100+ Electricity Class 10 MCQ and Answers with FREE PDF

These Electricity Class 10 MCQ and Answers are most important part of your NCERT Class 10 Science Text Book. These Electricity Class 10 MCQ and Answers with FREE PDF will help you the most.

Electricity Class 10 MCQ and Answers

1. A boy records that 4000 joule of work is required to transfer 10 coulomb of charge between two points of a resistor of 50 Ω. The current passing through it is

(a) 2 A

(b) 4 A

(c) 8 A

(d) 16 A

Answer: c

2. To get 2 Ω resistance using only 6 Ω resistors, the number of them required is

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 6

Answer: b

3. Two devices are connected between two points say A and B in parallel. The physical quantity that will remain the same between the two points is

(a) current

(b) voltage

(c) resistance

(d) None of these

Answer: b

4. The least resistance obtained by using 2 Ω, 4 Ω, 1 Ω and 100 Ω is

a) < 100 Ω

(b) < 4 Ω

(c) < 1 Ω

(d) > 2 Ω

Answer: c

5. Two resistors are connected in series gives an equivalent resistance of 10 Ω. When connected in parallel, gives 2.4 Ω. Then the individual resistance are

(a) each of 5 Ω

(b) 6 Ω and 4 Ω

(c) 7 Ω and 4 Ω

(d) 8 Ω and 2 Ω

Answer: b

6. If R1 and R2 be the resistance of the filament of 40 W and 60 W respectively operating 220 V, then

(a) R1 < R2

(b) R2 < R1

(c) R1 = R2

(d) R1 ≥ R2

Answer: b

7. Electricity MCQ Class 10 Question 14. The resistance of hot filament of the bulb is about 10 times the cold resistance. What will be the resistance of 100 W-220 V lamp, when not in use?

(a) 48 Ω

(b) 400 Ω

(c) 484 Ω

(d) 48.4 Ω

Answer: c

8. A fuse wire repeatedly gets burnt when used with a good heater. It is advised to use a fuse wire of

(a) more length

(b) less radius

(c) less length

(d) more radius

Answer: d

9. A cooler of 1500 W, 200 volt and a fan of 500 W, 200 volt are to be used from a household supply. The rating of fuse to be used is

(a) 2.5 A

(b) 5.0 A

(c) 7.5 A

(d) 10 A

Answer: d

10. A current of 1 A is drawn by a filament of an electric bulb. Number of electrons passing through a cross-section of the filament in 16 seconds would be roughly

(a) 1020

(b) 1016

(c) 1018

(d) 1023

Answer: a

11. What is the maximum resistance which can be made using five resistors each of 1/5 W?

(a) 1/5 Ω

(b) 10 Ω

(c) 5 Ω

(d) 1 Ω

Answer: d

12. A cylindrical conductor of length l and uniform area of cross-section A has resistance R. Another conductor of length 2l and resistance R of the same material has area of cross-section

(a) A/2

(b) 3A/2

(c) 2A

(d) 3A

Answer: c

13. If the current I through a resistor is increased by 100 % (assume that temperature remains unchanged), the increase in power dissipated will be [NCERT Exemplar Problems]

(a) 100%

(b) 200%

(c) 300 %

(d) 400 %

Answer: c

14. The resistivity does not change if

(a) the material is changed

(b) the temperature is changed

(c) the shape of the resistor is changed

(d) both material and temperature are changed

Answer: c

15. In an electrical circuit two resistors of 2 Ω and 4 Ω respectively are connected in series to a 6 V battery. The heat dissipated by the 4 Ω resistor in 5 s will be [NCERT Exemplar Problems]

(a) 5 J

(b) 10 J

(c) 20 J

(d) 30 J

Answer: c

16. Electric potential is a:

(a) scalar quantity

(b) vector quantity

(c) neither scalar nor vector

(d) sometimes scalar and sometimes vector

Answer: a

17. Electricity Question 29. 1 mV is equal to:

(a) 10 volt

(b) 1000 volt

(c) 10-3 volt

(d) 10-6 volt

Answer: c

18. Electricity MCQ Question 30. Coulomb is the SI unit of:

(a) charge

(b) current

(c) potential difference

(d) resistance

Answer: a

19. When electric current is passed, electrons move from:

(a) high potential to low potential.

(b) low potential to high potential.

(c) in the direction of the current.

(d) against the direction of the current.

Answer: b

20. The heating element of an electric iron is made up of:

(a) copper

(b) nichrome

(c) aluminium

(d) iron

Answer: b

21. The electrical resistance of insulators is

(a) high

(b) low

(c) zero

(d) infinitely high

Answer: d

22. Electrical resistivity of any given metallic wire depends upon

(a) its thickness

(b) its shape

(c) nature of the material

(d) its length

Answer: c

23. Electric power is inversely proportional to

(a) resistance

(b) voltage

(c) current

(d) temperature

Answer: a

24. What is the commercial unit of electrical energy?

(a) Joules

(b) Kilojoules

(c) Kilowatt-hour

(d) Watt-hour

Answer: c

25. Three resistors of 1 Ω, 2 ft and 3 Ω are connected in parallel. The combined resistance of the three resistors should be

(a) greater than 3 Ω

(b) less than 1 Ω

(c) equal to 2 Ω

(d) between 1 Ω and 3 Ω

Answer: b

26. An electric bulb is connected to a 220V generator. The current is 0.50 A. What is the power of the bulb?

(a) 440 W

(b) 110 W

(c) 55 W

(d) 0.0023 W

Answer: b

27. The resistivity of insulators is of the order of

(a) 10-8 Ω-m

(b) 101 Ω-m

(c) 10-6 Ω-m

(d) 106 Ω-m

Answer: a

28. Which of the following gases are filled in electric bulbs?

(a) Helium and Neon

(b) Neon and Argon

(c) Argon and Hydrogen

(d) Argon and Nitrogen

Answer: d

29. 100 J of heat is produced each second in a 4Ω resistor. The potential difference across the resistor will be:

(a) 30 V

(b) 10 V

(c) 20 V

(d) 25 V

Answer: b

30. Which of these is a correct definition of conventional current?

a) Current that flows from lower potential to higher potential

b) The current which remains static

c) Current constituted by the flow of ions

d) Current that flows from higher potential to lower potential

Answer: d

31. Which type of current is flowing through a circuit?

a) Static current

b) Conventional current

c) Electronic current

d) Potential current

Answer: c

32. Identify the dimensional formula of electric current.

a) [M L T-2]

b) [M0 L0 T0 A1]

c) [M L3 T0]

d) [M L2 T-3]

Answer: b

33. Which type of a physical quantity is electric current?

a) Scalar quantity

b) Vector quantity

c) Bipolar quantity

d) Thermodynamic quantity

Answer: a

34. Which of these is a correct definition of electronic current?

a) Current that flows from lower potential to higher potential

b) The current which remains static

c) Current constituted by the flow of ions

d) Current that flows from higher potential to lower potential

Answer: a

35. What is the study of electric charges in motion called?

a) Charge mobility

b) Electronic mobility

c) Static electricity

d) Current electricity

Answer: d

36. What is the SI unit of current?

a) Coulomb (C)

b) Ampere (A)

c) Farad (F)

d) Newton (N)

Answer: b

37. What is the number of electrons that constitutes a current of one Ampere?

a) 2.25 × 1018

b) 2.25 × 10-18

c) 6.25 × 1018

d) 6.25 × 10-18

Answer: c

38. Give the number of electrons passing through a wire per minute. The current flowing through it is 500mA.

a) 1.875 × 1020

b) 6.875 × 1020

c) 1.875 × 10-20

d) 6.875 × 10-20

Answer: a

39. Which of the following statement is true?

(a) Electrostatic force is a conservative force.

(b) Potential at a point is the work done per unit charge in bringing a charge from any point to infinity.

(c) Electrostatic force is non-conservative

(d) Potential is the productof charge and work.

Answer: a

40. Consider a uniform electric field in the z-direction. The potential is a constant

(a) for any x for a given z

(b) for any y for a given z

(c) on the x-y plane for a given z

(d) all of these

Answer: d

41. Equipotential surfaces

(a) are closer in regions of large electric fields compared to regions of lower electric fields.

(b) will be more crowded near sharp edges of a conductor.

(c) will always be equally spaced.

(d) both (a) and (b) are correct.

Answer: d

42. In a region of constant potential

(a) the electric field is uniform.

(b) the electric field is zero.

(c) there can be no charge inside the region.

(d) both (b) and (c) are correct.

Answer: d

43. A test charge is moved from lower potential point to a higher potential point. The potential energy of test charge will

(a) remain the same

(b) increase

(c) decrease

(d) become zero

Answer: c

44. If a conductor has a potential V ≠ 0 and there are no charges anywhere else outside, then

(a) there must be charges on the surface or in¬side itself.

(b) there cannot be any charge in the body of the conductor.

(c) there must be charges only on the surface.

(d) both (a) and (b) are correct.

Answer: c

45. Which of the following statements is false for a perfect conductor?

(a) The surface of the conductor is an equipoten-tial surface.

(b) The electric field just outside the surface of a conductor is perpendicular to the surface.

(c) The charge carried by a conductor is always uniformly distributed over the surface of the conductor.

(d) None of these.

Answer: d

46. Dielectric constant for a metal is

(a) zero

(b) infinite

(c) 1

(d) 10

Answer: b

47. When air is replaced by a dielectric medium of constant K, the maximum force of attraction between two charges separated by a distance

(a) increases K times

(b) remains unchanged

(c) decreases K times

(d) increases K-1 times

Answer: c

48. In a parallel plate capacitor, the capacity increases if

(a) area of the plate is decreased.

(b) distance between the plates increases.

(c) area of the plate is increased.

(d) dielectric constantly decreases.

Answer: c

49. A parallel plate air capacitor is charged to a potential difference of V volts. After disconnecting the charging battery the distance between the plates of the capacitor is increased using an insulating handle. As a result the potential difference between the plates

(a) increases

(b) decreases

(c) does not change

(d) becomes zero

Answer: a

50. Two identical capacitors are joined in parallel, charged to a potential V, separated and then connected in series, the positive plate of one is connected to the negative of the other. Which of the following is true?

(a) The charges on the free plated connected to-gether are destroyed.

(b) The energy stored in ths system increases.

(c) The potential difference between the free plates is 2V.

(d) The potential difference remains constant.

Answer: c

51. A capacitor has some dielectric between its plates, and the capacitor is connected to a dc source. The battery is now disconnected and then the dielectric is removed, then

(a) capacitance will increase.

(b) energy stored will decrease.

(c) electric field will increase.

(d) voltage will decrease.

Answer: c

52. Amount of work done in bringing a unit positive charge from one end to another end of conductor is called as

a) resistance

b) electric current

c) potential difference

d) power

Answer: c

53. Amount of work need to by one coulomb of charges to maintain the potential difference of one volt is

a) one erg

b) one calorie

c)one watt

d) one joule

Answer: c

54. SI unit of potential difference is

a) volt

b) ampere

c)watt

d) joule

Answer: a

55. A charge of 10 coulomb flow through the conductor for 2 sec, the electric current flowing through the conductor is

a) 2 A

b) 3 A

c)4 A

d) 5 A

Answer: d

56. A charge of 6 C flows through the copper wire for 2 s connected across cell of potential difference 25 V, the work done is

a) 100 J

b) 150 J

c)200 J

d) 250 J

Answer: b

57. Work of 100 joule is done against the potential difference of 9 V; the charges carried in conductor are

a) 11 C

b) 12 C

c)13 C

d) 14 C

Answer: a

58. Current of 5 ampere is flowing in wire for 2 minutes when p.d. of 20 volt is connected across it; the work done during this is

a) 1.2× 102 J

b) 1.2× 103 J

c) 1.2 × 104 J

d) 1.2 × 104 J

Answer: d

59. In a electric circuit work done of 100 J is required to maintain a potential difference of 12 V for 5 sec. Current flowing through the conductor is

a) 1.5 A

b) 1.7 A

c) 1.9 A

d) 2.1 A

Answer: b

60. Find the potential difference across terminals of copper wire if 4 coulomb of charge performs work of 200 joules

a) 50 V

b) 40 V

c) 30 V

d) 30 V

Answer: d

61. Total number of electrons that flows through copper wire when connected across pd of 10 V and carries charge of 2 C is

a) 1.00 × 1019

b) 1.75 × 1019

c) 1.25 × 1019

d) 1.50 × 1019

Answer: c

62. Voltmeter is always connected in…………across battery to measure potential difference provided in circuit.

a) parallel

b) series

c) both a and b

d) none of these

Answer: a

63. A charge of 50 C is transferred from a cloud to ground due to potential difference of 8 MV, energy consumed during this is

a) 1× 108 joule

b) 2× 108 joule

c) 3 × 108 joule

d) 4× 108 joule

Answer: d

64. Which of the following physical conditions of conductor should be kept constant to verify Ohm’s law for the given conductor

a) length

b) area of cross-section

c) temperature

d) all of these

Answer: d

65. A metallic conductor carries current of 2 mA has resistance of 1 MΩ, potential difference across the terminals of conductor is

a) 1 kV

b) 10 kV

c) 2 kV

d) 20 kV

Answer: c

66. Ohm’s law does not hold good for……

a) DC circuit

b) high resistances

c) small potential differences

d) semiconductor

Answer: d

67. The graph of potential difference vs electric current for ohmic conductor is

a) Straight line passing through origin

b) exponentially decreasing curve

c) Exponentially decreasing curve

d) straight line intercepting at Y-axis.

Answer: a

68. The current wave shape is in the form of a square terminating at t = 4sec. The voltage across the element increases linearly till t = 4 sec and then becomes constant. The element is ____________

a) Resistance

b) Inductance

c) Capacitance

d) Semi-conductor

Answer: c

69. The source of supply of an electrical circuit is:

(a) always an AC network

(b) where the energy comes from

(c) the part of the circuit where the current does not flow

(d) the section where the energy is consumed

Answer: b

70. The minimal electrical circuit must contain three parts-a source, a path and a:

(a) load

(b) battery

(c) circuit

(d) supply

Answer: a

71. The load of an electrical circuit is the part that:

(a) supplies the energy for the circuit

(b) conducts the current to the working device

(c) converts electricity into some form of work

(d) must always be connected a short circuit

Answer: c

72. An electrical circuit needs a conductor to:

(a) act as the circuit load

(b) provide the energy for the circuit

(c) ensure that a short circuit cannot occur

(d) carry the current to the load

Answer: d

73. Switches control current flow within a circuit. When a circuit is open:

(a) no current flows

(b) maximum current flows

(c) short-circuit current flow

(d) the supply is connected to the load

Answer: a

74. 1. Resistance of a wire is yΩ. The wire is stretched to triple its length, then the resistance becomes ___________

a) y/3

b) 3y

c) 6y

d) y/6

Answer: b

75. An electric current of 10 A is the same as ___________

a) 10 J/C

b) 10 V/C

c) 10C/sec

d) 10 W/sec

Answer: c

76. Consider a circuit with two unequal resistances in parallel, then ___________

a) large current flows in large resistor

b) current is same in both

c) potential difference across each is same

d) smaller resistance has smaller conductance

Answer: c

77. In which of the following cases is Ohm’s law not applicable?

a) Electrolytes

b) Arc lamps

c) Insulators

d) Vacuum ratio values

Answer: c

78. A copper wire of length l and diameter d has potential difference V applied at its two ends. The drift velocity is V. If the diameter of wire is made d/4, then drift velocity becomes ___________

a) V/16

b) 16V

c) V

d) V/4

Answer: b

79. Which of the following bulbs will have high resistance?

a) 220V, 60W

b) 220V,100W

c) 115V,60W

d) 115V,100 W

80. Ohm’s law is not applicable to ___________

a) dc circuits

b) high currents

c) small resistors

d) semi-conductors

Answer: d

81. Conductance is expressed in terms of ___________

a) mho

b) mho/m

c) ohm/m

d) m/ohm

Answer: a

82. Resistivity of a wire depends on ___________

a) length of wire

b) cross section area

c) material

d) all of the mentioned

Answer: c

83. In a current-voltage relationship graph of a linear resistor, the slope of the graph will indicate

a) conductance

b) resistance

c) resistivity

d) a constant

Answer: a

84. In series connection of resistors, what happens to the current across each resistor?

a) Increases

b) Decreases

c) Remain the same

d) Initially increases and then decreases

Answer: c

85. Identify the combination which is not a series connection.

a) Resistance box

b) Decorative bulbs

c) Fuses

d) Domestic appliances

Answer: d

86. Pick out the correct statement from the following about parallel combination of resistors.

a) The current across the resistors are the same

b) The resistance offered by all resistors are the same

c) The potential difference is same across each resistor

d) The equivalent overall resistance is larger than the largest resistor

Answer: c

87. Two wires of the same material have the same length but their radii are in the ratio of 5:3. They are combined in series, where the resistance of the thicker wire is 12 ohms. Calculate the total resistance of the combination.

a) 40

b) 12

c) 32

d) 20

Answer: c

88. Two resistors are connected in parallel, whose resistance values are in the ratio 3:1. Find the ratio of power dissipated.

a) 1:3

b) 3:1

c) 1:2

d) 2:1

Answer: a

89. A set up is such that there are three similar resistors, each of 20 ohms resistance. Two of them are connected in parallel, and this combination is connected in series with the third one. The maximum power that can be consumed by each resistor is 30 W. Then, what is the maximum power that can be consumed by the combination of all three resistors?

a) 30

b) 20

c) 35

d) 45

Answer: d

90. Which of the following two main categories of resistor?

(a) Permanent & changeable

(b) Low ohmic as well as high ohmic value

(c) Commercial as well as Industrial

(d) Low power and high power value

Answer: a

91. How many of the potentiometer can have the following connections?

(a) 1

(b) 3

(c) 5

(d) 7

Answer: b

92. The Power can be defined as

(a) Energy

(b) The charge at which energy is utilized

(c) Watts

(d) The charge at which energy is produced

Answer: b

93. Which of the following conductor is most frequent in electronics?

(a) Aluminum

(b) Gold

(c) Silver

(d) Copper

Answer: d

94. By using Ohm’s law, the resistance is not changing means that voltage as well as current is

(a) Directly proportional

(b) The same

(c) Not capable to generate energy

(d) Inversely proportional

Answer: a

95. Which of the following ohmic value resistor has a color code of orange, orange, orange?

(a) 26 kilohms

(b) 33000 ohms

(c) 2200 ohms

(d) 33 kilohms

Answer: d

96. The power can be calculated in units of…?

(a) Joules * charge

(b) Joules per work

(c) Joules per time

(d) Joules * voltage

Answer: c

97. Which of the following step is most important while calculating resistors?

(a) Utilize the maximum potential scale

(b) Keep test terminals short

(c) keep the meter reading zero before using

(d) Take away power from the circuit

Answer: d

98. Which of the following component can be designed for opposing the flow of current is named as?

(a) Insulators

(b) Resistors

(c) Conductors

(d) Heat exchangers

Answer: b

99. What kind of resistors have a 5% of tolerance rating otherwise better?

(a) General-purpose

(b) SIP

(c) Precision

(d) Wire wound

Answer: a

100. The tolerance of Resistor can be either printed on top of the component, otherwise can be provided by

(a) Keyed containers

(b) Color code

(c) Size

(d) Ohmmeter reading

Answer: b

101. When the load resistance rises, then what will be the load current?

(a) Vary

(b) Decrease

(c) Increase

(d) Remain Constant

Answer: b

102. Which of the following test apparatus is used for calculating resistance?

(a) Voltmeter

(b) Ammeter

(c) Ohmmeter

(d) Wattmeter

Answer: c

103. Whenever resistance reduces then what will be the current?

(a) Increase

(b) Remain the same

(c) Decrease

(d) Double

Answer: a

104. Which of the following property will have a good fuse

(a) A medium resistance

(b) An infinite resistance

(c) Zero ohms resistance

(d) A high resistance

Answer: c

105. Which of the following property will have the wire wound resistor

(a) Low power

(b) High power

(c) High current

(d) Negative temperature coefficients

Answer: b

Download PDF (Electricity Class 10 MCQ and Answers)

Class 10 Science MCQ

Chapter 1: Chemical reactions and equationsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: Acids, bases and saltMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Metals and Non-metalsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Carbon and Its CompoundsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Periodic Classification Of ElementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Life ProcessesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Control and CoordinationMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: How do Organisms Reproduce?MCQs and AnswersOnline Test
Chapter 9: Heredity and EvolutionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 10: Light Reflection and RefractionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 11: The Human Eye and Colourful WorldMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 12: ElectricityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 13: Magnetic Effects of Electric CurrentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 14: Sources of EnergyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 15: Our EnvironmentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 16: Sustainable Management of Natural ResourcesMCQs and AnswersOnline Test

Comments