100+ Manufacturing Industries Class 10 MCQ (Most Important)

These Manufacturing Industries Class 10 MCQ and Answers are most important part of Geography (Chapter 6) your NCERT Text book. We are all familiar with industrial manufacturing industry. This sector is mainly focused on processing different materials. The industrial manufacturing activities are closely related to the industrial production of products. For example, the industrial metalworking operations are necessary for producing machines and parts for other industrial or construction industries.− Manufacturing industries have a wide range of sub-categories, all interconnected, each with their own scale of operations, product range etc. We already published Class 10 Geography MCQ and Answers (Topic-wise), that will help you the most.

Manufacturing Industries Class 10 MCQ

Importance Of Manufacturing MCQs

1. What is/are the importance of manufacturing?

(a) It has reduced employment pressure on agriculture.

(b) It has brought in much needed foreign exchange.

(c) It has expanded trade and commerce.

(d) All of these

Answer: d

2. Which of the following is a manufacturing industry?

(a) Software technology park

(b) Iron and steel plant

(c) Cotton textile industry

(d) All of these

Answer: d

3. Why is manufacturing important to economy?

(a) Manufacturing increase agricultural land

(b) Manufacturing drives productivity growth and innovation

(c) Manufacturing promotes agricultural activities

(d) None of these

Answer: b

4. What factor is important for manufacturing industry?

(a) Land

(b) Labor

(c) Capital

(d) All of these

Answer: d

5. What are the benefits of manufacturing?

(a) Reduced Cost for Deliveries

(b) Shorter Lead Times

(c) Homegrown Customer Service

(d) All of these

Answer: d

Classification of Industries MCQs

1. Which is/are agro based Industries?

(a) cotton

(b) woollen

(c) jute

(d) All

Answer: d

2. Which is/are Mineral based Industries?

(a) iron and steel

(b) cement

(c) aluminium

(d) All

Answer: d

3. Which is/are Public sector Industries?

(a) BHEL

(b) IOCL

(c) SAIL

(d) All

Answer: d

4. Which is/are Private sector Industries?

(a) TISCO

(b) Bajaj Auto Ltd

(c) Dabur Industries

(d) All

Answer: d

5. Which is/are Joint sector industries?

(a) OIL

(b) JIO

(c) Airtel

(d) None

Answer: a

Agro Based Industries MCQs

1. Agro Based industries are based on

(a) Minerals

(b) Metals

(c) Agricultural raw materials

(d) All

Answer: c

2. From which of the following country, India imports maximum amount of Tea?

(a) Bhutan

(b) Pakistan

(c) China

(d) Nepal

Answer: d

3. International Rubber Study Group is located at?

(a) India

(b) US

(c) Singapore

(d) Australia

Answer: c

4. Where was the 1st Cotton Mill established in India?

(a) Pune

(b) Kolkata

(c) Bombay

(d) Delhi

Answer: c

5. Which of the following bodies procures, distributes, exports and imports agricultural commodities?

(a) NAFED

(b) FCI

(c) NABARD

(d) All

Answer: a

Mineral based Industries MCQs

1. India is not able to perform to our full potential largely due to

(a) High costs and limited availability of coking coal

(b) Lower productivity of labour

(c) Irregular supply of energy

(d) All

Answer: d

2. Aluminium smelting plants in the country are located in

(a) Odisha

(b) West Bengal

(c) Kerala

(d) All

Answer: d

3. Chemical Industries contributes approximately which per cent of the GDP?

(a) 1%

(b) 2%

(c) 3%

(d) 4%

Answer: c

4. The fertiliser industry is centred around the production of

(a) nitrogenous fertilisers

(b) phosphatic fertilisers

(c) ammonium phosphate

(d) All

Answer: d

5. Cement Industry requires

(a) limestone

(b) silica

(c) alumina

(d) All

Answer: d

Industrial Pollution and Environmental Degradation MCQs

1. Industries are responsible for

(a) Air Pollution

(b) Air Pollution

(c) Land Pollution

(d) All

Answer: d

2. What is called for the pollution that can be traced directly to industrial activity?

a) Soil pollution

b) Water pollution

c) Air pollution

d) Industrial pollution

Answer: d

3. Which of the following are the largest contributors to global pollution?

a) Soil pollution

b) Industrial pollution

c) Radioactive pollution

d) Water pollution

Answer: b

4. Which of the following pollution majorly responsible for pollution in the United States?

a) Soil pollution

b) Water pollution

c) Air pollution

d) Industrial pollution

Answer: d

5. Which of the following is the consequence of industrial pollution?

a) Increase in the water level in seas

b) Releases of the hazardous radiations

c) Increase in the animals in forests

d) Global warming

Answer: d

6. How do industrial pollution results in water pollution?

a) Dumping of various waste products from industries

b) Taking water bodies places to built industries

c) Industries which uses all the water from the water bodies and cause scarcity of water

d) Building of purification unit in the industries

Answer: a

7. Which one of the following is the prime factor towards soil pollution?

a) Soil erosion

b) Floods

c) Dumping of industrial wastes

d) Using land for irrigation

Answer: c

8. Which one of the following industries produced Sulfur dioxide and flu ash as pollutants?

a) Textile industries

b) Cottage industries

c) Thermal industries

d) Coal industries

Answer: c

9. Which one of the following is a mechanical means of treating industrial effluents?

a) Oxidation

b) Chlorination

c) Recycling of waste

d) Sedimentation

Answer: d

10. Which one of the following is not normally a pollutant?

a) Carbon dioxide

b) Carbon monoxide

c) Sulphur dioxide

d) Hydrocarbons

Answer: a

Environmental Degradation MCQs

1. What is the harm from the depletion of Earth’s ozone layer?

a) The average temperature of earth’s surface will increase gradually

b) The oxygen content of the atmosphere will decrease

c) Increased amount of Ultra violet radiation will reach earth’s surface

d) Sea levels will rise as the polar ice caps will gradually melt

Answer: c

2. Acid rain is formed due to contribution from the following pair of gases?

a) Methane and ozone

b) Oxygen and nitrous oxide

c) Methane and sulphur dioxide

d) Carbon dioxide and sulphur dioxide

Answer: b

3. Which of the following is a prime health risks associated with greater UV radiation through the atmosphere due to depletion of stratospheric ozone?

a) Damage to digestive system

b) Increased liver cancer

c) Neurological disorder

d) Increased skin cancer

Answer: d

4. Which is the most serious environmental effect posed by hazardous wastes?

a) air pollution

b) contamination of groundwater

c) increased use of land for landfills

d) destruction of habitat

Answer: b

5. The concentration of which gas is highest in our environment?

a) Oxygen

b) Hydrogen

c) Nitrogen

d) Carbon dioxide

Answer: c

6. Which of the following is not as a consequence of global warming?

a) rising sea level

b) increased agricultural productivity worldwide

c) worsening health effects

d) increased storm frequency and intensity

Answer: b

7. Which of the following is not a primary contributor to the greenhouse effect?

a) carbon dioxide

b) carbon monoxide

c) chlorofluorocarbons

d) methane gas

Answer: c

8. The increase in the concentration of CO2 in our environment in last fifty years; since 1960 is about _________

a) 20%

b) 10%

c) 14%

d) 6%

Answer: c

9. The depletion in the Ozone layer is caused by _________

a) nitrous oxide

b) carbon dioxide

c) chlorofluorocarbons

d) methane

Answer: c

10. A major in-stream use of water is for _________

a) producing hydroelectric power

b) dissolving industrial wastes

c) agricultural irrigation

d) domestic use

Answer: a

MCQs on Class 10 Social Science Geography (Contemporary India II)

Chapter 1: Resources and Development
Chapter 2: Forest and Wildlife Resources
Chapter 3: Water Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Minerals and Energy Resources
Chapter 6: Manufacturing Industries
Chapter 7: Lifelines of National Economy

Comments