100+ Acids Bases And Salts (Class 10) MCQ and Answers (Science)

These Acids Bases And Salts Class 10 MCQ and Answers are the most important part of your Class 10 Science NCERT Text Book. We already published similar most important contents – Acids Bases and Salts Questions and Answers with FREE PDF Download and Chemical Equilibrium (Acids, Bases and Salts) MCQs with FREE PDF.

Acids Bases And Salts Class 10 MCQ

1. What is Salt?

a) Acid – Base

b) Base – Acid

c) Acid + Base

d) None

Answer: c

2. What happens when a solution of an acid is mixed with a solution of a base in a test tube?

a) Temperature of the solution decreases

b) Temperature of the solution increases

c) Temperature of the solution remains the same

d) None

Answer: b

3. Which of the following is the strongest hydracid known?

a) HCN

b) HClO4

c) HCl

d) HNO3

Answer: b

4. Water in case of HCl acts as a/an ___________, in case of ammonia acts as a/an ________

a) base, base

b) base, acid

c) acid, base

d) acid, acid

Answer: b

5. Which of the following is not a Lewis acid?

a) aluminium chloride

b) sodium ion

c) sulphur tetrafluoride

d) hydroxide ion

Answer: d

6. When hydrogen chloride gas is prepared on a humid day, the gas is usually passed through the guard tube containing calcium chloride. The role of calcium chloride taken in the guard tube is to

a) absorb the evolved gas

b) moisten the gas

c) absorb moisture from the gas

d) absorb Cl ions from the evolved gas

Answer: c

7. Which one of the following salts does not con-tain water of crystallisation?

a) Blue vitriol

b) Baking soda

c) Washing soda

d) Gypsum

Answer: b

8. In terms of acidic strength, which one of the following is in the correct increasing order?

a) Water < Acetic acid < Hydrochloric acid

b) Water < Hydrochloric acid < Acetic acid

c) Acetic acid < Water < Hydrochloric acid

d) Hydrochloric acid < Water < Acetic acid

Answer: a

9. What is formed when zinc reacts with sodium hydroxide?

a) Zinc hydroxide and sodium

b) Sodium zincate and hydrogen gas

c) Sodium zinc-oxide and hydrogen gas

d) Sodium zincate and water

Answer: b

10. Tomato is a natural source of which acid?

a) Acetic acid

b) Citric acid

c) Tartaric acid

d) Oxalic acid

Answer: d

11. Brine is an

a) aqueous solution of sodium hydroxide

b) aqueous solution of sodium carbonate

c) aqueous solution of sodium chloride

d) aqueous solution of sodium bicarbonate

Answer: c

12. Na2CO3 . 10H2O is

a) washing soda

b) baking soda

c) bleaching powder

d) tartaric acid

Answer: a

13. At what temperature is gypsum heated to form Plaster of Paris?

a) 90°C

b) 100°C

c) 110°C

d) 120°C

Answer: b

14. How many water molecules does hydrated calcium sulphate contain?

a) 5

b) 10

c) 7

d) 2

Answer: d

15. Sodium carbonate is a basic salt because it is a salt of a

a) strong acid and strong base

b) weak acid and weak base

c) strong acid and weak base

d) weak acid and strong base

Answer: d

16. Alkalis are

a) acids, which are soluble in water

b) acids, which are insoluble in water

c) bases, which are insoluble in water

d) bases, which are soluble in water

Answer: d

17. Which of the following statements is correct about an aqueous solution of an acid and of a base?

(i) Higher the pH, stronger the acid

(ii) Higher the pH, weaker the acid

(in) Lower the pH, stronger the base

(iv) Lower the pH, weaker the base

a) (i) and (iii)

b) (ii) and (iii)

c) (i) and (iv)

d) (ii) and (iv)

Answer: d

18. Lime water reacts with chlorine to give

a) bleaching powder

b) baking powder

c) baking soda

d) washing soda

Answer: c

19. Nettle sting is a natural source of which acid?

a) MetiWanoic acid

b) Lactic acid

c) Citric acid

d) Tartaric acid

Answer: a

20. Tooth enamel is made up of

a) calcium phosphate

b) calcium carbonate

c) calcium oxide

d) potassium

Answer: a

21. What is the pH range of our body?

a) 7.0 – 7.8

b) 7.2 – 8.0

c) 7.0 – 8.4

d) 7.2 – 8.4

Answer: a

22. Rain is called acid rain when its:

a) pH falls below 7

b) pH falls below 6

c) pH falls below 5.6

d) pH is above 7

Answer: c

23. Sodium hydroxide is a

a) weak base

b) weak acid

c) strong base

d) strong acid

Answer: c

24. An aqueous solution turns red litmus solution blue. Excess addition of which of the following solution would reverse the change?

a) Baking powder

b) Lime

c) Ammonium hydroxide solution

d) Hydrochloric acid

Answer: d

25. When copper oxide and dilute hydrochloric acid react, colour changes to

a) white

b) bluish-green

c) blue-black

d) black

Answer: b

26. Sodium hydroxide is used

a) as an antacid

b) in manufacture of soap

c) as a cleansing agent

d) in alkaline batteries

Answer: b

27. Sodium hydroxide turns phenolphthalein solution

a) pink

b) yellow

c) colourless

d) orange

Answer: a

28. Chemical formula of washing soda is

a) Na2C03 . 7H2O

b) Na2C03 . 5H2O

c) Na2C03 . 2H2O

d) Na2C03 . 10H2O

Answer: d

29. Lewis concept does explain the behaviour of __________

a) bases

b) salts

c) protonic acids

d) amphoteric substances

Answer: c

30. Which of the following is a Lewis base?

a) ammonia

b) magnesium chloride

c) aluminium chloride

d) sodium ion

Answer: a

31. Which of the following substances cannot act as both acid as well as a base?

a) amphoteric substance

b) amphiprotic substance

c) ampholyte

d) protophilic

Answer: d

32. A strong acid has a ______________

a) weak conjugate acid

b) weak conjugate base

c) strong conjugate base

d) strong conjugate acid

Answer: b

33. A proton donor is a ____________ substance.

a) protongenic

b) protophilic

c) amphoteric

d) amphiprotic

Answer: a

34. HCl is an Arrhenius ___________

a) acid

b) base

c) salt

d) water

Answer: a

35. A solution turns red litmus blue, its pH is likely to be

a) 1

b) 4

c) 5

b) 10

Answer: d

Class 10 Science MCQ

Chapter 1: Chemical reactions and equationsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: Acids, bases and saltMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Metals and Non-metalsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Carbon and Its CompoundsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Periodic Classification Of ElementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Life ProcessesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Control and CoordinationMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: How do Organisms Reproduce?MCQs and AnswersOnline Test
Chapter 9: Heredity and EvolutionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 10: Light Reflection and RefractionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 11: The Human Eye and Colourful WorldMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 12: ElectricityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 13: Magnetic Effects of Electric CurrentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 14: Sources of EnergyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 15: Our EnvironmentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 16: Sustainable Management of Natural ResourcesMCQs and AnswersOnline Test

More Questions on Science Class 10

1. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions and Answers

2. CBSE Class 10 Science Competitive Exams Questions and Answers

3. CBSE Class 10 Science Entrance Exams Questions and Answers

4. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions with Answers

5. CBSE Class 10 Science Objective type Questions & Answers

6. CBSE Class 10 Science Optional Questions with Answers

7. CBSE Class 10 Science very short Questions & Answers

8. CBSE Class 10 Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

9. CBSE Class 10 Science GK Questions & Answers

10. CBSE Class 10 Science Short Questions & Answers