50+ Land Resources MCQs and Answers

Land resources provide important raw materials for others industries. The most important of these is the mineral sector. Land resources also includes agricultural land; this agriculture produces not only food of human consumption but basic agricultural products like cotton and jute, and cash crops like sugarcane and raw materials like jute and rubber latex. In this post we are going to discuss about Land Resources MCQs and Answers. We already published Resources And Development Class 10 MCQ and Answer that will help you the most.

Land Resources MCQs and Answers

1. Land Resources supports

(i) Natural vegetation

(ii) Wild life

(iii) Human life

(iv) Economic activities

(v) Transport

(vi) Communication systems

A. (i) Only

B. (i), (ii) & (iii) Only

C. (i), (iii) & (vi) Only

D. (i), (ii), (iii), (iv), (v) & (vi)

Answer: D

2. India has land under a variety of relief features such as

A. Mountains

B. Plateaus

C. Plains

D. All of these

Answer: D

3. Which per cent of the area of India is the plain?

A. 40 percent

B. 43 percent

C. 45 percent

D. 49 percent

Answer: B

4. Which per cent of the area of India is the Mountains?

A. 10 percent

B. 20 percent

C. 30 percent

D. 40 percent

Answer: C

5. Which per cent of the area of India is the plateau region?

A. 21 percent

B. 23 percent

C. 27 percent

D. 29 percent

Answer: C

6. Land resources are used for which purposes?

A. Forests

B. Land not available for cultivation

C. Fallow lands

D. All of these

Answer: D

7. A continuous are of land surrounded by ocean is called__________________

A. Seashore

B. Beach

C. Landmass

D. Wetland

Answer: c

8. How many major continuous landmass are there?

A. One

B. Two

C. Three

D. Four

Answer: d

9. Land capable of being ploughed and used to grow crops is called as________________

A. Domestic land

B. Arable land

C. Un arable land

D. Dry land

Answer: b

10. Out of the total land area, how many million hectares of land suffer from degradation?

A. 150

B. 175

C. 200

D. 225

Answer: b

11. Wearing away of a field’s topsoil by the natural physical forces of water and wind is known as_____________

A. Wind erosion

B. Soil erosion

C. Water erosion

D. Sand erosion

Answer: b

12. Estimate of the ability of soils to resist erosion, based on the physical characteristics of each soil is known as__________________

A. Soil erodibility

B. Soil erosion

C. Soil potentiality

D. Soil neutrality

Answer: a

13. Low lying tract of land enclosed by dikes that forms an artificial hydrological entity is known as_________________

A. Polder

B. Resign

C. Derelict

D. Catchment

Answer: a

14. In Germany marshes separated from the surrounding water by a dike are known as______________

A. Delt

B. Koogs

C. Catchment

D. Flood plains

Answer: b

15. Hydroponics is a technique of growing crops without__________________

A. Water

B. Air

C. Soil

D. Sunlight

Answer: c

16. The land which is abandoned and declared as not good for cultivation anymore is known as_____________

A. Polder

B. Koogs

C. Derelict land

D. Catchment land

Answer: c

17. The thin layer of grainy substance covering the surface of the earth is called as_______________

A. Mineral

B. Soil

C. Sand

D. Chemical fertilizers

Answer: b

18. A collapse of a mass of earth or rock from a mountain is known as__________________

A. Landform

B Landslide

C. Deforestation

D. Deformation

Answer: B

19. Process of conversion of productive land to arid or semi arid lands is known as________________

A. Deforestation

B. Deformation

C. Landform

D. Desertification

Answer: D

More Related MCQs and Answers

Types Of Resources
Development Of Resources
Resource Planning
Resource Planning in India
Conservation of Resources
Land Resources
Land Degradation And Conservation Measures
Soil As A Resource
Classification of Soils
Soil Erosion and Soil Conservation

Comments