50+ Universal Law of Gravitation Quiz and Answers

Universal Gravitation Quiz Answers play important role in various entrance test so students can practice online Gravitation quiz to attempt these MCQ’s. Gravitation is one of the most difficult chapter to master in Physics. While solving this topic it becomes more complicated due to lengthy theory. So students often stuck at that point while writing exams like JEE, NEET etc. Students don’t know how to tackle the exam questions on Gravitation. Here you will get all the details regarding Gravity MCQs and answers. We already published the most important Questions and Answers on the Chapter Gravitation.

Universal Law of Gravitation Quiz and Answers

1. What is the gravitational force experienced by an object of 10kg 200m away from an object weighing 1 ton?

a) 1.6675 N

b) 2.6675 N

c) 3.6675 N

d) 4.6675 N

Answer: a

2. Which scientist introduced the universal law of gravitation?

a) Albert Einstein

b) Isaac Newton

c) Stephen Hawking

d) Nikola Tesla

Answer: b

3. What will be the value of acceleration due to gravity on the surface of the earth if the radius of the earth suddenly decreases to 60% of its present value, keeping the mass of the earth unchanged?

a) 9.81 m/s2

b) 5.89 m/s2

c) 16.35 m/s2

d) 27.25 m/s2

Answer: d

4. Which scientist introduced the universal law of gravitation?

a) Albert Einstein

b) Isaac Newton

c) Stephen Hawking

d) Nikola Tesla

Answer: b

5. What will be the value of acceleration due to gravity on the surface of the earth if the radius of the earth suddenly decreases to 60% of its present value, keeping the mass of the earth unchanged?

a) 9.81 m/s2

b) 5.89 m/s2

c) 16.35 m/s2

d) 27.25 m/s2

Answer: d

6. The value of acceleration due to gravity of earth at the equator is less than that of the poles due to _____

a) shape and rotation of the earth

b) mass of the sun

c) mass of the earth

d) mass of the moon

Answer: a

7. The weight of an object can be zero but the mass of an object can never be zero.

a) True

b) False

Answer: a

8. Gravitational force is the strongest fundamental force.

a) True

b) False

Answer: b

9. Gravitational force is _____

a) an imaginary force

b) a long-range force

c) a short-range force

d) the strongest fundamental force

Answer: b

10. The universal law of gravitation becomes more inapplicable as the size and distance between objects decreases.

a) True

b) False

Answer: a

More Related MCQs

Kepler’s Laws MCQs and Answers
The Gravitational Constant MCQs and Answers
Acceleration due to Gravity of the Earth MCQs and Answers
Acceleration due to Gravity below and above the Surface of Earth MCQs and Answers
Gravitational Potential Energy MCQs and Answers
Escape Speed MCQs and Answers
Earth Satellite MCQs and Answers
Energy of an Orbiting Satellite MCQs and Answers
Geostationary and Polar Satellites MCQs and Answers
Weightlessness MCQs and Answers

Comments