100+ Forest And Wildlife Resources (Class 10) MCQ and Answers

These Forest And Wildlife Resources Class 10 MCQ and Answers are the most important part of your Class 10 NCERT Geography Book. These Forest And Wildlife Resources Class 10 MCQs are prepared by our special team to you. We already published Class 10 Geography MCQ and Answers (Topic-wise), that will help you the most.

Forest And Wildlife Resources Class 10 MCQ and Answers

1. What is biodiversity?

a) The surroundings or conditions in which a person, animal, or plant lives or operates.

b) Composed of all living organisms wherein each of them plays a significant role in their habitat.

c) A place or position that’s particularly appropriate for someone or something.

d) None

Answer: b

2. Which of the following is not a characteristic of biodiversity?

a) Immensely rich in wildlife and cultivated species

b) Diverse in form and function

c) All species belong to a same group

d) Closely integrated in a system through multiple network of interdependencies

Answer: c

3. Which of the following is one of the world’s richest countries in terms of its vast array of biological diversity?

a) Japan

b) UAE

c) Israel

d) India

Answer: d

4. According to some estimates which percent of India’s recorded wild flora and mammals are on the threatened list?

a) 10% and 20%

b) 5% and 20%

c) 15% and 20%

d) 20% and 20%

Answer: a

5. The forest and tree cover in India is estimated

a) 507276 sq km

b) 607276 sq km

c) 707276 sq km

d) 807276 sq km

Answer: d

6. The forest and tree cover in India is estimated which percent of its total geographical area?

a) 24.56%

b) 31.56%

c) 37.56%

d) 46.56%

Answer: a

7. The dense forest cover in India is estimated which percent of its total geographical area?

a) 12.4%

b) 14.4%

c) 16.4%

d) 18.4%

Answer: a

8. The open forest cover in India is estimated which percent of its total geographical area?

a) 6.98%

b) 8.81%

c) 9.26%

d) 10.20%

Answer: c

9. The mangrove forest cover in India is estimated which percent of its total geographical area?

a) 0.04%

b) 0.10%

c) 0.15%

d) 0.20%

Answer: c

10. What is the full form of IUCN?

a) International Union of Conservation of Natural Species

b) International Union for Conservation of Nature and Natural Resources

c) International Union of Conservation of Nature and Forest

d) None

Answer: b

11. According to IUCN, which are Normal Species?

a) Species whose population levels are considered to be normal for their growth

b) Species whose population levels are considered to be normal for their survival

c) Species whose population levels are considered to be normal for their reproduction

d) None

Answer: b

12. Which of the following is not a Normal Species?

a) Cattle

b) Sal

c) Black buck

d) Pine

Answer: c

13. According to IUCN, which are endangered Species?

a) Species which are extinct

b) Species which are in danger of growth

c) Species which are in danger of extinction

d) None

Answer: c

14. Which of the following is not a Endangered Species?

a) Black buck

b) Crocodile

c) Indian wild ass

d) Blue sheep

Answer: d

15. Which are Vulnerable Species?

a) Species whose population has declined to levels from where it is likely to move into the endangered category in the near future if the negative factors continue to operate.

b) Species with small population may move into the endangered or vulnerable category if the negative factors affecting them continue to operate.

c) Species which are only found in some particular areas usually isolated by natural or geographical barriers.

d) Species which are not found after searches of known or likely areas where they may occur.

Answer: a

16. Which of the following is not a Vulnerable Species?

a) Blue sheep

b) Asiatic elephant

c) Gangetic dolphin

d) Desert fox

Answer: d

17. Which are Rare Species?

a) Species whose population has declined to levels from where it is likely to move into the endangered category in the near future if the negative factors continue to operate.

b) Species with small population may move into the endangered or vulnerable category if the negative factors affecting them continue to operate.

c) Species which are only found in some particular areas usually isolated by natural or geographical barriers.

d) Species which are not found after searches of known or likely areas where they may occur.

Answer: b

18. Which of the following is not a Rare Species?

a) Himalayan brown bear

b) Nicobar pigeon

c) Desert fox

d) Wild Asiatic buffalo

Answer: b

19. Which are Endemic Species?

a) Species whose population has declined to levels from where it is likely to move into the endangered category in the near future if the negative factors continue to operate.

b) Species with small population may move into the endangered or vulnerable category if the negative factors affecting them continue to operate.

c) Species which are only found in some particular areas usually isolated by natural or geographical barriers.

d) Species which are not found after searches of known or likely areas where they may occur.

Answer: c

20. Which of the following is not a Endemic Species?

a) Nicobar pigeon

b) Andaman wild pig

c) Andaman teal

d) Asiatic cheetah

Answer: d

21. The species which are in danger of extinction are called:

a) Vulnerable species

b) Rare species

c) Endangered species

d) Normal species

Answer: c

22. The forest cover in our country has recently increased due to:

a) Increase in natural forest growth

b) Increase in net sown area

c) Plantation by different agencies

d) None of the above

Answer: c

23. The species whose population has declined to a level from where it is likely to move into the endangered category in the near future if the negative factors continue to operate are called:

a) Endemic species

b) Extinct species

c) Vulnerable species

d) Normal species

Answer: c

24. The Himalayan brown bear is an example of:

a) Vulnerable species

b) Rare species

c) Endemic species

d) Extinct species

Answer: b

25. Substantial parts of the tribal belts in north¬eastern India, have been deforested by:

a) Shifting cultivation

b) Mining

c) Infrastructure development

d) None of the above

Answer: a

26. Species which are only found in some particular areas isolated by geographical barriers are called:

a) Extinct species

b) Endemic species

c) Rare species

d) Critical species

Answer: b

27. The Asian cheetah was declared extinct in India in the year:

a) 1951

b) 1952

c) 2010

d) 1975

Answer: b

28. The Buxar Tiger Reserve is seriously threatened by:

a) Iron ore mining

b) Oil exploration

c) Dolomite mining in that area

d) Volcanic eruption in that area

Answer: c

29. The Himalayan yew is:

a) an insect

b) a medicinal plant

c) a mammal

d) a bird

Answer: b

30. The Himalayan yew is found in parts of:

a) Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh

b) Punjab and Haryana

c) West Bengal and Kerala

d) Madhya Pradesh and Goa

Answer: a

31. Extensive planting of a single commercially valuable species is called:

a) Jhumming

b) Intensive subsistence farming

c) Mixed farming

d) Enrichment plantation

Answer: d

32. Teak monoculture has damaged the natural forests in:

a) Ganga Plain

b) South India

c) Brahmaputra Plain

d) None of the above

Answer: b

33. Chir Pine plantations in the Himalayas have replaced the:

a) Himalayan Oak and Rhododendron

b) Teak and Sal

c) Babul and Mexican kikar

d) None of the above

Answer: a

34. Which one of the following is not responsible for the decline in India’s biodiversity?

a) Mining activities

b) Hunting and poaching

c) Forest fire

d) Afforestation

Answer: d

35. Which one of the following is not a direct outcome of environmental destruction?

a) Biological loss

b) Loss of cultural diversity

c) Severe droughts

d) River Valley Projects

Answer: c

36. We need to conserve our forests and wildlife:

a) to preserve the ecological diversity

b) to preserve the genetic diversity

(e) for maintenance of aquatic biodiversity

d) so that we are able to over-extract plant and animal species

Answer: d

37. The Indian Wildlife Protection Act was implemented in:

a) 1972

b) 1971

c) 2010

d) 1982

Answer: a

38. Which is not a threat to tiger population in India?

a) Shrinking habitat

b) The trade of tiger skins

c) Use of their bones in traditional medicines

d) “Project Tiger”

Answer: d

39. Reserved and protected forests are also referred to as:

a) Unclassed forest

b) Permanent forest estate

c) Open forest

d) Mangrove forest

Answer: b

40. Unclassed forests are mainly found in:

a) All north-eastern states and parts of Gujarat

b) Kerala and Tamil Nadu

c) Punjab and Haryana

d) West Bengal and Bihar

Answer: a

41. Sacred Groves are:

a) parts of large forests that have been left untouched by the local people.

b) places for grazing animals.

c) forests earmarked for commercial felling of trees.

d) forests used for planting trees with medicinal properties.

Answer: a

42. The Chipko Movement in the Himalayas to protect the forest cover was started by

a) Sunder Lai Bahuguna

b) Dr Anil Agarwal of CSE

c) Dr Aruna Roy of Kisan Mazdur Vikas

d) Medha Patkar

Answer: a

43. How many tiger reserves are there in India:

a) 10

b) 15

c) 27

d) 29

Answer: c

44. Which of these statements is not a valid reason for the depletion of flora and fauna? (Textbook)

a) Agricultural expansion

b) Large-scale development projects

c) Grazing and fuel wood collection

d) Rapid industrialisation and urbanisation

Answer: d

45. Which of the following conservation strategies do not directly involve community participation?

a) Joint forest management

b) Beej Bachao Andolan

c) Chipko Movement

d) Demarcation of Wildlife Sanctuaries

Answer: d

46. Which are Extinct Species?

a) Species whose population has declined to levels from where it is likely to move into the endangered category in the near future if the negative factors continue to operate.

b) Species with small population may move into the endangered or vulnerable category if the negative factors affecting them continue to operate.

c) Species which are only found in some particular areas usually isolated by natural or geographical barriers.

d) Species which are not found after searches of known or likely areas where they may occur.

Answer: d

47. Which of the following is not a Extinct Species?

a) Asiatic cheetah

b) Pink head duck

c) Sangai

d) None of these

Answer: c

48. What is the scientific name of world’s fastest land mammal, the cheetah?

a) Acinonyx jubantus

b) Camelus dromedarius

c) Capra aegagrus hircus

d) Helarctos malayanus

Answer: a

49. Chipko Movement occurred in which of following region?

a) Tribal areas of MP

b) Rural area of Rajasthan

c) Tehri Garhwal

d) Darjeeling region

Answer: c

50. Which of following is hotspot in India?

a) Western Ghat

b) Simlipal

c) Sundarban

d) Nanda Devi

Answer: a

MCQs on Class 10 Social Science Geography (Contemporary India II)

Chapter 1: Resources and Development
Chapter 2: Forest and Wildlife Resources
Chapter 3: Water Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Minerals and Energy Resources
Chapter 6: Manufacturing Industries
Chapter 7: Lifelines of National Economy

More Questions on Class 10 Geography

1. CBSE Class 10 Geography Gk Questions & Answers

2. CBSE Class 10 Geography Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

3. CBSE Class 10 Geography very short Questions & Answers

4. CBSE Class 10 Geography Optional Questions with Answers

5. CBSE Class 10 Geography Short Questions & Answers

6. CBSE Class 10 Geography Objective type Questions & Answers

7. CBSE Class 10 Geography General Awareness Questions with Answers

Comments