100+ Federalism Class 10 MCQ and Answers (Most Important)

These Federalism Class 10 MCQ and Answers are the most important part of your Social Science Civics (Political Science) Chapter 2.

Federalism Class 10 MCQ and Answers

1. What is federalism?

(a) A system of government in which entities such as states or provinces are independent.

(b) A system of government in which entities such as states or provinces do not share power with a national government.

(c) A system of government in which entities such as states or provinces share power with a national government.

(d) None

Answer: c

2. What makes India a federal country?

(a) The powers of the Union Government is more than State Governments

(b) The powers of the Union Government is less than State Governments

(c) The powers of the Union and State Governments are specified in the Constitution

(d) None

Answer: c

3. Which of the following countries is an example of coming together federation?

(a) Australia

(b) USA

(c) Switzerland

(d) All

Answer: d

4. Which language is recognized as the national language by the Constitution of India?

(a) English

(b) Hindi

(c) Both

(d) None

Answer: b

5. What is the real reason for the success of federalism in India?

(a) Secular Country

(b) The nature of democratic politics in our country

(c) Large and diverse country

(d) All

Answer: b

6. Which is the highest speaking Scheduled Languages of India?

(a) Assamese

(b) Odia

(c) Hindi

(d) Urdu

Answer: c

image 1
100+ Federalism Class 10 MCQ and Answers (Most Important) 2

7. Which country does not have federal system?

(a) India

(b) Austria

(c) Belgium

(d) Venezuela

Answer: a

8. Which country is called homeland of federation?

(a) Ethiopia

(b) Malaysia

(c) German

(d) Switzerland

Answer: c

9. How many languages are scheduled in the Indian constitution?

(a) 20

(b) 21

(c) 22

(d) 23

Answer: c

10. What are the salient features of federalism in India?

(a) Clear division of powers between the Centre and the states

(b) Independent Judiciary

(c) Bicameral Legislature

(d) All

Answer: d

11. Federalism in India is practised by

(a) the creation of linguistic states

(b) language policy

(c) centre state relations

(d) All

Answer: d

12. What are the aspects of federalism?

(a) To safeguard and promote unity of the country

(b) To accommodate regional diversity

(c) Both

(d) None

Answer: c

13. What is the opposite of federalism?

(a) Communist

(b) Union

(c) Provincial

(d) None

Answer: b

14. The number of seats reserved for women in the panchayats and municipalities is

(a) one-fourth

(b) one-third

(c) half

(d) one-fifth

Answer: b

15. ‘Holding together federations are not found in

(a) India

(b) Spain

(c) Belgium

(d) Australia

Answer: d

16. Subjects like computer software comes in the

(a) Union List

(b) State List

(c) Concurrent List

(d) Residuary List

Answer: d

17. Which of the following states has been given a special status?

(a) Jammu and Kashmir

(b) Tripura

(c) Bihar

(d) Haryana

Answer: a

18. The number of Scheduled Languages in India is

(a) 21

(b) 22

(c) 23

(d) 25

Answer: b

19. Which one of the following States in India has its own Constitution?

(a) Uttarakhand

(b) Madhya Pradesh

(c) J & K

(d) Nagaland

Answer: c

20. Which among the following are examples of ‘Coming together federations’?

(a) India, Spain and Belgium

(b) India, USA and Spain

(c) USA, Switzerland and Australia

(d) Belgium and Sri Lanka

Answer: c

21. In India’s federal system, the state governments have the power to legislate on all those subjects which are included in the:

(a) Union list

(b) State list

(c) Concurrent list

(d) Residuary subjects

Answer: b

22. The Constitution of India

(a) divided powers between centre and states in three lists.

(b) divided powers between centre and states in two lists.

(c) listed the powers of the states and left the undefined powers to the state.

(d) Specified the pow ers of the states and left the residuary powers with the centre.

Answer: a

23. In case of a clash between the laws made by the centre and a state on a subject in the concurrent list:

(a) the state law prevails.

(b) the central law prevails.

(c) both the laws prevail within their respective jurisdictions.

(d) the Supreme Court has to intervene to decide.

Answer: b

24. What is the third tier of government known as?

(a) Village Panchayats

(b) State government

(c) Local self-government

(d) Zila Parishad

Answer: c

25. What is true regarding sources of revenue in a federal system?

(a) States have no financial powers or independent sources of revenue.

(b) States are dependent on revenue or funds on the central government.

(c) Sources of revenue for each level of government are clearly specified to ensure its financial autonomy.

(d) States have no financial autonomy.

Answer: c

26. Which of the following is incorrect regarding a unitary government?

(a) There is either only one level of government or the sub-units are subordinate to the central government.

(b) The central government can pass on orders to the provincial government.

(c) A state government is conservable to central government.

(d) The powers of state governments are guaranteed by the Constitution.

Answer: d

27. What are the kinds of routes through which federations have been formed?

(a) One route involves independent states coming together on their own to form a bigger unit

(b) The second route is where a large country decides to divide its powers between the states and the national government

(c) Both a and b

(d) None of these

Answer: c

28. Which period saw the rise of regional political parties in many states of the country?

(a) Period after 1990

(b) Period after 2000

(c) Period after 1980

(d) Period after 1970

Answer: a

29. Which language is recognised as the national language by the Constitution of India?

(a) Hindi

(b) English

(c) Tamil

(d) None of these

Answer: d

30. Which state of India enjoys a special status and has its own Constitution?

(a) Bihar

(b) Uttar Pradesh

(c) Kerala

(d) Jammu and Kashmir

Answer: d

31. Which of the following subjects is not included in the Union list?

(a) Defence

(b) Foreign affairs

(c) Police

(d) Banking

Answer: c

32. Which of the following is not an example of ‘holding together’ federations?

(a) India

(b) Spain

(c) Belgium

(d) Switzerland

Answer: d

33. Which level of government in India has the power to legislate on the ‘residuary’ subjects?

(a) Union government

(b) State government

(c) Local self-government

(d) Both a and b

Answer: a

34. Which are the basic objectives of a federal system?

(a) Serve country properly

(b) To safeguard and promote unity of the country

(c) National growth

(d) None

Answer: b

CBSE Class 10 Political Science Chapter-wise MCQs and Answers

Chapter 1: Power SharingMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: FederalismMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Democracy and DiversityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Gender, Religion and CasteMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Popular Struggles and MovementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Political PartiesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Outcomes of DemocracyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: Challenges to DemocracyMCQs and AnswersOnline Test

More Questions and Answers on Class 10 Political Science

CBSE Class 10 Political Science Short Questions & Answers

CBSE Class 10 Political Science Gk Questions & Answers

CBSE Class 10 Political Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

CBSE Class 10 Political Science very short Questions & Answers

Comments