TOP 100+ Resources And Development Class 10 MCQ and Answer

Resources And Development Class 10 MCQ and Answer: Resources and Development is an important topic in class 10th of CBSE. This chapter deals with the different resources available to the population of the country and how they are being utilized. On this page, we have prepared Resources And Development Class 10 MCQ and Answers for you. You can make use of this resource as study material or as revision material for your exams.

Resources And Development Class 10 MCQ and Answer

1. What is Sustainable economic development?

A. Development should take place without global warming

B. Development should take place without carbon use

C. Development should take place without damaging plants

D. Development should take place without damaging the environment

Answer: D


2. In which year Rio de Janeiro Earth Summit was held?

A. 1990

B. 1992

C. 1996

D. 1998

Answer: B


3. In 1992 at the United Nations Conference on Environment and Development (UNCED), which took place at

A. Brazil

B. France

C. USA

D. India

Answer: A


4. Materials in the environment that have the potential to satisfy human needs but human beings do not have the appropriate technology to access them are called:

A. Potential resource

B. Stock

C. Developed resource

D. Reserves

Answer: B


5. The ____ sequence of soil horizons found at a given location is collectively called the soil profile.

A. lateral

B. horizontal

C. vertical

D. parallel

Answer: C


6. Which of the following is not a method of soil conservation?

A. Mulching

B. Leeching

C. Terrace farming

D. Shelterbelts

Answer: B


7. Rows of planted trees to create shelter are called____.

A. Rows of trees

B. Shelterbelts

C. Woodcut trees

D. Rosewoods

Answer: B


8. Which river systems have deposits of alluvial soils in the Northern Plains of India?

A. Ganga, Yamuna and Saraswati

B. Indus, Ganga and Brahmaputra

C. Krishna, Cauvery, and Godavari

D. Mahanadi, Koshi and Gandak

Answer: B


9. Humus is produced in soil due to ____

A. the decay of animal and plant matter

B. weathering

C. excess irrigation

D. the use of fertilizers

Answer: A


10. India’s territorial water extends up to a distance of:

A. 12 km

B. 12 nautical miles

C. 19.2 miles

D. 200 nautical miles

Answer: B


11. Resources that take a long geological time for their formation are called:

A. Renewable resources

B. Reserve

C. Community resources

D. Non-renewable resources

Answer: D


12. Area sown more than once in an agricultural year plus the net sown area is known as:

(n) Net sown area

B. Forest cover

C. Wasteland

D. Gross cropped area

Answer: D


13. The total degraded land in our country is:

A. 133 million hectares

B. 130 million sq. km.

C. 140 million hectares

D. 130 million hectares

Answer: D


14. In which of the following States mining has caused severe land degradation?

A. Gujarat

B. Jharkhand

C. Kerala

D. Uttaranchal

Answer: B


15. The main cause of land degradation in Punjab, Haryana, and Western Uttar Pradesh is:

A. Mining

B. Over irrigation

C. Deforestation

D. Overgrazing

Answer: B


16. Which is the most common soil in Northern India?

A. Black soil

B. Laterite soil

C. Alluvial soil

D. Red soil

Answer: C


17. Red soil is mostly found in:

A. Parts of Jammu & Kashmir

B. Upper Ganga Plains

C. Eastern and Southern parts of Deccan Plateau

D. None of the above

Answer: C


18. Red soil is reddish in color due to:

A. high clay content

B. presence of kankar nodules in the subsoil

C. diffusion of iron in igneous and metamorphic rocks

D. high moisture content

Answer: C


19. Which of the following is not important for soil formation?

A. Relief

B. Parent rock

C. Climate

D. Duration of day

Answer: D


20. Black soil is also called:

A. Bangar

B. Khadar

C. Regur

D. Humus

Answer: C


21. Black soils are common in:

A. Deccan trap region

B. Kashmir Valley

C. Ganga Valley

D. Northern Plains

Answer: A


22. Laterite soil is very useful for growing:

A. Rice, wheat and mustard

B. Tea, coffee and cashewnut

C. Pulses, sugarcane and resin

D. None of the above

Answer: B


23. Black soil is deficient in

A. Calcium carbonate

B. Magnesium

C. Potash

D. Phosphoric contents

Answer: D


24. Which of the following soils has self-aeration capacity?

A. Alluvial

B. Red soil

C. Black soil

D. Mountain soil

Answer: C


25. Ploughing along the contour lines to decelerate the flow of water down the slopes is called:

A. Strip cropping

B. Sheet erosion

C. Contour ploughing

D. Terrace cultivation

Answer: C


26. Which of the following is not a measure for soil conservation?

A. Strip cropping

B. Terrace cultivation

C. Shelter belts

D. Overdrawing of ground water

Answer: D


27. Land that is left uncultivated for more than five agricultural years is called:

A. Pasture land

B. Culturable waste land

C. Barren land

D. Current fallow

Answer: B


28. Which one of the following type of resource is iron ore?

A. Renewable

B. Biotic

C. Flow

D. Non-renewable

Answer: D


29. Under which of the following type of resource can tidal energy be put?

A. Replenishable

B. Human-made

C. Abiotic

D. Non-renewable

Answer: A


30. Which one of the following is the main cause of land degradation in Punjab?

A. Intensive cultivation

B. Deforestation

C. Over-irrigation

D. Overgrazing

Answer: C


31. In which one of the following States is terrace cultivation practised?

A. Punjab

B. Plains of Uttar Pradesh

C. Haryana

D. Uttaranchal

Answer: D


32. In which of the following States is black soil found?

A. Jammu & Kashmir

B. Gujarat

C. Rajasthan

D. Jharkhand

Answer: B


33. What percentage of our land should be under forest according to the National Forest Policy (1952)?

A. 33

B. 22.5

C. 31

D. 30

Answer: A


34. In which state overgrazing is recognising as one of the main reasons for land degradation?

A. Gujarat

B. Rajasthan

C. Maharashtra

D. All of these

Answer: D


35. In which state, over irrigation is responsible for land degradation due to water logging leading to increase in salinity and alkalinity in the soil?

A. Punjab

B. Haryana

C. Uttar Pradesh

D. All of these

Answer: D


36. Terracing is an affective method of soil conservation:

A. Desert areas

B. Hilly areas

C. Plains

D. Riverine areas

Answer: B


37. Which is the main causative factor for desertification?

A. Irrigated agriculture

B. Overgrazing

C. Tourism

D. Developmental activities

Answer: B


38. Deforestation may reduce the chances of:

A. Rain fall

B. Frequent cyclones

C. Erosion of surface soil

D. Frequent landslides

Answer: A


39. Deforestation causes:

A. Soil erosion

B. Pollution

C. No floods

D. None of these

Answer: A


40. One of the following crops is the most effective in controlling soil erosion:

A. Cotton

B. Pigeon pea

C. Green gram

D. Maize

Answer: B


41. Sheet erosion is caused by:

A. Fast running rivers

B. Wind

C. Heavy rains

D. Glaciers

Answer: C


42. Soil conservation means:

A. Prevention of spread of desert

B. To check soil erosion by wind and rains

C. To check soil erosion by afforestation

D. All of these

Answer: D


43. Soil conservation can best achieved by having:

A. Wind screens

B. Good plant covers

C. Restricted human activity

D. Low rainfall

Answer: B


44. In which states of India deforestation due to mining have caused severe land degradation?

A. Jharkhand

B. Chhattisgarh

C. Madhya Pradesh

D. All of these

Answer: D


45. In which state overgrazing is recognising as one of the main reasons for land degradation?

A. Gujarat

B. Rajasthan

C. Maharashtra

D. All of these

Answer: D


Types Of ResourcesSoil Erosion and Soil Conservation
Development Of ResourcesClassification of Soils
Resource PlanningSoil As A Resource
Resource Planning in IndiaLand Degradation And Conservation Measures
Conservation of ResourcesLand Resources

Comments