100+ Control And Coordination Class 10 MCQ and Answers (Science)

These Control And Coordination Class 10 MCQ are the most important part of Class 10 NCERT Science Text Book. We already published more standard questions and answers on Control And Coordination.

Control And Coordination Class 10 MCQ

1. Any change in the environment to which an organism responds is called

a) stimulus

b) coordination

c) response

d) hormone

Answer: a

2. A part of the body which responds to the instructions sent from nervous system is called

a) receptor

b) effector

c) nerves

d) muscles

Answer: b

3. The longest fibre on the cell body of a neuron is called

a) sheath

b) cytoplasm

c) axon

d) dendrites

Answer: c

4. Which nerves transmit impulses from the central nervous system towards muscle cells?

a) Sensory nerves

b) Motor nerves

c) Relay nerves

d) Cranial nerves

Answer: b

5. A microscopic gap between a pair of adjacent neurons over which nerve impulses pass is called

a) neurotransmitter

b) dendrites

c) axon

d) synapse

Answer: d

6. The highest coordinating centre in the human body is

a) spinal cord

b) heart

c) brain

d) kidney

Answer: c

7. Main function of cerebrum is

a) thinking

b) hearing

c) memory

d) balancing

Answer: a

8. Posture and balance of the body is controlled by

a) Pons

b) Medulla oblongata

c) Cerebellum

d) Cerebrum

Answer: c

9. Breathing is controlled by which part of the brain?

a) Cerebrum

b) Cerebellum

c) Hypothalamus

d) Medulla oblongata

Answer: d

10. Which part of nervous system controls the reflex activities of the body?

a) Brain

b) Spinal cord

c) Cerebrum

d) Cerebellum

Answer: b

11. Which of the following acts as both endocrine and exocrine gland?

a) Pancreas

b) Thyroid

c) Adrenal

d) Liver

Answer: a

12. Identify which of the following statements about thyroxin is incorrect?

a) Thyroid gland requires iodine to synthesize thyroxin.

b) Thyroxin is also called thyroid hormone.

c) It regulates protein, carbohydrates and fat metabolism in the body.

d) Iron is essential for the synthesis of thyroxin.

Answer: d

13. Which gland secretes the growth hormone?

a) Pituitary gland

b) Thyroid

c) Hypothalamus

d) Adrenal

Answer: a

14. The secretion of which hormone leads to physical changes in the body when you are 10-12 years of age?

a) Oestrogen from testes and testosterone from ovar.

b) Estrogen from adrenal gland and testosterone from pituitary gland.

c) Testosterone from testes and estrogen from ovary.

d) Testosterone from thyroid gland and estrogen from pituitary gland.

Answer: c

15. A diabetic patient suffers from deficiency of which hormone?

a) Thyroxine

b) Testosterone

c) Oestrogen

d) Insulin

Answer: d

16. Which of the following endocrine glands does not exist in pairs?

a) Testes

b) Adrenal

c) Pituitary

d) Ovary

Answer: c

17. Which of these is not a function of PTH?

a) Reduces calcium ion reabsorption from digested food

b) Increases calcium ion level in blood

c) Stimulates demineralization

d) Stimulates reabsorption of calcium ions in kidneys

Answer: a

18. What is the shape of the thymus gland?

a) Spherical

b) Lobular

c) Irregular

d) Triangular

Answer: b

19. Which of these statements is false about thymus?

a) Differentiation of T-lymphocytes take place here

b) It secretes thymosin

c) It is intact for persons of all ages

d) Promotes production of antibodies

Answer: c

20. Where are the adrenal glands located?

a) Above the kidneys

b) Between the lungs

c) Around the trachea

d) Base of the hypothalamus

Answer: a

21. What is the disease caused by the deficiency of adrenal cortex hormones?

a) Acromegaly

b) Graves’ disease

c) Addison’s disease

d) Diabetes Insipidus

Answer: c

22. Catecholamines are secreted by the ______

a) posterior pituitary

b) anterior pituitary

c) adrenal cortex

d) adrenal medulla

Answer: d

23. Which of these hormones would be rapidly secreted in a man if he was being chased by a dog?

a) Somatostatin

b) Somatotropin

c) Epinephrine

d) Prolactin

Answer: c

24. Which of these is not an effect of catecholamine secretion?

a) Piloerection

b) Pupillary dilation

c) Glycogen formation

d) Increase in heart rate

Answer: c

25. Which of these substances does norepinephrine not stimulate the breakdown of?

a) Glucose

b) Lipids

c) Proteins

d) Glycogen

Answer: a

26. What is the name of the outer layer of the adrenal cortex?

a) Zona reticularis

b) Zona glomerulosa

c) Zona fasciculata

d) Zona pellucida

Answer: b

27. Which of these is not a function of thyroid hormones?

a) Regulation of basal metabolic rate

b) Erythropoiesis

c) Maintenance of electrolyte balance

d) Regulation of diurnal cycle

Answer: d

28. TCT is secreted by the ______

a) hypothalamus

b) pituitary gland

c) thyroid gland

d) adrenal cortex

Answer: c

29. How many parathyroid glands do humans possess?

a) 2

b) 3

c) 4

d) 1

Answer: c

30. Which plant hormone promotes dormancy in seeds and buds?

a) Auxin

b) Gibberellin

c) Cytokinin

d) Abscisic acid

Answer: d

31. Roots of plants are:

a) positively geotropic

b) negatively geotropic

c) positively phototropic

d) None of these

Answer: a

32. Response of plant roots towards water is called:

a) Chemotropism

b) Phototropism

c) Hydrotropism

d) Geotropism

Answer: c

33. Movement of sunflower in accordance with the path of Sun is due to

a) Chemotropism

b) Geotropism

c) Phototropism

d) Hydrotropism

Answer: c

34. Which plant hormone promotes cell division?

a) Auxin

b) Gibberellin

c) Cytokinin

d) Abscisic acid

Answer: c

35. Which hormone is responsible for reabsorption of sodium ions and water?

a) Adrenaline

b) Glucocorticoids

c) Testosterone

d) Aldosterone

Answer: d

36. Which of these hormones generates lipolysis and proteolysis and also inhibits cellular uptake?

a) Insulin

b) Aldosterone

c) Glucocorticoid

d) Glucagon

Answer: c

37. Which hormone is responsible for regulating the osmotic pressure and body fluid volume?

a) Oxytocin

b) Prolactin

c) Aldosterone

d) Glucocorticoids

Answer: c

38. Which type of cells of the Islet of Langerhans are responsible for hyperglycemia?

a) β-cells

b) α-cells

c) δ-cells

d) F cells

Answer: a

39. Corpus luteum is responsible for the secretion of which hormone?

a) Estrogen

b) Progesterone

c) Vasopressin

d) Melatonin

Answer: b

40. Which of these supports pregnancy and stimulates milk secretion?

a) Corpus luteum

b) Ovum

c) Progesterone

d) Estrogen

Answer: c

41. Leydig cells are responsible for the production of ______

a) testosterone

b) estrogen

c) progesterone

d) erythropoietin

Answer: a

42. Which disorder involves the formation of ketone bodies?

a) Graves’ disease

b) Diabetes insipidus

c) Acromegaly

d) Diabetes mellitus

Answer: d

43. Which gland is both endocrine and exocrine?

a) Thyroid gland

b) Adrenal gland

c) Pancreas

d) Parathyroid gland

Answer: c

44. The α-cells in the pancreas secrete which hormone?

a) Somatotropin

b) Somatostatin

c) Insulin

d) Glucagon

Answer: d

45. Which of these hormones stimulates glycogenesis?

a) Glucagon

b) Erythropoietin

c) Insulin

d) Secretin

Answer: c

46. Which of these is not a steroid hormone?

a) Estrogen

b) Progesterone

c) Vasopressin

d) Triiodothyronine

Answer: c

47. The main function of abscisic acid in plants is

a) to promote cell division.

b) to inhibit growth.

c) to promote growth of stem.

d) to increase the length of cells.

Answer: b

48. Fall of mature leaves and fruits from plants is triggered by which of the following substance?

a) Auxin

b) Cytokinin

c) Gibberellin

d) Abscisic acid

Answer: d

49. Which of these structures of heart secrete hormones?

a) Bundle of His

b) Ventricle

c) SA node

d) Atrium

Answer: d

50. Which hormone is secreted by the heart?

a) MSH

b) CCK

c) ANF

d) PRL

Answer: c

Class 10 Science MCQ

Chapter 1: Chemical reactions and equationsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: Acids, bases and saltMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Metals and Non-metalsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Carbon and Its CompoundsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Periodic Classification Of ElementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Life ProcessesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Control and CoordinationMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: How do Organisms Reproduce?MCQs and AnswersOnline Test
Chapter 9: Heredity and EvolutionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 10: Light Reflection and RefractionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 11: The Human Eye and Colourful WorldMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 12: ElectricityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 13: Magnetic Effects of Electric CurrentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 14: Sources of EnergyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 15: Our EnvironmentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 16: Sustainable Management of Natural ResourcesMCQs and AnswersOnline Test

More Questions on Science Class 10

1. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions and Answers

2. CBSE Class 10 Science Competitive Exams Questions and Answers

3. CBSE Class 10 Science Entrance Exams Questions and Answers

4. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions with Answers

5. CBSE Class 10 Science Objective type Questions & Answers

6. CBSE Class 10 Science Optional Questions with Answers

7. CBSE Class 10 Science very short Questions & Answers

8. CBSE Class 10 Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

9. CBSE Class 10 Science GK Questions & Answers

10. CBSE Class 10 Science Short Questions & Answers

More Questions on Control And Coordination

NEET Biology Neural Control and Coordination MCQs
CBSE Class 11 Biology Neural Control and Coordination MCQs
Chapter 21 Neural Control and Coordination MCQ for NEET
Class 11 Important Questions for Neural Control and Coordination
Question Bank for Neural Control and Coordination MCQ
AIIMS NEET Neural Control and Coordination MCQ
MCQ Questions on Neural Control and Coordination
Neural Control and Coordination MCQ and Answer
Neural Control and Coordination MCQ NEET
Neural Control and Coordination NEET MCQ Pdf Download
Control and Coordination Class 12 MCQ pdf
Neural Control and Coordination NEET Questions Pdf Download
Control and Coordination MCQ with Answers Pdf
Neural Control and Coordination MCQ Pdf Download

Comments