Political Parties Class 10 MCQ and Answers

These Political Parties Class 10 MCQ and Answers are most important for your Class 10 NCERT Book. Political Parties is a subject of the Politics lesson. It starts from Basic Level. The syllabus of Political Parties in class 10th is for political parties and their roles and their contribution in India.

Political Parties Class 10 MCQ and Answers

1. Why do we need political parties?

a) To development of entire nations in a few days.

b) To rule a country

c) To perform a variety of functions in the smooth working of a country

d) None of these

Answer: c

2. Which is a recognized political party?

a) Bahujan Samaj Party

b) Trinamul Democratic Party

c) Indian Republic Party

d) National Janta Party

Answer: a

3. What is a political party?

a) Self made groups who automatically hold power

b) A group of people who come together to contest elections and hold power in the government

c) Non government groups to do social work

d) Government organisations for social work

Answer: b

4. Parties are about a part of the society and thus involve

a) Partnership

b) Participation

c) Partisanship

d) Political partnership

Answer: c

5. What are the components of a political party?

a) Leaders

b) Active members

c) Followers

d) All

Answer: d

6. Which is the oldest political party of India?

a) Bharatiya Janata Party

b) Indian National Congress

c) Bahujan Samaj Party

d) Communist Party of India

Answer: b

7. When was Indian National Congress form?

a) On 28 January 1885

b) On 28 February 1885

c) On 28 August 1885

d) On 28 December 1885

Answer: d

8. Can parties play a role in making laws for the country?

a) Yes

b) No

c) May be

d) In some conditions

Answer: a

9. Those parties that lose in the elections…….

a) Can still run the government

b) Play the role of opposition

c) Can make policies and programmes

d) Cannot criticise the government

 Answer: b

10. Who is the founder of the Bahujan Samaj Party?

a) Sahu Maharaj

b) Jyotiba Phule

c) B.R. Ambedkar

d) Kanshi Ram

Answer: d

11. Which political party believes in Marxism-Leninism?

a) Communist Party of India

b) Nationalist Congress Party

c) Dravida Munnetra Kazhagam (DMK)

d) Bahujan Samaj Party

Answer: a

12. Which party is the oldest political party in India?

a) Indian National Congress (INC)

b) Bahujan Samaj Party

c) Bhartiya Janta Party

d) Communist Party

Answer: a

13. Which country has an example of a Multi-Party System?

a) India

b) United Kingdom

c) USA

d) China

Answer: a

14. Which is a recognized political party?

a) A party that is present in only one of the federal units

b) A party that is based on regional and communal diversities

c) A party that is recognized by the ‘Election Commission’ with all the privileges and facilities

d) A party that is present in several and all units of the federation

Answer: c

15. What does the term ‘Partisan’ mean?

a) The affair of the state or the science of the governance

b) A group of people who come together to promote common beliefs

c) A person who is strongly committed to the party

d) The ruling party which runs the government

Answer: c

16. How many parties are required in any democratic system to compete in elections in order to come to power?

a) At least two parties

b) A least four parties

c) More than two parties

d) At least three parties

Answer: a

17. Pick the country where the two-party system exists?

a) United Kingdom

b) China

c) India

d) Pakistan

Answer: a

18. How many numbers of parties are registered with The Election Commission of India?

a) More than 750 parties

b) Less than 750 parties

c) 705 parties

d) 750 Parties

Answer: a

19. Give the meaning of ‘Alliance’.

a) Two parties together form the government.

b) Leftist and Rightist together form the government.

c) When state and national parties together form the government.

d) When several parties in a multiparty system join for the purpose of contesting elections and winning power.

Answer: d

20. Which one of the following is considered the best form of government?

a) Democracy

b) Dictatorship

c) Monarchy

d) Military Rule

Answer: a

21. Select the statement related to the advantages of a multiparty system?

a) Multi-party system provides limited choice to voters.

b) There is a chance of conflict.

c) Provides choice to the voters.

d) In a Multi-party system regional parties get representation.

Answer: c

22. Political parties are allotted symbols by………?

a) The government of India

b) The constitution of India

c) The party leaders

d) The Election Commission

Answer: d

23. An Affidavit signifies (Legal) __________

a) Signed document where a person makes a sworn statement regarding his or her antecedents.

b) A law to check the menace.

c) Legal document to declare the academic qualification.

d) All of the above

Answer: a

24. What is an ideological one-party system?

a) Party based on suppression of other parties.

b) Party based on coercion.

c) Party based on ideological reasons; coercion and suppression of other parties.

d) Party based on communist ideology.

Answer: c

25. Political parties are most visible institutions in a democracy. Which of these is false?

a) Even less educated citizens know about political parties.

b) Ordinary citizens’ democracy is equal to political parties.

c) Parties have become identified with social and political divisions.

d) Most people in a democracy are not critical of political parties.

Answer: d

26. Which party is only allowed to rule in China?

a) Socialist party

b) Communist party

c) Liberal party

d) Maoist party

Answer: b

27. A government is expected to base its policies on the line taken by the

a) All nominated parties

b) Ruling party

c) Opposition party and Ruling Party

d) All

Answer: b

28. The Constitution was amended to stop

a) Corruption

b) Dictatorship

c) Defection

d) None

Answer: b

29. One of the demerits, of multiparty, is that it often appears very messy and leads to political

a) Corruption

b) Defection

c) Instability

d) Aristocracy

Answer: c

30. What is the name of the alliance that formed the government in 1998?

a) National Democratic Alliance

b) United progressive Alliance

c) National progressive Alliance

d) United Democratic Alliance

Answer: a

31. In which year was the Communist Party of India (CPI) formed?

a) 1945

b) 1925

c) 1935

d) 1955

Answer: b

32. Who founded the Bharatiya Janata Party (BJP)?

a) Bharatiya Jana Sangh

b) Syama Prasad Mukherjee

c) Mamata Banerjee.

d) Deendayal Upadhyaya

Answer: a

33. In a democracy

a) Parties are unanimously chosen

b) Parties contest elections

c) Parties are self chosen

d) Parties are aristocratic

Answer: b

34. Parties function through

a) Demands of the people

b) The way they want to

c) Policies and programmes

d) None of the above

Answer: c

35. Who were the founder of Indian National Congress?

a) Dinshaw Edulji Wacha

b) Allan Octavian Hume

c) Dadabhai Naoroji

d) All of these

Answer: d

CBSE Class 10 Political Science Chapter-wise MCQs and Answers

Chapter 1: Power SharingMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: FederalismMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Democracy and DiversityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Gender, Religion and CasteMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Popular Struggles and MovementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Political PartiesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Outcomes of DemocracyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: Challenges to DemocracyMCQs and AnswersOnline Test

More Questions and Answers on Class 10 Political Science

CBSE Class 10 Political Science Short Questions & Answers

CBSE Class 10 Political Science Gk Questions & Answers

CBSE Class 10 Political Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

CBSE Class 10 Political Science very short Questions & Answers

Comments