50+ Classification of Soils MCQs and Answers

Soil classification deals with the systematic categorization of soils based on distinguishing characteristics as well as criteria that dictate choices in use. In this post we are going to discuss about Classification of Soils MCQs and Answers. We already published Resources And Development Class 10 MCQ and Answer that will help you the most.

Classification of Soils MCQs and Answers

1. Which of the following is recognised as the most widely spread and important soil?

A. Alluvial Soils

B. Black Soil

C. Red and Yellow Soils

D. Laterite Soil

Answer: A

2. The entire northern plains are made of

A. Alluvial Soils

B. Black Soil

C. Red and Yellow Soils

D. Laterite Soil

Answer: A

3. The alluvial soils are more common in piedmont plains such as

A. Duars

B. Chos

C. Terai

D. All of these

Answer: D

4. According to their age alluvial soils can be classified as

A. Black and White

B. Bangar and Khadar

C. Fertile and Non-fertile

D. Upper and lower

Answer: B

5. Which of the following statements is/are correct about alluvial soils?

A. The bangar soil has higher concentration of kanker nodules than the Khadar.

B. Khadar has more fine particles and is more fertile than the bangar.

C. Both of these

D. None of these

Answer: C

6. Black Soil are also called as

A. Dark Soil

B. Regur Soils

C. Old Soil

D. Fertile Soil

Answer: B

7. Which soil is known as black cotton soil?

A. Alluvial Soils

B. Black Soil

C. Red and Yellow Soils

D. Laterite Soil

Answer: B

8. Yelllow and red soils are also found in

A. Odisha

B. Chhattisgarh

C. Western Ghats

D. All of these

Answer: D

9. The Laterite Soil is most useful for growing

A. Rice & Wheat

B. Tea and Coffee

C. Peas and Beans

D. Lentils and Cowpeas

Answer: B

10. Arid soils range from

A. Red to brown in colour

B. Brown to black in colour

C. Red to white in colour

D. Black to red in colour

Answer: A

More Related MCQs and Answers

Types Of Resources
Development Of Resources
Resource Planning
Resource Planning in India
Conservation of Resources
Land Resources
Land Degradation And Conservation Measures
Soil As A Resource
Soil Erosion and Soil Conservation