50+ Resource Planning MCQs and Answers

Resource planning is a process for assessing and taking corrective action as needed, on the inconsistencies across the development plans, policies and schemes at both central level and state level with overall objective of enhancing overall resource allocation efficiency. In this post we are going to discuss about Resource Planning MCQs and Answers. We already published Resources And Development Class 10 MCQ and Answer that will help you the most.

Resource Planning MCQs and Answers

1. What is resource planning?

A. Methods implemented for use resources

B. Methods implemented for waste resources

C. Methods implemented for proper and judicious utilization of resources.

D. None of these

Answer: C

2. The organisation provides employees benefits in the form of conveyance facilities, housing facilities and educational facilities for children. What kind of benefits is the organization
providing to the employees

A. incentives

B. bonus

C. fringe benefits

D. security benefits

Answer: C

3. The relationship between an employee and a manager plays a critical role in determining the job satisfaction level of the employee. What are the ideal characteristics that an employee
would like his manager to possess

A. lend support and guidance

B. to keep to himself, his expectations from the

C. identify employees strength and weakness

D. both a and c

Answer: D

4. The HR manager of a manufacturing firm was given the task of providing information on market statistics of personnel availability, pay rates etc. What role of HR executive is the
manager performing

A. the executive

B. the service provider

C. the consultant

D. the facilitator

Answer: B

5. Which of the following is NOT a key characteristic of a successful quality improvement
program

A. education and training

B. team work

C. total systems approach

D. short term goal perspective

Answer: D

6. The extent to which an employees work meets his professional needs is termed as

A. quality of work life

B. quality circles

C. quality program

D. quality cycle

Answer: A

7. ____ in India led to the move from Personnel adminstration to HRM in Indian setup

A. globalisation

B. industrialization

C. independence

D. none of the above

Answer: A

8. An HR Manager in a large multinational firm is involved in establishing an international structure of roles for people and assigning responsibilities. What is the managerial function
that the HR manager is performing

A. organizing

B. staffing

C. directing

D. controlling

Answer: A

9. ___ is the process by which the knowledge of an employee, his skills , abilities and
motives to perform a job must match the requirements of the job.

A. recruitment

B. job analysis

C. selection

D. placement

Answer: B

10. A control technique that helps in measuring the cost and value of people for an
organization and helps management to value human resources is

A. human resource accounting

B. employee control systems

C. organizational control systems

D. value based accounting

Answer: A

More Related MCQs and Answers

Types Of Resources
Development Of Resources
Resource Planning in India
Conservation of Resources
Land Resources
Land Degradation And Conservation Measures
Soil As A Resource
Classification of Soils
Soil Erosion and Soil Conservation

Comments