100+ Agriculture Class 10 MCQ and Answer (Geography – Chapter 4)

Agriculture or agronomy is the science and technology of producing food, feed, fiber and other desired products by the cultivation of certain plants and the raising of domesticated animals (which may include livestock, poultry, fish and bees). Agriculture was the key development in the rise of sedentary human civilization, whereby farming of domesticated species created food surpluses that nurtured the development of civilization. In this post we are going to discuss the most important MCQ and Answer on Agriculture from Class 10 Geography text book.

Agriculture Class 10 MCQ and Answer

These Agriculture Class 10 MCQ and Answer (Geography – Chapter 4) contains the following topics:

Types of FarmingCommercial Farming
Primitive Subsistence FarmingCropping Pattern
JhummingFood Security
Intensive Subsistence FarmingImpact of Globalisation on Agriculture

Agriculture Class 10 MCQ and Answer

1. Which one of the following describes a system of agriculture where a single crop is grown on a large area?

(a) Shifting Agriculture

(b) Plantation Agriculture

(c) Horticulture

(d) Intensive Agriculture

Answer: b

2. Which of the following type of Agriculture is practised on small patches of land with the help of tools like hoe, dao and digging sticks?

(a) Primitive Subsistence Farming

(b) Intensive Subsistence Farming

(c) Commercial Farming

(d) None of these

Answer: a

3. Extensive farming takes place in

(a) Large Areas of good quality lands

(b) Small Areas of Poor quality lands

(c) Small areas of good quality

(d) Large Areas of good quality lands

Answer: a

4. What are the types of farming in normadic grazing?

(a) Pastoral/Subsistence/Extensive

(b) Arable/Pastoral/Extensive

(c) Arable/Subsistence/Extensive

(d) Arable/Subsistence/Intensive

Answer: a

5. Cattles and goats survive in which areas

(a) Precipitation low

(b) Rainfall is too low

(c) Rain fall is high

(d) Precipitation is high

Answer: b

6. What is the types of farming in tropics under Cattle Ranching?

(a) Arable/Pastoral/Extensive

(b) Pastoral/Subsistence/Extensive

(c) Pastoral/Commercial/Extensive

(d) Commercial/Subsistence/Extensive

Answer: c

7. The type of farming in which the crops are grown by farmers for the selling purpose is classified as

(a) commercial farming

(b) subsistence farming

(c) pastoral farming

(d) intensive farming

Answer: a

8. Example of commercial farming is

(a) Tea in India

(b) Coffee in Brazil

(c) Banana in Uganda

(d) All of these

Answer: d

9. Which of the following is/are Advantages of Commercial Farming?

(a) Encouraging Improvement in Local Infrastructure

(b) Lowering the Price of Products

(c) Increased Production and Enhancing Food Security

(d) All of these

Answer: d

10. What are the features of primitive subsistence agriculture?

(a) This type of farming is practised on small patches of land with the help ofprimitive tools like hoe, dao and digging sticks and family labour.

(b) This type offarming depends upon Monsoons, natural fertility of soil and environmental suitability.

(c) It is a ‘slash and burn’ agriculture.

(d) All of these

Answer: d

11. The Primitive Subsistence Farming is also known as

(a) Oldest farming

(b) Slash and burn farming

(c) Low Quality farming

(d) Primitive farming

Answer: b

12. The example of Primitive Subsistence Farming is

(a) Commercial Farming

(b) Jhumming

(c) Organic farming

(d) None

Answer: b

13. Jhumming is cultivated in

(a) Assam

(b) Punjab

(c) Odisha

(d) Kerala

Answer: a

14. In India ‘Slash and burn’ agriculture is known as

(a) Bewar

(b) Dahiya

(c) Podu

(d) Penda

Answer: d

15. How many crops are there based on seasons?

(a) 4

(b) 3

(c) 5

(d) 2

Answer: b

16. What is India’s global rank in cotton production?

(a) 1st

(b) 2nd

(c) 3rd

(d) 4th

Answer: a

17. How many months are required by sugarcane to mature?

(a) 6-12 months

(b) 1-2 months

(c) 10-15 months 

(d)More than 24 months

Answer: c

18. The Rabi crops are sown in which months?

(a) March-April

(b) June-July

(c) October-November

(d) January-February

Answer: c

19. Which of the following is ‘Rabi Crops’?

(a) Cotton

(b) Maize

(c) Arhar

(d) Mustard

Answer: d

20. Which state is the highest producer of wheat in India?

(a) UP

(b) MP

(c) West Bengal

(d) Punjab

Answer: b

21. Which of the following is Kharif Crop?

(a) Groundnut

(b) Maize

(c) Paddy

(d) All of the above

Answer: d

22. Which one of the following sequences is correct in the context of the three largest wheat producing states in India?

(a) Punjab, Madhya Pradesh, and Bihar 

(b) Madhya Pradesh, Bihar, and Punjab

(c) Madhya Pradesh, Punjab, Bihar 

(d) Punjab, Bihar, and Madhya Pradesh

Answer: c

23. The Kharif crops are sown in which months?

(a) March-April

(b) July-October

(c) October-November

(d) January-February

Answer: b

24. Which of the following is not a Rabi Crop?

(a) Carrot

(b) Radish

(c) Pea

(d) Lady’s finger

Answer: d

25. Which of the following is not correct about plantation farming?

(a) In this type of farming, a single crop is grown on a large area.

(b) The plantation has an interface of agriculture and industry.

(c) Plantations cover large tracts of land called estates.

(d) Farmers clear a patch of land by felling trees and burning them, to produce cereals and other food crops.

Answer: d

26. Which of the following are plantation crops?

(a) Rice and maize

(b) Wheat and pulses

(c) Tea, coffee, banana and sugarcane

(d) None of the above

Answer: c

27. The three major cropping seasons of India are:

(a) Aus, Aman and Boro

(b) Rabi, Kharif and Zaid

(c) Baisakh, Paus and Chait

(d) None of the above

Answer: b

28. Rabi crops are:

(a) sown in winter and harvested in summer

(b) sown during rainy season and harvested in winter

(c) sown in summer and harvested in winter

(d) None of the above

Answer: a

29. Kharif crops are grown:

(a) with the onset of monsoon and harvested in September-October

(b) with the onset of winter and harvested in summer

(c) with onset of Autumn and harvested in summer

(d) None of the above

Answer: a

30. The main food crop of Kharif season is:

(a) Mustard

(b) Pulses

(c) Rice

(d) Wheat

Answer: c

31. The main food crop of Rabi season is:

(a) Wheat

(b) Rice

(c) Maize

(d) Jowar

Answer: a

32. A short season between the rabi and kharif season is known as:

(a) Aus

(b) Boro

(c) Zaid

(d) None of the above

Answer: c

33. Important non-food crops of our country are:

(a) Tea and coffee

(b) Millets and pulses

(c) Cotton and jute

(d) None of the above

Answer: c

34. Which is the main food crop of the eastern and southern part of the country?

(a) Rice

(b) Wheat

(c) Maize

(d) Sugarcane

Answer: a

35. The two main wheat growing regions are:

(a) The Ganga-Sutlej plains and the Deccan Trap

(b) North-eastern part and eastern-coastal plains

(c) Deccan plateau and Konkan coast

(d) None of the above

Answer: a

36. Wheat requires annual rainfall between:

(a) 50 and 75 cm

(b) about 200 cm

(c) 200 and 300 cm

(d) less than 20 cm

Answer: a

37. The third most important food crop of our country is:

(a) Rice

(b) Wheat

(c) Jowar

(d) Ragi

Answer: c

38. Which State is the largest producer of bajra?

(a) Rajasthan

(b) Maharashtra

(c) Gujarat

(d) Haryana

Answer: a

39. Which is the right condition for the growth of maize?

(a) Temperature between 21 °C to 27°C and old alluvial soil

(b) Temperature below 17°C and shallow black soil

(c) Temperature of 25°C and 200 cm of rainfall

(d) None of the above

Answer: a

40. Which of the following crops is a major source of protein in a vegetarian diet?

(a) Wheat

(b) Rice

(c) Pulses

(d) Oilseeds

Answer: c

41. Which one of the following is not true for pulses?

(a) Pulses are grown in both rabi and kharif season

(b) Pulses are leguminous crops

(c) They are grown in rotation with other crops

(d) Pulses require intensive irrigation facilities

Answer: d

42. Which is the ideal condition for the growth of sugarcane?

(a) Temperature of 21°C to 27°C and an annual rainfall between 75 cm and 100 cm

(b) Temperature below 17°C and 50 to 75 cm rainfall

(c) Temperature of 25°C and 200 cm of rainfall

(d) none of the above

Answer: a

43. What percentage of our cropped area is covered by oilseeds?

(a) 21

(b) 12

(c) 2

(d) 4

Answer: b

44. Which of the following conditions can spoil tea crop?

(a) Frequent showers evenly distributed over the year

(b) Frost free climate

(c) Deep fertile well drained soil

(d) Clayey soil which has high water holding capacity

Answer: d

45. Coffee cultivation was first introduced in:

(a) Himalayas

(b) Aravalli Hills

(c) Garo Hills

(d) Baba Budan Hills

Answer: d

46. Which of the following crops is an important raw material for automobile industry?

(a) Pulses

(b) Ragi

(c) Rubber

(d) None of the above

Answer: c

47. Rearing of silk worms for the production of silk fibre is known as:

(a) Sericulture

(b) Aquaculture

(c) Apeculture

(d) Pisciculture

Answer: a

48. Which of the following is known as golden fibre?

(a) Cotton

(b) Jute

(c) Hemp

(d) Silk

Answer: b

49. Which one of the following describes a system of agriculture where a single crop is grown on a large area? (Textbook)

(a) Shifting agriculture

(b) Plantation agriculture

(c) Horticulture

(d) Intensive agriculture

Answer: b

50. Which one of the following is a rabi crop? (Textbook)

(a) Rice

(b) Millets

(c) Gram

(d) Cotton

Answer: b

51. Which one of the following is a leguminous j crop? (Textbook)

(a) Pulses

(b) Jawar

(c) Millets

(d) Sesamum

Answer: a

52. Which one of the following is announced by the government in support of a crop? (Textbook)

(a) Maximum support price

(b) Minimum support price

(c) Moderate support price

(d) Influential support price

Answer: b

53. Primitive subsistence farming is also known as:

(a) Mixed farming

(b) Cooperative farming

(c) Slash and bum agriculture

(d) Commercial farming

Answer: c

54. Plantation agriculture is a type of:

(a) Subsistence farming

(b) Commercial farming

(c) Mixed farming

(d) None of the above

Answer: b

55. India exports which crops

(a) rice

(b) cotton

(c) soya beans

(d) all of these

Answer: d

56. Which one of the following is announced by the government in support of a crop?

(a) Maximum support price

(b) Minimum support price

(c) Moderate support price

(d) Influential support price

Answer: b

57. Which of the following is/are the benefits of Globalisation on Agriculture?

(a) Growth in low-income countries

(b) Various variety of crops

(c) Standard food availability

(d) All of these

Answer: d

Comments