Electric Current and Circuit MCQs and Answers

Electric current and circuit MCQs or multiple choice question tests your knowledge on the topic of electric circuit , path for transmitting electric current. An electric circuit includes a device that gives energy to the charged particles constituting the current, such as a battery or a generator; devices that use current, such as lamps, electric motors, or computers; and the connecting wires or transmission lines. We also published Electricity Class 10 MCQs and Answers that will help you the most.

Electric Current and Circuit MCQs and Answers

1. Which of these is a correct definition of conventional current?

a) Current that flows from lower potential to higher potential

b) The current which remains static

c) Current constituted by the flow of ions

d) Current that flows from higher potential to lower potential

Answer: d

2. Which type of current is flowing through a circuit?

a) Static current

b) Conventional current

c) Electronic current

d) Potential current

Answer: c

3. Identify the dimensional formula of electric current.

a) [M L T-2]

b) [M0 L0 T0 A1]

c) [M L3 T0]

d) [M L2 T-3]

Answer: b

4. Which type of a physical quantity is electric current?

a) Scalar quantity

b) Vector quantity

c) Bipolar quantity

d) Thermodynamic quantity

Answer: a

5. Which of these is a correct definition of electronic current?

a) Current that flows from lower potential to higher potential

b) The current which remains static

c) Current constituted by the flow of ions

d) Current that flows from higher potential to lower potential

Answer: a

6. What is the study of electric charges in motion called?

a) Charge mobility

b) Electronic mobility

c) Static electricity

d) Current electricity

Answer: d

7. What is the SI unit of current?

a) Coulomb (C)

b) Ampere (A)

c) Farad (F)

d) Newton (N)

Answer: b

8. What is the number of electrons that constitutes a current of one Ampere?

a) 2.25 × 1018

b) 2.25 × 10-18

c) 6.25 × 1018

d) 6.25 × 10-18

Answer: c

9. Give the number of electrons passing through a wire per minute. The current flowing through it is 500mA.

a) 1.875 × 1020

b) 6.875 × 1020

c) 1.875 × 10-20

d) 6.875 × 10-20

Answer: a

Comments