100+ Transportation MCQs and Answers with FREE PDF

Transport of food substances is mainly carried out in three ways. In plants it is carried out by the vascular tissue called the phloem. In animals it is carried out by the blood circulating in the body. In both plants and animals, food substances are also transported from place to place over longer distances by specialised cells called fat bodies or fat cells. In this post we are going to discuss about some most important Transportation MCQs and Answers. We also published Nutrition MCQs and Answers with FREE PDF that will help you the most.

Transportation MCQs and Answers

1. Phloem sap is mainly made of ____________

a) Water and sucrose

b) Water and glucose

c) Water and starch

d) Water and fructose

Answer: a

2. Which elements are readily mobilized in plants?

a) S, N, Mo

b) S, N, P

c) S, N, B

d) S, Mn, Mo

Answer: b

3. The rate of transpiration will _________ if the atmospheric pressure is low

a) Increase

b) Decrease

c) Stay unchanged

d) Can’t be determined

Answer: a

4. The main function of guard cells is to help with ____________

a) Transpiration

b) Guttation

c) Transcription

d) None of the above

Answer: c

5. Transpiration is regulated by the movements of __________

a) Parenchyma cells

b) Guard cells

c) Epithelial cells

d) None of the above

Answer: b

6. The steroid hormones easily pass through the plasma membrane through simple diffusion because they are _____

a) Gaseous

b) Carbon-based

c) Water Soluble

d) Lipid Soluble

Answer: d

7. Living cells placed in an isotonic solution tend to retain their shape and size. This is based on the principle of

a) Diffusion

b) Transpiration

c) Osmosis

d) None of the above

Answer: c

8. Girdling around the trunk of a tree can cause it to ________ if it cannot regrow to bridge the wound

a) Stop absorbing water

b) Stop growing

c) Die

d) None of the above

Answer: c

9. The only artery which carries deoxygenated blood is:

a) Pulmonary artery

b) Renal artery

c) Hepatic artery

d) Coronary artery

Answer: a

10. How many chambers does a frog’s heart have?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: c

11. Oxygenated blood reaches heart by

a) Pulmonary artery

b) Pulmonary vein

c) Aorta

d) Vena cava

Answer: b

12. Which of the following substances is transported by blood plasma?

a) Food

b) Potassium

c) Alcohol

d) All of these

Answer: d

13. How many chambers are present in human heart?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: d

14. In humans, right auricle receives______blood from______

a) Oxygenated, aorta

b) Deoxygenated, vena cava

c) Oxygenated, vena cava

d) Deoxygenated, aorta

Answer: b

15. Veins have valves to

a) Prevent back flow of blood

b) Prevent the collapse of the vein

c) Maintain its position in the body

d) None of these

Answer: a

16. The color of blood plasma is:

a) Red

b) Pale yellow

c) Yellowish green

d) Pink

Answer: b

17. It helps in translocation of food in plants.

a) Xylem

b) Palisade cells

c) Root hairs

d) Phloem

Answer: d

18. Where does the maximum exchange of material between blood and surrounding cells occur?

a) Heart

b) Veins

c) Arteries

d) Capillaries

Answer: d

19. What is the richest natural source of minerals for plants?

a) Chemical fertilizers

b) Soil

c) Air

d) Water

Answer: b

20. The only reptile having 4- chambered heart is:

a) Snake

b) Turtle

c) Lizard

d) Crocodile

Answer: d

21. Superior and inferior vena cava respectively carries blood from

a) Upper and lower parts of body

b) Lower and upper parts of body

c) Upper and lateral parts of the body

d) Lateral and lower parts of the body

Answer: a

22. Which of the following organisms have single circulation?

a) Fishes

b) Mammals

c) Birds

d) Reptiles

Answer: a

23. Which of the following statements is not true about blood plasma?

a) It is a faint yellow in color

b) It contains corpuscles

c) It cannot coagulate

d) It is the fluid part of blood

Answer: c

24. What prevent the backflow of blood in heart.

a) Septa

b) Valves

c) Arteries

d) Veins

Answer: b

25. Valves are not found in

a) Arteries

b) Heart

c) Veins

d) Lymphatic

Answer: a

26. Which of the following characteristics is not find in plants?

a) Slow transport system

b) High energy needs

c) No mobility

d) Large proportion of dead cells

Answer: b

27. What is normal blood pressure in humans?

a) 120/80 mm of Hg

b) 130/60 mm of Hg

c) 140/70 mm of Hg

d) 140/ 90 mm of Hg

Answer: a

28. Which of the following parts of plants is the store- house of energy?

a) Flowers

b) Branches

c) Roots

d) Leaves

Answer: d

29. Oxygenated blood is pumped from heart to rest of the body via:

a) Aorta

b) Pulmonary

c) Pulmonary vein

d) Vena cava

Answer: a

30. Transpiration and_______help in transport of water in plants.

a) Translocation

b) Photosynthesis

c) Root pressure

d) Shoot pressure

Answer: c

31. Four chambered heart is characteristics feature of:

a) Fishes

b) Amphibians

c) Reptiles

d) Mammals

Answer: c

32. Heart is completely four chambered in —–

a) Amphibians

b) Reptiles

c) Birds

d) Fishes

Answer: b

33. Blood pressure is measured by an instrument known as:

a) ECG

b) Stemoscope

c) Sphygmomanometer

d) EEG

Answer: c

34. Which of the following substances is obtained by the plants from soil?

a) Nitrogen

b) Oxygen

c) Carbon dioxide

d) None of these

Answer: a

35. Thrombocytes is another name for

a) Red corpuscles

b) Platelets

c) Plasma

d) White blood corpuscles

Answer: b

36. Translocation utilizes energy (ATP) to transfer ______ into phloem tissue.

a) Sugar

b) Fat

c) Potassium

d) Lipid

Answer: a

37. Which vitamin helps in blood clotting?

a) Vitamin A2

b) Vitamin B

c) Vitamin E4

d) Vitamin K

Answer: d

38. Which of the following helps in maximum transport of oxygen?

a) Red blood corpuscles

b) Platelets

c) Plasma

d) White blood corpuscles

Answer: a

39. A _______________ force exists between the walls of xylem vessels and water

a) Cohesion

b) Adhesive

c) Gravitational

d) Transpirational pull

Answer: b

40. The pathway of the movement of water through cell wall is called as __________

a) Symplastic pathway

b) Apoplastic pathway

c) Vacuolar pathway

d) Plasmodesmata pathway

Answer: b

Download PDF (Transportation MCQs and Answers)

More Related MCQs on Transportation

Transport in Plants MCQs and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Objective Type Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Short Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants Very Short Questions and Answer with FREE PDF
Transport in Plants NEET Questions and Answer with FREE PDF

Related Online Test

Life Processes Class 10 MCQ Online Test
Nutrition Quiz – FREE Science Online Quiz on Nutrition
Diet Quiz – FREE Science Online Quiz on Diet
Food And Nutrition Quiz – FREE Science Online Quiz on Food And Nutrition
Healthy Diet Quiz – FREE Science Online Quiz on Healthy Diet
Diet Plan Quiz – FREE Science Online Quiz on Diet Plan
Nutrition Quiz For Students – FREE Science Online Quiz on Nutrition

Comments