100+ MCQ On Indian National Congress and Answers

This post MCQ On Indian National Congress are most important part of your upcoming competitive as well as board exams. The Indian National Congress is the oldest political party of India.

MCQ On Indian National Congress

1. When was Indian National Congress form?

(a) On 28 January 1885

(b) On 28 February 1885

(c) On 28 August 1885

(d) On 28 December 1885

Answer: On 28 December 1885

2. Where was Indian National Congress form?

(a) Bombay

(b) Delhi

(c) Kolkata

(d) Pune

Answer: Bombay

3. Who was the founder of Indian National Congress?

(a) Dinshaw Edulji Wacha

(b) Allan Octavian Hume

(c) Dadabhai Naoroji

(d) All of these

Answer: All of these

4. National demand – Swaraj was first spread by –

(a) Dadavai Naoroji

(b) Gandhi

(c) Subhas Chandra Bose

(d) Annie Besant

Answer: Dadavai Naoroji

5. Who set up the Indian Independence League?

(a) Subhas Chandra Bose

(b) Rasbihari Bose

(c) Jawaharlal Nehru

(d) S.M Yoshi

Answer: Rasbihari Bose

6. The Urdu poet who was representative of both second and third round table conference –

(a) Aruna Asaf Ali

(b) Muhammad Iqbal

(c) Khan Abdul Gaffar Khan

(d) Fiaz Ahmad Faiz

Answer: Muhammad Iqbal

7. The first movement against the British in India was –

(a) Swadeshi Movement

(b) Khilafat Movement

(c) Quit India movement

(d) Non-Cooperative movement

Answer: Swadeshi Movement

8. Who among the following founded the first women university in India?

(a) J.P Kripalini

(b) D.K Karve

(c) Sarojini Naidu

(d) Sucheta Kripalini

Answer: D.K Karve

9. Swaraj was the goal of India’s political efforts – said by Dadavai Naoroji announced at –

(a) Calcutta session 1886

(b) Calcutta session 1906

(c) Lahore session 1885

(d) Mumbai session 1889

Answer: Calcutta session 1906

10. Who is the famous person returned the Knighthood to protest against the atrocities of the Jaliwanwala Bagh Massacre?

(a) Arabinda Ghosh

(b) Rabindranath Tagore

(c) Jawaharlal Nehru

(d) Bipin Chandra Pal

Answer: Rabindranath Tagore

11. Who was the first Indian leader who undergo imprisonment in 1882?

(a) Bal Gangadhar Tilak

(b) B.C Pal

(c) C. Vijaraghavachari

(d) S.M Joshi

Answer: C. Vijaraghavachari

12. Why the British shifted the capital from Calcutta to Delhi?

(a) It was not possible to control the western part of India from Calcutta

(b) Calcutta was the hotbed of revolutionaries

(c) The weather in Delhi was more suitable from Calcutta

(d) To prevent the advent of Portuguese

Answer: Calcutta was the hotbed of revolutionaries

13. The Vaikom Satyagraha in 1924 was led by –

(a) Kesava Menon

(b) Chittaranjan Das

(c) Mahatma Gandhi

(d) Lala Lajpat Rai

Answer: Kesava Menon

14. During which period ‘Mahatma’ Titled given before the name of Gandhi?

(a) During Swadeshi Movement

(b) During Champaran Satyagraha

(c) During the Implementation of the Rowlatt Act in India

(d) During Surat Session of 1907

Answer: During Champaran Satyagraha

15. Who was the president of Indian National Congress when the song Vande Mataram was first sung at the 12th session of the Indian National Congress?

(a) Badruddin Tyabji

(b) Rahimtulla M Sayani

(c) Rahsbehari Ghosh

(d) Pandit Bishan Narayan Dar

Answer: Rahimtulla M Sayani

16. First session of the Indian National Congress was held under the presidency of:

(a) AO Hume

(b) Badruddin Tyabji

(c) JB Kriplani

(d) WC bannerjee

Answer: WC bannerjee

17. Who among the following presided the Lahore Session of Indian National Congress in 1909?

(a) Dadabhai Naoroji

(b) Rashbihari Ghosh

(c) Madan Mohan Malaviya

(d) Bishan Narayan Dar

Answer: Madan Mohan Malaviya

18. Who was the Viceroy of British India at the time of first session of the Congress?

(a) Lord Curzon

(b) Lord Dufferin

(c) Lord Mayo

(d) Lord Minto

Answer: Lord Dufferin

19. Who was selected as president of Khilafat Conference met at Delhi in 1919?

(a) Mahatma Gandhi

(b) Ali Jinnah

(c) Motilal Nehru

(d) Syed Ahmed Khan

Answer: Mahatma Gandhi

20. Death year of Dr. B.R. Ambedkar is –

(a) 1956

(b) 1965

(c) 1951

(d) 1953

Answer: 1956

21. Why the Haripura Congress in 1938 remains a milestone in Indian freedom struggle?

(a) Because In this congress all Indian leaders declared war against the British

(b) Because Jawaharlal Nehru was selected for the future PM of India

(c) Because congress introduced the idea of a planning commission

(d) Because people boycotted foreign goods and liquor

Answer: Because congress introduced the idea of a planning commission

22. Which viceroy of India passed the ‘Ancient Monuments Preservation Act‘?

(a) Lord Ripon

(b) Lord Curzon

(c) Lord Mountbatten

(d) Lord Chelmsford

Answer: Lord Curzon

23. Who among the following revolutionary gave the slogan ‘Inquilab Zindabad‘?

(a) Mahatma Gandhi

(b) Bipin Chandra Pal

(c) Bhagat Singh

(d) Syed Ahmed Khan

Answer: Bipin Chandra Pal

24. In which session of the Indian National Congress split into two part-Moderates and Extremists?

(a) Surat Session

(b) Nagpur Session

(c) Bombay Session

(d) Allahabad Session

Answer: Surat Session

25. In which session of Indian National Congress passes the resolution for Poorna Swaraj or complete independence?

(a) Madras

(b) Calcutta

(c) Lahore

(d) Delhi

Answer: Lahore 

26. In which Session of the Indian National Congress the National Song Vande Mataram was sung for the first time?

(a) Madras Session of 1887

(b) Allahabad session of 1888

(c) Surat Session of 1907

(d) Calcutta session of 1896

Answer: Calcutta session of 1896

27. In which session of the Indian National Congress the National Anthem, Jana Gana Mana was sung for the first time?

(a) Badruddin Tyabji

(b) Rahimtulla M Sayani

(c) Rashbehari Ghosh

(d) Pandit Bishan Narayan Dar

Answer: Pandit Bishan Narayan Dar

28. Who was the president of Indian National Congress Session that was held in Jaipur after Independence?

(a) Pt. Jawaharlal Nehru

(b) Acharya JB Kriplani

(c) Dr. Pattabhi Sitaramayya

(d) Sarojini Naidu

Answer: Dr. Pattabhi Sitaramayya

29. What was the most important reason for Swadeshi and Boycott movement?

(a) Lord’s Curzon’s plan to partition of Bengal

(b) Curzon’s Plan to cut the effect of the growing popularity of the Indian National Congress

(c) Curzon’s plan to control the educational system of India

(d) ‘Drainage of Wealth from India to England

Answer: Lord Curzon’s plan to partition of Bengal

30. Arrange by correct sequence. (i) Rowlatt Act (ii) Gandhi Erwin Pact (iii) Morley Minto reforms (iv) Elbert Bill

(a) iv – iii – i – ii

(b) iv – ii – iii – i

(c) iv – iii – ii – i

(d) iii – i – ii – iv

Answer: iv – iii – i – ii

31. Which year British transferred the capital of India from Calcutta to Delhi?

(a) 1900

(b) 1930

(c) 1911

(d) 1912

Answer: 1911

32. Which institution was founded by Gandhi?

(a) Phoenix Ashram

(b) Vishwa Bharati

(c) Seva Ashram

(d) Jawaharlal Nehru university

Answer: Phoenix Ashram 

33. Viceroy of India during Jallianwala Bagh Massacre –

(a) Lord Curzon

(b) Lord Chelmsford

(c) Lord Bentick

(d) Lord Minto

Answer: Lord Chelmsford 

34. “I, therefore, want freedom immediately, this very night, before dawn if it can be had“. Who the great Indian leader said this line?

(a) Annie Besant

(b) Subhas Chandra Bose

(c) Ashutosh Mukherjee

(d) Mahatma Gandhi

Answer: Mahatma Gandhi 

35. Which among the following revolutionaries was not hanged on the charge of the Kakori case?

(a) Ramprasad Bismil

(b) Ashfaquallah

(c) Manmatu Gupta

(d) Bhagat Singh

Answer: Bhagat Singh

Comments