100+ Chemical Reaction And Equation Class 10 MCQ (Most Important)

These Chemical Reaction And Equation Class 10 MCQ and Answers are the most important part of your (Class 10) Science Chapter 1 of Your NCERT Text Book. We already published a detailed MCQs and Answers Post on Chemical Bonding and Molecular Structure

Chemical Reaction And Equation Class 10 MCQ

Chemical Equations MCQs

1. Which of the following reaction is correct?

a) Zinc + Sulphuric acid → Zinc sulphate + Oxygen

b) Zinc + Sulphuric acid → Zinc sulphate + Hydrogen

c) Zinc + Sulphuric acid → Zinc sulphate + Zink

d) Zinc + Sulphuric acid → Zinc sulphate + Water

Answer: b

2. Which of the following is the balanced chemical equation?

a) Zn + H2SO4 → ZnSO4 + H2O

b) Zn + H2SO4 → 2ZnSO4 + H2O

c) Zn + H2SO4 → ZnSO4 + H2

d) 2Zn + H2SO4 → ZnSO4 + H2

Answer: c

3. Which of the following is the balanced chemical equation?

a) 2Fe(s) + 4H2O(g) → Fe3O4 (s) + 4H2(g)

b) 3Fe(s) + 4H2O(g) → Fe3O4 (s) + 4H2(g)

c) 4Fe(s) + 4H2O(g) → Fe3O4 (s) + 4H2(g)

d) 5Fe(s) + 4H2O(g) → Fe3O4 (s) + 4H2(g)

Answer: b

Types of Chemical Reactions MCQs

1. What type of chemical reactions take place when electricity is passed through water?

a) Displacement

b) Combination

c) Decomposition

d) Double displacement

Answer: c

2. Pb + CuCl2 → PbCl2 + Cu

The above reaction is an example of:

a) combination

b) double displacement

c) decomposition

d) displacement

Answer: d

3. Which among the following statement(s) is (are) true?

Exposure of silver chloride to sunlight for a long duration turns grey due to

(i) the formation of silver by decomposition of silver chloride

(ii) sublimation of silver chloride

(iii decomposition of chlorine gas from silver chloride

(iv) oxidation of silver chloride

a) (i) only

b) (i) and (iii)

c) (ii) and (iii)

d) (iv) only

Answer: a

4. Electrolysis of water is a decomposition reaction. The mole ratio of hydrogen and oxygen gases liberated during electrolysis of water is:

a) 1 : 1

b) 2:1

c) 4:1

d) 1:2

Answer: b

5. Which of the following is a displacement reaction?

chemical reaction and equation class 10 mcq image 1
100+ Chemical Reaction And Equation Class 10 MCQ (Most Important) 2

Answer: b

6. In the double displacement reaction between aqueous potassium iodide and aqueous lead nitrate, a yellow precipitate of lead iodide is formed. While performing the activity if lead nitrate is not available, which of the following can be used in place of lead nitrate?

a) Lead sulphate (insoluble)

b) Lead acetate

c) Ammonium nitrate

d) Potassium sulphate

Answer: b

7. Oxidation is a process which involves

a) addition of oxygen

b) addition of hydrogen

c) removal of oxygen

d) removal of hydrogen

Answer: a

8. The condition produced by aerial oxidation of fats and oils in foods marked by unpleasant smell and taste is called:

a) antioxidation

b) reduction

c) rancidity

d) corrosion

Answer: c

9. Which of the following do you think is a correct statement?

a) oxidation is caused by a reducing agent

b) the oxidation reaction is a Redox reaction

c) addition of electropositive element is a type of oxidation

d) reduction is the addition of hydrogen

Answer: d

10. SnCl2 + 2FeCl2 → SnCl4 + 2FeCl2 is an example of __________________ reaction.

a) only oxidation

b) only reduction

c) redox

d) neither oxidation nor reduction

Answer: c

11. Formation of zinc sulphide is an example of ___________

a) reduction

b) oxidation

c) removal of oxygen

d) addition of hydrogen

Answer: b

12. Oxidation is the same as __________

a) addition of hydrogen

b) removal of oxygen

c) addition of oxygen

d) removal of Nitrogen

Answer: c

13. Reduction involves in __________ oxidation number.

a) decrease

b) increase

c) independence

d) remain constant

Answer: a

14. Removal of oxygen from a compound is an example of ________

a) oxidation

b) reduction

c) oxygenation

d) dehydrogenation

Answer: b

15. In the reaction of formation of magnesium oxide magnesium undergoes ________

a) reduction

b) oxidation

c) hydrogenation

d) decomposition

Answer: b

Effects of Oxidation Reactions in Everyday Life MCQs

1. What is Corrosion?

a) Destruction or deterioration of a material

b) Conversion of metal atoms to metallic ions

c) Conversion of metal ions to metal atoms

d) Destruction of materials involving in the conversion of metal atoms into metal ions

Answer: d

2. The chemical formula of rust is ______

a) Fe1O

b) Fe2O3

c) Fe3O4

d) Fe(OH)2

Answer: b

3. Which of the following materials will undergo Corrosion?

a) Metals only

b) Metals and Non-metals

c) Metals, Non-metals, Ceramics and Plastics

d) Metals, Non-metals, Ceramics, Plastics and Rubbers

Answer: d

4. Corrosion of material by furnace gases is classified as _____

a) wet corrosion

b) dry corrosion

c) galvanic corrosion

d) crevice corrosion

Answer: b

5. Which of the following is an example of wet corrosion?

a) Corrosion of metal in the water

b) Corrosion of iron in the presence of anhydrous calcium chloride

c) Corrosion of titanium in dry chlorine

d) Corrosion due to furnace gases

Answer: a

6. Corrosion maintenance is vital in _____ industries.

a) paper

b) petroleum

c) plastic toy

d) both petroleum and paper

Answer: d

7. Which of the following subjects are important in understanding and controlling corrosion?

a) Thermodynamics

b) Electrochemistry

c) Both Thermodynamics and Electrochemistry

d) Material Characterization

Answer: c

8. Which of the following is an incorrect statement?

a) Corrosion is an irreversible process

b) Corrosion is a non-spontaneous process

c) Corrosion is a degradation process

d) Corrosion is a spontaneous process

Answer: b

9. Which of the following is considered as high corrosive resistant material?

a) Mild steel

b) Cast iron

c) Zinc

d) Stainless steel

Answer: d

10. Corrosion involves _______ reactions.

a) oxidation

b) reduction

c) displacement

d) both oxidation and reduction

Answer: d

11. Which of the following are necessary in the process of corrosion?

a) Anode

b) Cathode

c) Electrolyte

d) Anode, Cathode and Electrolyte

Answer: d

12. What is the reason for corrosion?

a) Stability of a metal ion

b) Stability of a metal atom

c) Passivation

d) Use of coatings

Answer: a

13. What are the advantages of corrosion?

a) Protection of metals by surficial oxide layer

b) Zn-carbon electrochemical reactions in the battery

c) Decrease in the strength of material

d) Protection of metals by the surficial oxide layer and Zn-carbon electrochemical reactions in the battery

Answer: d

14. Which of the following factors affect the corrosion rate of metal?

a) Relative surface area of an anode and cathode

b) Nature of the oxide layer

c) Purity of metal

d) Relative surface area of an anode and cathode, nature of oxide layer and purity of metal

Answer: d

15. If a metal undergoes uniform corrosion it becomes _____

a) thinner

b) thicker

c) perforated

d) thicker and perforated

Answer: a

16. Which theory explains the oxidation of metals?

a) Collison theory

b) Molecular orbital theory

c) Wagner’s theory

d) Mixed potential theory

Answer: c

17. What is the mechanism of dry corrosion?

a) Absorption

b) Electrochemical

c) Differential solubility

d) Both electrochemical and differential solubility

Answer: a

18. Which of the following corrosion contaminant will act as a protective layer?

a) AgCl

b) SnCl2

c) Fe2O3

d) CaO

Answer: a

19. What are the factors that affect corrosion?

a) Temperature

b) Humidity

c) Conductance of the corroding medium

d) Temperature, humidity and conductance of the corroding medium

Answer: d

20. _______ is a chemical substance which reduces the corrosion rate.

a) Corrosion inhibitor

b) Corrosion initiator

c) Electrolyte

d) Corrosive medium

Answer: a

21. Which of the following are the destructive effects of corrosion?

a) Contamination of product

b) Effect on safety

c) Reliability

d) Contamination of product, effect on safety and reliability

Answer: d

22. Which of the following corrosion damage is more emphasized in the construction material of restaurants?

a) Loss of appearance

b) Maintenance and operating cost

c) Effect of safety

d) Both loss of appearance and effect of safety

Answer: d

23. Main form of ceramic degradation is _________

a) dissolution

b) swelling

c) weathering

d) dissolution and swelling

Answer: c

24. Which of the following are included in maintenance and operating costs?

a) Use of corrosion-resistant material

b) Loss of product

c) Regular inspections

d) Use of corrosion-resistant material and regular inspection

Answer: d

25. Which of the following is responsible for rancidity?

a) Alkalies

b) Ketones

c) Aldehydes

d) Alcohols

Answer: c

Class 10 Science MCQ

Chapter 1: Chemical reactions and equationsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: Acids, bases and saltMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Metals and Non-metalsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Carbon and Its CompoundsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Periodic Classification Of ElementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Life ProcessesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Control and CoordinationMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: How do Organisms Reproduce?MCQs and AnswersOnline Test
Chapter 9: Heredity and EvolutionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 10: Light Reflection and RefractionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 11: The Human Eye and Colourful WorldMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 12: ElectricityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 13: Magnetic Effects of Electric CurrentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 14: Sources of EnergyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 15: Our EnvironmentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 16: Sustainable Management of Natural ResourcesMCQs and AnswersOnline Test

Comments