100+ Water Resources (Class 10) MCQ and Answers – Geography

These Water Resources Class 10 MCQ and Answers are the most important part of your Geography NCERT Book of Class 10. We already published Class 10 Geography MCQ and Answers (Topic-wise), that will help you the most.

Water Resources Class 10 MCQ and Answers

1. The percentage of freshwater in earth is

a) 1.5 per cent

b) 2.5 per cent

c) 3.5 per cent

d) 5.5 per cent

Answer: b

2. India receives which percent of the global precipitation?

a) nearly 4 per cent

b) nearly 8 per cent

c) nearly 12 per cent

d) nearly 16 per cent

Answer: a

3. The total renewable water resources of India are estimated at

a) 1,897 sq km per annum

b) 2,897 sq km per annum

c) 3,897 sq km per annum

d) 4,897 sq km per annum

Answer: a

4. According to the UN World Water Development Report, 2003, by which year a large parts of India will join countries or regions having absolute water scarcity?

a) 2023

b) 2025

c) 2027

d) 2030

Answer: b

5. Which one of the following statements is not an argument in favour of multi-purpose river projects?

a) Multi-purpose projects bring water to those areas which suffer from water scarcity.

b) Multi-purpose projects by regulating water flow help to control floods.

c) Multi-purpose projects lead to large-scale displacements and loss of livelihood.

d) Multi-purpose projects generate electricity for our industries and our homes.

Answer: c

6. Which is not a source of fresh water?

a) Glaciers and ice sheets

b) Groundwater

c) Surface run off

d) Oceans

Answer: d

7. According to Falkan Mark, water stress occurs when:

a) water availability is less than 1000 cubic metre per person per day.

b) there is no water scarcity.

c) there is flood.

d) water availability is more than 1000 cubic metre per person per day.

Answer: a

8. Which of the following are not causes of water scarcity?

a) Growing population

b) Growing of water intensive crop

c) Expansion of irrigation facilities

d) Water harvesting technique

Answer: d

9. Bhakra Nangal River Valley Project is made on the river:

a) Sutlej-Beas

b) Ravi-Chenab

c) Ganga

d) Son

Answer: a

10. Hirakud Dam is constructed on the river:

a) Ganga

b) Manjira

c) Manas

d) Mahanadi

Answer: d

11. Water of Bhakra Nangal Project is being used mainly for:

a) hydel power and irrigation

b) fish breeding and navigation

c) industrial use

d) flood control

Answer: a

12. The diversion channels seen in the Western Himalayas are called:

a) Guls or Kuls

b) Khadins

c) Johads

d) Recharge pits

Answer: a

13. Agricultural fields which are used as rainfed storage structures are called:

a) Kuls

b) Khadins/Johads

c) Recharge pits

d) None of the above

Answer: b

14. Underground tanks seen in Rajasthan to store rainwater for drinking is called:

a) Tankas

b) Khadin

c) Ponds

d) Kuls

Answer: a

15. In Western Rajasthan today plenty of water is available due to:

a) rooftop water harvesting

b) perennial Rajasthan Canal

c) construction of Tankas

d) none of the above

Answer: b

16. Bamboo drip irrigation system is prevalent in:

a) Manipur

b) Meghalaya

c) Mizoram

d) Madhya Pradesh

Answer: b

17. The only State which has made rooftop rainwater harvesting structure compulsory to all the houses is:

a) Andhra Pradesh

b) Karnataka

c) Tamil Nadu

d) West Bengal

Answer: c

18. The remote village that has earned the rare distinction of being rich in rainwater?

a) Gari

b) Kaza

c) Gendathur

d) none of the above

Answer: c

19. Which one of the following is not an adverse effect of irrigation?

a) Irrigation changes cropping pattern

b) Water intensive crops are grown in dry areas

c) Salinisation of soil

d) Increases crop yield

Answer: d

20. Which of the following social movements is/ are not a resistance to multi-purpose projects?

a) Narmada Bachao Andolan

b) Tehri Dam Andolan

c) Navdanya

d) Chipko Movement

Answer: both c and d

21. What is called for the collection of rainwater for use?

a) Rain collection

b) Rainwater harvesting

c) Rain digging

d) Rain water pumping

Answer: b

22. What is the name of the process to clean water using filters?

a) Sublimation

b) Oxidation

c) Rainwater harvesting

d) Purification

Answer: d

23. What is called for the method of removing dust and other particles from water using filters?

a) Filtration

b) Sublimation

c) Rainwater harvesting

d) Evaporation

Answer: a

24. Which one of the following is the best way to conserve water?

a) Taking shower with less water

b) Taking shower with more water

c) Not taking shower

d) Using other liquids instead of water for shower

Answer: a

25. What is the gallon to use in new toilets according to Federal plumbing standards?

a) 1.6

b) 2.5

c) 3.9

d) 4.3

Answer: a

26. How many methods of rainwater harvesting are there?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: b

27. How can we increase the water efficient irrigation system?

a) By pouring unnecessary water to the land

b) By not supplying adequate water

c) By applying drip irrigation method

d) By using more manures

Answer: c

28. What are the two main types of drip irrigation?

a) Surface and Subsurface drip irrigation

b) Under and Subsurface drip irrigation

c) Top and Surface drip irrigation

d) Top and Under drip irrigation

Answer: a

29. Why should people implement rainwater harvesting?

a) In order to play with the water

b) In order to use during scarcity of water

c) In order to pour the rain water directly to the sewage

d) In order to time pass

Answer: b

30. Which one of the following is the benefit of rainwater harvesting?

a) Flood mitigation

b) Provide a lot of water to play

c) Create good aesthetic view

d) Decrease the ground water level

Answer: a

31. Which one of the following is an effective way of conserving water?

a) Increase food waste

b) Eat less meat

c) Always turn on the taps

d) Boil the water when there is no need

Answer: b

32. What is called for an area surrounding a body of water in which that body of water is subject to?

a) Rainwater harvesting

b) Watershed

c) Water pumping

d) Water cycle

Answer: b

MCQs on Class 10 Social Science Geography (Contemporary India II)

Chapter 1: Resources and Development
Chapter 2: Forest and Wildlife Resources
Chapter 3: Water Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Minerals and Energy Resources
Chapter 6: Manufacturing Industries
Chapter 7: Lifelines of National Economy

More Questions on Class 10 Geography

1. CBSE Class 10 Geography Gk Questions & Answers

2. CBSE Class 10 Geography Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

3. CBSE Class 10 Geography very short Questions & Answers

4. CBSE Class 10 Geography Optional Questions with Answers

5. CBSE Class 10 Geography Short Questions & Answers

6. CBSE Class 10 Geography Objective type Questions & Answers

7. CBSE Class 10 Geography General Awareness Questions with Answers

Comments