50+ Land Degradation And Conservation Measures MCQs and Answers

Stunting, loss to biodiversity and productivity, and trend of salinity and water-logging of the soil are the major problems faced by the world. Land degradation is an important problem and threat to many countries and its population. Land degradation has been caused by excessive use of land, improper agricultural practices and deforestation which resulted in reducing amount of fertile soil. In this post we are going to discuss about Land Degradation And Conservation Measures MCQs and Answers. We already published Resources And Development Class 10 MCQ and Answer that will help you the most.

Land Degradation And Conservation Measures MCQs

1. In which states of India deforestation due to mining have caused severe land degradation?

A. Jharkhand

B. Chhattisgarh

C. Madhya Pradesh

D. All of these

Answer: D

2. In which state overgrazing is recognising as one of the main reasons for land degradation?

A. Gujarat

B. Rajasthan

C. Maharashtra

D. All of these

Answer: D

3. In which state, over irrigation is responsible for land degradation due to water logging leading to increase in salinity and alkalinity in the soil?

A. Punjab

B. Haryana

C. Uttar Pradesh

D. All of these

Answer: D

4. Terracing is an affective method of soil conservation:

A. Desert areas

B. Hilly areas

C. Plains

D. Riverine areas

Answer: B

5. Which is the main causative factor for desertification?

A. Irrigated agriculture

B. Overgrazing

C. Tourism

D. Developmental activities

Answer: B

6. Deforestation may reduce the chances of:

A. Rain fall

B. Frequent cyclones

C. Erosion of surface soil

D. Frequent landslides

Answer: A

7. Deforestation causes:

A. Soil erosion

B. Pollution

C. No floods

D. None of these

Answer: A

8. One of the following crops is the most effective in controlling soil erosion:

A. Cotton

B. Pigeon pea

C. Green gram

D. Maize

Answer: B

9. Sheet erosion is caused by:

A. Fast running rivers

B. Wind

C. Heavy rains

D. Glaciers

Answer: C

10. Soil conservation means:

A. Prevention of spread of desert

B. To check soil erosion by wind and rains

C. To check soil erosion by afforestation

D. All of these

Answer: D

11. Soil conservation can best achieved by having:

A. Wind screens

B. Good plant covers

C. Restricted human activity

D. Low rainfall

Answer: Option B

12. Main indicator of soil erosion is:

A. Deforestation

B. Afforestation

C. Ozone layer

D. Goats and grazing animals

Answer: A

13. Dark coloured soils are considered most fertile as they contain:

A. Gravel and sand

B. Sand and calcium

C. Clay and humus

D. Silt and earthworms

Answer: C

14. Which of the following prevents afforestation in deserts:

A. Goat and grazing animals

B. Local resident

C. Unfertility of soil

D. Low rainfall

Answer: D

15. Eroded soils are:

A. Rich in plant nutrients

B. Unaltered in plant nutrients

C. Devoid of plant nutrients

D. All of these

Answer: C

16. Fifth of June is celebrated as:

A. World environment day

B. Darwin’s birthday

C. World health and hygiene day

D. World population day

Answer: A

17. Mulching helps in:

A. Moisture conservation

B. Weed control

C. Improvement of soil structure

D. Increasing soil fertility

Answer: A

18. The ecological equilibrium in mined areas can be achieved by:

A. Preventing soil erosion

B. Developing a vegetational cover

C. Preventing overgrazing

D. Introducing agriculture

Answer: B

19. Agrostology is related with the study of:

A. Agricultural growth

B. Epiphytes

C. Grasses

D. Nematode disease

Answer: C

20. Soil erosion can be reduced by:

A. Reducing over grazing

B. Planting proper plants

C. Making dams

D. All of those

Answer: D

More Related MCQs and Answers

Types Of Resources
Development Of Resources
Resource Planning
Resource Planning in India
Conservation of Resources
Land Resources
Soil As A Resource
Classification of Soils
Soil Erosion and Soil Conservation

Comments