50+ Types Of Resources MCQs and Answers

Resource is an important concept of Economics as well as Geography. In simple terms, resource broadly refers to the material or service that can be used for some purpose. It can be anything from water to metal to human beings, which can be used for some constructive purpose. In this post we are going to discuss about Types Of Resources MCQs and Answers. We already published Resources And Development Class 10 MCQ and Answer that will help you the most.

Types Of Resources MCQs and Answers

1. Biotic Resources are obtained from

A. Human beings

B. Flora and fauna

C. Fisheries

D. All of these

Answer: D

Explanation: Biotic Resources are obtained from biosphere and have life such as human beings, flora and fauna, fisheries, livestock etc.

2. Which of the following is/are Abiotic Resource?

A. Fisheries

B. Livestock

D. Rocks

D. None of these

Answer: C

Explanation: All those things which are composed of non-living things are called abiotic resources. For example, rocks and metals.

3. Which of the following is/are Renewable Resources?

A. Solar energy

B. Wind energy

C. Water

D. All of these

Answer: D

Explanation: Renewable Resources, which can be renewed or reproduced by physical, chemical or mechanical processes are known as renewable or replenishable resources. For example, solar and wind energy, water, forests and wildlife, etc.

4. The replenishable resources are also called as

A. Biotic

B. Abiotic

C. Renewable Resources

D. Non-Renewable Resources

Answer: C

Explanation: The replenishable resource are also called as Renewable Resources which are the non-living resources that can be continuously restored by natural processes. It can be recharged again and again and are in-exhaustible. Example: rivers, ozone layer, wind, solar, thermal energy.

5. Which are Non-Renewable Resources?

A. Minerals

B. Fossil fuels

C. Both of these

D. None of these

Answer: C

Explanation: Non-Renewable Resources occur over a very long geological time. Minerals and fossil fuels are examples of such resources. These resources take millions of years in their formation. Some of the resources like metals are recyclable and some like fossil fuels cannot be recycled and get exhausted with their use.

6. Which are Individual Resources?

A. Plantation

B. Pasture lands

C. Ponds

D. All of these

Answer: D

Explanation: Individual Resources are also owned privately by individuals. Many farmers own land which is allotted to them by government against the payment of revenue. In villages there are people with land ownership but there are many who are landless. Urban people own plots, houses and other property. Plantation, pasture lands, ponds, water in wells etc. are some of the examples of resources ownership by individuals

7. Which are Community Owned Resources?

A. Public parks

B. Picnic spots

C. Playgrounds

D. All of these

Answer: D

Explanation: There are resources which are accessible to all the members of the community. Village commons (grazing grounds, burial grounds, village ponds, etc.) public parks, picnic spots, playgrounds in urban areas are de facto accessible to all the people living there.

8. Oceanic area up to which nautical miles from the coast termed as territorial water and resources therein belong to the nation?

A. 10 nautical miles

B. 12 nautical miles

C. 14 nautical miles

D. 16 nautical miles

Answer: B

Explanation: All the minerals, water resources, forests, wildlife, land within the political boundaries and oceanic area up to 12 nautical miles (22.2 km) from the coast termed as territorial water and resources therein belong to the nation.

9. Upto which nautical miles an Exclusive Economic Zone in oceans comes under a nation?

A. 100 nautical miles

B. 200 nautical miles

C. 300 nautical miles

D. 400 nautical miles

Answer: B

Explanation: International Resources: There are international institutions which regulate some resources. The oceanic resources beyond 200 nautical miles of the Exclusive Economic Zone belong to open ocean and no individual country can utilise these without the concurrence of international institutions.

10. Potential Resources are found in

A. Region

B. State

C. Nation

D. Ocean

Answer: A

Explanation: Potential Resources are found in a region, but have not been utilised. For example, the western parts of India particularly Rajasthan and Gujarat have enormous potential for the development of wind and solar energy, but so far these have not been developed properly.

11. Developed Resources depends on

A. Usability

B. Technology

C. Reserve

D. All of these

Answer: B

Explanation: Developed Resources are surveyed and their quality and quantity have been determined for utilisation. The development of resources depends on technology and level of their feasibility.

More Related MCQs and Answers

Development Of Resources
Resource Planning
Resource Planning in India
Conservation of Resources
Land Resources
Land Degradation And Conservation Measures
Soil As A Resource
Classification of Soils
Soil Erosion and Soil Conservation