50+ Soil As A Resource MCQs and Answers

Soil is a renewable resource because it is a growing medium for plants that help recharge the land. Without soil, life could not have become established on the planet. Knowledge about soil and its importance has been built over time by researchers, philosophers, agriculturalists and governments. In this post we are going to discuss about Soil As A Resource MCQs and Answers. We already published Resources And Development Class 10 MCQ and Answer that will help you the most.

Soil As A Resource MCQs and Answers

1. The soil is a

A. Living system

B. Non-living system

C. May be Non-living

D. None of these

Answer: A

2. The ____ sequence of soil horizons found at a given location is collectively called the soil profile.

A. lateral

B. horizontal

C. vertical

D. parallel

Answer: C

3. Which of the following is not a method of soil conservation?

A. Mulching

B. Leeching

C. Terrace farming

D. Shelter belts

Answer: B

4. Rows of planted trees to create shelter are called____.

A. Rows of trees

B. Shelter belts

C. Wood cut trees

D. Rose woods

Answer: B

5. Which river systems have deposits of alluvial soils in the Northern Plains of India?

A. Ganga, Yamuna and Saraswati

B. Indus, Ganga and Brahmaputra

C. Krishna, Cauvery and Godavari

D. Mahanadi, Koshi and Gandak

Answer: B

6. Humus is produced in soil due to ____

A. the decay of animal and plant matter

B. weathering

C. excess irrigation

D. the use of fertilisers

Answer: A

7. Layers in soil are called ____.

A. sediment lines

B. annual rings

C. horizons

D. latitudes

Answer: C

8. In which of the following states is terrace farming practiced?

A. Punjab

B. Plains of Uttar Pradesh

C. Haryana

D. Uttaranchal

Answer: D

9. Shelter belts can be created in ____.

A. Hilly areas

B. Desert regions

C. Coastal plains

D. Plateau regions

Answer: B

10. The most important factor in determining soil characteristics is ____.

A. the topography of the area

B. parental bedrock.

C. climate

D. temperature

Answer: B

11. Soil formed by intense leaching is called ____.

A. Alluvial soil

B. Red soil

C. Laterite soil

D. Desert

Answer: C

12. The soil that has good humus contains more ____.

A. carbon dioxide

B. air

C. oxygen

D. moisture

Answer: D

13. Which one of the following is not a constituent of soil?

A. Organic matter

B. Mineral

C. Mineral acid

D. Humus

Answer: C

14. Black soil is also known as ____.

A. Regur soil

B. Bhangar soil

C. Khadar soil

D. Duar soil

Answer: A

15. The denudation of soil cover and subsequent to washing down is described as ____.

A. Soil conservation

B. Soil erosion

C. Soil pollution

D. Soil depositing

Answer: B

More Related MCQs and Answers

Types Of Resources
Development Of Resources
Resource Planning
Resource Planning in India
Conservation of Resources
Land Resources
Land Degradation And Conservation Measures
Classification of Soils
Soil Erosion and Soil Conservation

Comments