportation In Plants MCQs and Answers are based on the following topics:

Means of Transport MCQs and Answers
Plant-Water Relations MCQs and Answers
Long Distance Transport of Water MCQs and Answers
Transpiration MCQs and Answers
Transport of Mineral Nutrients MCQs and Answers
Phloem Transport MCQs and Answers

Transportation In Plants MCQs and Answers

1. Mineral Nutrients are taken up by ________

a) leaves

b) stems

c) branches

d) roots

Answer: d

2. Minerals are re-exported by __________

a) leaves

b) stems

c) branches

d) roots

Answer: a

3. Who is the Father of Plant Physiology?

a) Stephan Hales

b) Schwendener

c) Melvin Calvin

d) Lipmann

Answer: c

4. The theory proposed to explain the mechanism of stomatal movement?

a) The starch-sugar interconversion theory

b) Theory of photosynthesis in guard cell

c) Theory of glycolate metabolism

d) Active potassium transport ion concept

Answer: a

5. Plants lose water mainly by the process of _____

a) Guttation

b) Exudation

c) Transpiration

d) Evaporation

Answer: c

6. Root system in a plant develops well when __________

a) deficiency of copper

b) absorption of water increases

c) deficiency of auxin

d) deficiency of ABA

Answer: b

7. Water entering roots through diffusion is a ____________

a) endosmosis

b) osmosis

c) passive absorption

d) active absorption

Answer: c

8. Vascular bundle is composed of _________

a) xylem

b) phloem

c) both xylem and phloem

d) cambium

Answer: c

9. Which kind of transport is present in xylem?

a) No transport

b) Unidirectional

c) Bidirectional

d) Multidirectional

Answer: b

More Related MCQs on Transport in Plants

Transport in Plants MCQs and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Objective Type Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Short Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Very Short Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants NEET Questions and Answer with FREE PDF

Related Online Test

Life Processes Class 10 MCQ Online Test
Nutrition Quiz – FREE Science Online Quiz on Nutrition
Diet Quiz – FREE Science Online Quiz on Diet
Food And Nutrition Quiz – FREE Science Online Quiz on Food And Nutrition
Healthy Diet Quiz – FREE Science Online Quiz on Healthy Diet
Diet Plan Quiz – FREE Science Online Quiz on Diet Plan
Nutrition Quiz For Students – FREE Science Online Quiz on Nutrition

Comments