100+ Soil Erosion and Soil Conservation MCQs and Answers

Soil erosion is the process by which the top layers of soil are removed or displaced by wind, water or ice. The loss of fertile soil can result in serious consequences for humans and other organisms in many ways. Soil erosion also causes serious damage to houses, bridges, roads and other forms of infrastructure. Soil conservation is a method of trying to stop soil erosion by slowing down the rate at which the soil is denuded. In this post we are going to discuss about Soil Erosion and Soil Conservation MCQs and Answers. We also post the most important post to you Resources And Development Class 10 MCQ and Answer that will help you the most.

Soil Erosion and Soil Conservation MCQs and Answers

1. Which of the following lead to soil erosion?

A. wind

B. glacier

C. water

D. All of these

Answer: D

2. The land becomes unfit for cultivation and is known as

A. Waste land

B. Black land

C. Bad land

D. Desert land

Answer: C

3. Terracing is an affective method of soil conservation:

A. Plains

B. Hilly areas

C. Desert areas

D. Riverine areas

Answer: B

4. Deforestation causes:

A. Pollution

B. No floods

C. Soil erosion

D. None of these

Answer: C

5. Which is the main causative factor for desertification?

A. Tourism

B. Overgrazing

C. Irrigated agriculture

D. Developmental activities

Answer: B

6. One of the following crops is the most effective in controlling soil erosion:

A. Maize

B. Cotton

C. Green gram

D. Pigeon pea

Answer: D

7. Sheet erosion is caused by:

A. Wind

B. Glaciers

C. Heavy rains

D. Fast running rivers

Answer: C

8. Soil conservation means:

A. Prevention of spread of desert

B. To check soil erosion by afforestation

C. To check soil erosion by wind and rains

D. All of these

Answer: D

9. Soil conservation can best achieved by having:

A. Wind screens

B. Low rainfall

C. Good plant covers

D. Restricted human activity

Answer: C

10. Main indicator of soil erosion is:

A. Ozone layer

B. Deforestation

C. Afforestation

D. Goats and grazing animals

Answer: B

11. Contour binding is done to check:

A. Sheeterision

B. Rill erosion

C. Gully erosion

D. Ravine formation

Answer: A

12. The soil binding is done in the best way by:

A. Algae

B. Grasses

C. Mycorrhizae

D. All of these

Answer: B

13. When trees and shrubs are planted in long rows along streams, they are described as:

A. Wind breaks

B. Shelter belts

C. Soil binders

D. Basin blisters

Answer: B

14. Digging pits on the slopes just for the accumulation of run off is called as:

A. Contour trenching

B. Contour terracing

C. Beach terracing

D. None of these

Answer: A

15. Which of the following prevents afforestation in deserts:

A. Low rainfall

B. Local resident

C. Unfertility of soil

D. Goat and grazing animals

Answer: A

16. Eroded soils are:

A. Rich in plant nutrients

B. Devoid of plant nutrients

C. Unaltered in plant nutrients

D. All of these

Answer: B

17. Fifth of June is celebrated as:

A. Darwin’s birthday

B. World population day

C. World environment day

D. World health and hygiene day

Answer: C

18. Mulching helps in:

A. Weed control

B. Moisture conservation

C. Increasing soil fertility

D. Improvement of soil structure

Answer: B

19. The ecological equilibrium in mined areas can be achieved by:

A. Introducing agriculture

B. Preventing overgrazin

C. Preventing soil erosion

D. Developing a vegetational cover

Answer: D

20. Agrostology is related with the study of:

A. Grasses

B. Epiphytes

C. Nematode disease

D. Agricultural growth

Answer: A

21. What is the major cause of diminishing wild life?

A. Cannabalism

B. Felling of trees

C. Habitat destruction

D. Paucity of drinking water

Answer: C

22. Rotation of crop is essential for:

A. Increasing fertility of soil

B. Increasing quality of protein

C. Increasing quality of minerals

D. Getting different kinds of crops

Answer: A

23. Soil erosion can be reduced by:

A. Making dams

B. Planting proper plants

C. Reducing over grazing

D. All of those

Answer: D

24. Soil erosion can be prevented by:

A. Heavy rains

B. Over grazing

C. Afforestation

D. Deforestation

Answer: C

25. If there is a little slope in the field, the soil erosion can be prevented by:

A. Confour farming

B. Contour terracing

C. Contour strip cropping

D. All of these

Answer: C

26. The fertility level of any soil is generally determined by:

A. Aeration and hydration

B. Humus and mineral contents

C. Humus, mineral and hydration level

D. All of these

Answer: D

27. The most common method used for cultivation on hills:

A. Bench terracing

B. Ridge terracing

C. Channel terracing

D. Levelling

Answer: A

28. The disadvantage of ploughing in arid and semi-arid zones is:

A. Loss of soil water

B. Soil organisms are exposed

C. Soil particles became smaller

D. All of these

Answer: A

29. Gullies are removed by:

A. Levelling

B. Pan breaking

C. Ridge terracing

D. All of these

Answer: A

30. An important agrostological technique to check soil erosion in the initial stages is:

A. Contour farming

B. Land retirement

C. Basin listing

D. Ley farming

Answer: D

31. The most significant and initial requirement for dry farming is:

A. Crop selection

B. Animal husbandry

C. Shallow ploughing

D. Development of textures

Answer: A

32. The soil permeability can be decreased due to blockers called:

A. Clods

B. Pans

C. Peds

D. None of these

Answer: B

33. Erosivity is the function of

A. Rainfall intensity

B. Rainfall

C. Runoff

D. Temperature

Answer: A

34. Land capability unit refers to the

A. Classifying the land

B. Grade the land

C. Both

D. None of these

Answer: A

35. Class-III lands of LUCC are

A. Moderately good for cultivation

B. Good for cultivation

C. Not good for cultivation

D. None of the above

Answer: A

36. Mulch tillage increases

A. Moisture content in the soil

B. Presence of air

C. Flow of water

D. All of the above

Answer: A

37. Bunds are constructed for the purpose of

A. Retaining water

B. Controlling soil loss

C. Both

D. None of these

Answer: C

38. Wind velocity higher at

A. 50 m height from the ground

B. 80 m height from the ground

C. 100 m height from the ground

D. 150 m height from the ground

Answer: A

39. Wind turbulence is increases with increase in

A. Friction velocity

B. Velocity

C. Pressure

D. Temprature

Answer: A

40. Wind turbulence is greater on

A. Rough surface

B. Smooth surface

C. Undulating surface

D. None of the above

Answer: A

41. The magnitude of wind turbulence is greater at

A. Ground surface

B. Rough surface

C. Smooth surface

D. None of the above

Answer: A

42. Soil erosion is the function of

A. Erosivity

B. Erodibility

C. Both

D. None of these

Answer: C

43. The sequence of water erosion is

A. Splash, sheet, rill, gully

B. Sheet, gully, rill

C. Rill, Splash, sheet

D. Gully erosion, Splash, sheet, rill

Answer: A

44. Gully development is accomplished under

A. Four

B. Three

C. Two

D. One

Answer: A

45. Gabion structure are

A. Flexible

B. Permeable

C. Both

D. None of these

Answer: C

46. Wind erosion will be higher from

A. A barren sandy soil

B. Clay soil

C. Sandy soil

D. Loam soil

Answer: A

47. Wind velocity is less at

A. Ground surface

B. Above the ground

C. Below the ground

D. All of the above

Answer: A

48. If the top soil has been eroded, we retire a land and grow over it:

A. Grasses

B. Lichens

C. Legumes

D. Blue-green algae

Answer: A

49. If the same crop is repeatedly grown in a field:

A. Water level in soil will recede

B. Nitrogen starvation many result

C. Soil will become prone to diseases

D. Specific mineral deficiency may arise

Answer: D

50. Bunds, dams and drains are constructed to prevent:

A. Gully erosion

B. Slip erosion

C. Sheet erosion

D. Stream bank erosion

Answer: A

More Related MCQs and Answers

Types Of Resources
Development Of Resources
Resource Planning
Resource Planning in India
Conservation of Resources
Land Resources
Land Degradation And Conservation Measures
Soil As A Resource
Classification of Soils