50+ Urine Formation MCQs and Answers

When you are preparing for the upcoming Biology/Medical exams, the Urine Formation MCQs and Answers are most useful for students whose preparation is in concern. In this post we are going to discuss Urine Formation MCQs and Answers that will help you the most. We already published Excretory System MCQs and Answers.

Urine Formation MCQs and Answers

1. How many layers of glomerular epithelium are involved in the filtration of blood?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: c

2. Which of the following are not passed on to the lumen of Bowman’s capsule during glomerular filtration?

a) Fat molecules

b) Glucose

c) Water

d) Proteins

Answer: d

3. What is the percentage of cortical nephrons concerning the total nephrons present in the kidneys?

a) 75-80%

b) 50%

c) 15-20%

d) 95%

Answer: a

4. Which of the following type of nephrons are prominently present in the desert mammals?

a) Cortical nephrons

b) No nephrons are present

c) Medullary nephrons

d) Juxta-medullary nephrons

Answer: d

5. What is the full form of GFR?

a) Glomerulus filtering unit

b) Glomerular filtration rate

c) Globulin fast rate

d) Globulin filtering rate

Answer: b

6. In approximately how many minutes, the whole blood of the body is filtered through the kidneys?

a) 10 minutes

b) 7 minutes

c) 4-5 minutes

d) 2 minutes

Answer: c

7. Which of the following pair of amino acids are removed by the ornithine cycle?

a) CO2 and H2O

b) H2O and O2

c) CO2 and urea

d) Ammonia and CO2

Answer: d

8. What is the starting point of the ornithine cycle?

a) Ornithine amino acid

b) Citrulline amino acid

c) Arginine

d) Fumeric acid

Answer: a

9. How many moles of ATP are required in the formation of urea?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: c

10. Which of the following is the main enzyme in the ornithine cycle?

a) Arginase

b) Carbamyl phosphatase

c) Arginosuccinate

d) Urease

Answer: a

11. Which of the following is not a process of urine formation?

a) Glomerular filtration

b) Reabsorption

c) Secretion

d) Excretion

Answer: d

12. Which of the following is the first step towards urine formation?

a) Glomerular filtration

b) Ultrafiltration

c) Secretion

d) Reabsorption

Answer: a

13. On average, how much volume of blood is filtered by the kidneys per minute?

a) 100-150 ml

b) 500 ml

c) 1100-1200 ml

d) 5000 ml

Answer: c

14. What is the full form of JGA?

a) Juxtaglomerular apparatus

b) Juxta glomerulus aperture

c) Juxta glial apparatus

d) Juxta glial aperture

Answer: a

15. JGA is formed by the cellular modifications of which of the following?

a) PCT

b) DCT

c) Convoluted tubule

d) Renal tubule

Answer: b

16. A fall in the GFR activates which of the following cells?

a) PCT cells

b) Podocytes

c) DCT epithelium

d) JG cells

Answer: d

17. What is the GFR of a healthy individual?

a) 150 litres per day

b) 180 litres per day

c) 200 litres per day

d) 80 litres per day

Answer: b

18. What is reabsorption?

a) Absorption of the filtrate by the renal tubules

b) Secretion of nutrients by the filtrate

c) Absorption of retentate by the renal tubules

d) Absorption of proteins and carbohydrates only

Answer: a

19. Which of the following substances are not reabsorbed actively by the nephrons?

a) Glucose

b) Amino acids

c) Sodium ions

d) Nitrogenous wastes

Answer: d

20. How is water reabsorbed in the initial segments of the nephrons?

a) By the active transport

b) By the passive transport

c) Water is not reabsorbed

d) Sometimes by active transport and sometimes by passive transport

Answer: b

21. Which of the following substances are not secreted by the tubular cells?

a) H+ ions

b) K+ ions

c) Ammonia

d) Glucose

Answer: d

22. What is the significance of the tubular secretion?

a) To maintain the hypotonic condition with the plasma

b) To maintain the hypertonic condition with the plasma

c) To maintain the ionic balance

d) To maintain the air pressure

Answer: c

23. By which protein is the blood colloidal osmotic pressure maintained?

a) Albumin

b) Globulin

c) Haemoglobin

d) Myoglobin

Answer: a

24. What does CHP stand for?

a) Capsular hydrostatic pressure

b) Capsid hydrated protein

c) Capsomere hydrated protein

d) Capsule hydrolysed protein

Answer: a

25. What is the condition of no urine formation called?

a) Oliguria

b) Polyuria

c) Diuresis

d) Anuria

Answer: d

26. What does CHP consist of?

a) Interstitial and artery pressure

b) Renal vein and artery pressure

c) Juxta medullary pressure and the arteriole pressure

d) Interstitial pressure and renal pressure

Answer: d

27. What is the full form of JGA?

a) Juxtaglomerular apparatus

b) Juxta glomerulus aperture

c) Juxta glial apparatus

d) Juxta glial aperture

Answer: a

28. JGA is formed by the cellular modifications of which of the following?

a) PCT

b) DCT

c) Convoluted tubule

d) Renal tubule

Answer: b

29. A fall in the GFR activates which of the following cells?

a) PCT cells

b) Podocytes

c) DCT epithelium

d) JG cells

Answer: d

More Related MCQs on Excretory System

Excretory System in Animals MCQs and Answers
Human Excretory System MCQs and Answers
Function of Tubules MCQs and Answers
Mechanism of Concentration of the Filtrate MCQs and Answers
Regulation of Excretory System MCQs and Answers
Disorders in Excretory System MCQs and Answers

Comments