100+ Carbon And Its Compounds Class 10 MCQ and Answers (Science)

These Carbon And Its Compounds Class 10 MCQ and Answers are the most important part of Class 10 NCERT Science Text Book. The carbon group is a periodic table group consisting of carbon (C), silicon (Si), germanium (Ge), tin (Sn), lead (Pb), and flerovium (Fl). It lies within the p-block.

Carbon And Its Compounds Class 10 MCQ

1. What kind of bonds are present in diamond?

a) Covalent bond only

b) Ionic bond only

c) Mix of covalent and ionic bond

d) Metallic bonds

Answer: a

2. The group 14 elements form _____________ hydrides.

a) metallic

b) ionic

c) covalent

d) both covalent and ionic

Answer: c

3. Which of the following elements does not belong to the Carbon family?

a) aluminium

b) silicon

c) plumbum

d) stannum

Answer: a

4. Which of the following group 14 elements is a metal?

a) Stannum

b) Carbon

c) Germanium

d) Silicon

Answer: a

5. What is the colour of silicon?

a) blue

b) silver

c) black

d) light brown

Answer: d

6. What is the fajan’s rule about?

a) electronegativity

b) ionic compounds

c) Oxidation State

d) covalent compounds

Answer: c

7. Do Carbon family elements show multiple bonding?

a) Yes

b) Maybe

c) No

d) Cannot say

Answer: a

8. Which of the following statements are correct for carbon compounds?

(i) Most carbon compounds are good conductors of electricity.

(ii) Most carbon compounds are poor conductors of electricity.

(iii) Force of attraction between molecules of carbon compounds is not very strong.

(iv) Force of attraction between molecules of carbon compounds is very strong.

a) (ii) and (iv)

b) (ii) and (iii)

c) (i) and (iv)

d) (i) and (iii)

Answer: b

9. C3H8 belongs to the homologous series of

a) Alkynes

b) Alkenes

c) Alkanes

d) Cyclo alkanes

Answer: c

10. The number of isomers of pentane is

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

Answer: b

11. Which of the following will undergo addition reactions?

a) CH4

b) C3H8

c) C2H6

d) C2H4

Answer: d

12. When ethanoic acid is treated with NaHCO^ the gas evolved is

a) H2

b) CO2

c) CH4

d) CO

Answer: b

13. Ethanol on complete oxidation gives

a) acetic acid/ethanoic acid

b) CO2 and water

c) ethanal

d) acetone/ethanone

Answer: b

14. Which of the following will give a pleasant smell of ester when heated with ethanol and a small quantity of sulphuric acid?

a) CH3COOH

b) CH3CH2OH

c) CH3OH

d) CH3CHO

Answer: a

15. Name the functional group present in CH3COCH3.

a) Alcohol

b) Carboxylic acid

c) Ketone

d) Aldehyde

Answer: c

16. Why does carbon form compounds mainly by covalent bonding?

a) There are four electrons in the outermost shell of carbon.

b) It requires large amount of energy to form C4+ or C4-.

c) It shares its valence electrons to complete its octet.

d) All the above.

Answer: d

17. Addition reactions are undergone by

a) saturated hydrocarbons (alkanes)

b) only alkenes

c) only alkynes

d) both alkenes and alkynes

Answer: d

18. Identify ‘A’ in the following reaction:

CH3COOH + Na2CO3 → A + CO2 + H0O

a) CH3COONa

b) CH2(Na)COOH

c) NaOH

d) NaHCO3

Answer: a

19. Which of the following belongs to homologous series of alkynes?

C6H6, C2H6, C2H4, C3H4.

a) C6H6

b) C2H4

c) C2H6

d) C3H4

Answer: d

20. A hydrocarbon has four carbon atoms. Give its molecular formula if it is an alkene.

a) C4H10

b) C4H8

c) C4H6

d) C4H4

Answer: b

21. Give the IUPAC name of CH3COOC2H5.

a) Ethyl ethanoic acid

b) Butanoate

c) Ethyl ethanoate

d) Etyl methyl carboxylic acid

Answer: c

22. The first member of the alkyne homologous series is

a) propyne

b) ethyne

c) methane

d) ethene

Answer: b

23. In diamond, each carbon atom is bonded to four other carbon atoms to form

a) a hexagonal array

b) a rigid three-dimensional structure

c) a structure in the shape of a football

d) a structure of a ring

Answer: b

24. A soap molecule has a

a) hydrophobic head and hydrophobic tail

b) hydrophobic head and hydrophilic tail

c) hydrophilic head and hydrophilic tail

d) hydrophilic head and hydrophobic tail

Answer: d

25. Which of the following materials can be used as a substitute ceramic?

a) Diamond

b) Brass

c) Bismuth

d) Lead

Answer: a

26. What is a difference between carbon and ceramic?

a) Both are hard

b) Both are non metallic

c) Both have covalent bonds

d) Both have very high thermal conductivity

Answer: d

27. Which of the following processes I not needed for making a synthetic diamond?

a) Application of high temperature

b) Application of high pressure

c) Chemical vapor deposition

d) Distillation

Answer: d

28. Which of the following can be used for lubrication?

a) Graphite

b) Diamond

c) Brass

d) Bronze

Answer: a

29. The chemical composition of Buckminster Fullerene?

a) C60

b) C50

c) C55

d) C45

Answer: a

30. Which of the following is the chemical formula of fullerenes?

a) C0

b) C6

c) C

d) C60

Answer: d

31. Half many five-membered rings are there in fullerenes?

a) 34

b) 15

c) 12

d) 10

Answer: c

32. What is the suspension of graphite in water known as?

a) Gaseous bag

b) Aqua Dag

c) Oil Dag

d) Liquid Dag

Answer: b

33. Bituminous is a common type of _____________

a) calcium

b) borax

c) coal

d) coke

Answer: c

34. Wood Charcoal is an allotrope of _____________

a) carbon

b) silicon

c) nitrogen

d) germanium

Answer: a

35. Which of the following is an amorphous allotrope of carbon?

a) Diamond

b) Fullerenes

c) Graphite

d) Lampblack

Answer: d

36. Which of the following allotropes of carbon are hard in nature?

a) Charcoal

b) Diamond

c) Graphite

d) Fullerenes

Answer: b

37. Which of the following is known as the Black lead?

a) Charcoal

b) Diamond

c) Graphite

d) Fullerenes

Answer: c

38. Is catenation possible in carbon?

a) Yes

b) Maybe

c) No

d) Cannot say

Answer: a

39. Which of the following is true regarding the thermal stability of halides of Carbon family?

a) CX4 > Si X4 > Ge X4 < Sn X4 > Pb X4

b) CX4 > Si X4 > Ge X4 > Sn X4 > Pb X4

c) CX4 > Si X4 > Ge X4 > Sn X4 < Pb X4

d) CX4 < Si X4 > Ge X4 > Sn X4 > Pb X4

Answer: b

40. The dry ice is _____________

a) solid carbon dioxide

b) liquid carbon dioxide

c) gaseous carbon dioxide

d) plasma carbon dioxide

Answer: a

Class 10 Science MCQ

Chapter 1: Chemical reactions and equationsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: Acids, bases and saltMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Metals and Non-metalsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Carbon and Its CompoundsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Periodic Classification Of ElementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Life ProcessesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Control and CoordinationMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: How do Organisms Reproduce?MCQs and AnswersOnline Test
Chapter 9: Heredity and EvolutionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 10: Light Reflection and RefractionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 11: The Human Eye and Colourful WorldMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 12: ElectricityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 13: Magnetic Effects of Electric CurrentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 14: Sources of EnergyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 15: Our EnvironmentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 16: Sustainable Management of Natural ResourcesMCQs and AnswersOnline Test

More Questions on Science Class 10

1. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions and Answers

2. CBSE Class 10 Science Competitive Exams Questions and Answers

3. CBSE Class 10 Science Entrance Exams Questions and Answers

4. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions with Answers

5. CBSE Class 10 Science Objective type Questions & Answers

6. CBSE Class 10 Science Optional Questions with Answers

7. CBSE Class 10 Science very short Questions & Answers

8. CBSE Class 10 Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

9. CBSE Class 10 Science GK Questions & Answers

10. CBSE Class 10 Science Short Questions & Answers

Comments