100+ Heredity And Evolution (Class 10) MCQ and Answers (Science)

These Heredity And Evolution Class 10 MCQ and Answers are the most important part of Class 10 NCERT Science Text Book. We already publish more standard MCQs on Heredity And Evolution – Principles of Inheritance and Variation Questions and Answers and Evolution Questions and Answers.

Heredity And Evolution Class 10 MCQ

1. Which of the following statement is incorrect?

a) For every hormone there is a gene.

b) For every protein there is a gene.

c) For production of every enzyme there is a gene.

d) For every molecule of fat there is a gene

Answer: d

2. If a round, green seeded pea plant (RR yy) is crossed with wrinkled, yellow seeded pea plant (rr YY), the seeds produced in F1 generation are

a) round and yellow

b) round and green

c) wrinkled and green

d) wrinkled and yellow

Answer: a

3. In human males all the chromosomes are paired perfectly except one. This/these unpaired chromosome is/are

(i) large chromosome

(ii) small chromosome

(iii) Y-chromosome

(iv) X-chromosome

a) (i) and (ii)

b) (iii) only

c) (iii) and (iv)

d) (ii) and (iv)

Answer: c

4. A zygote which has an X-chromosome inherited from the father will develop into a

a) boy

b) girl

c) X- chromosome does not determine the sex of a child

d) either boy or girl

Answer: b

5. New species may be formed if

(i) DNA undergoes significant changes in germ cells

(ii) chromosome number changes in the gamete

(iii) there is no change in the genetic material

(iv) mating does not take place

a) (i) and (ii)

b) (i) and (iii)

c) (ii), (iii) and (iv)

d) (i), (ii) and (iii)

Answer: a

6. Two pea plants one with round green seeds (RRyy) and another with wrinkled yellow (rrYY) seeds produce F1 progeny that have round, yellow (RrYy) seeds. When F1 plants are selfed, the F2 progeny will have new combination of characters. Choose the new combination from the following:

(i) Round, yellow

(ii) Round, green

(iii) Wrinkled, yellow

(iv) Wrinkled, green

a) (i) and (ii)

b) (i) and (iv)

c) (ii) and (iii)

d) (i) and (iii)

Answer: b

7. A basket of vegetables contains carrot, potato, radish and tomato. Which of them represent the correct homologous structures?

a) Carrot and potato

b) Carrot and tomato

c) Radish and carrot

d) Radish and potato

Answer: c

8. If the fossil of an organism is found in the deeper layers of Earth, then we can predict that

a) the extinction of organism has occurred recently

b) the extinction of organism has occurred thousands of years ago

c) the fossil position in the layers of Earth is not related to its time of extinction

d) time of extinction cannot be determined

Answer: b

9. A trait in an organism is influenced by

a) paternal DNA only

b) maternal DNA only

c) both maternal and paternal DNA

d) neither by paternal nor by maternal DNA

Answer: c

10. Select the group which shares maximum number of common characters.

a) two individuals of a species

b) two species of a genus

c) two genera of a family

d) two genera of two families

Answer: a

11. According to the evolutionary theory, formation of a new species is generally due to

(а) sudden creation by nature

b) accumulation of variations over several generations

c) clones formed during asexual reproduction

d) movement of individuals from one habitat to another

Answer: b

12. Select the statements that describe characteristics of genes

(i) genes are specific sequence of bases in a DNA molecule

(ii) a gene does not code for proteins

(iii) in individuals of a given species, a specific gene is located on a particular chromosome

(iv) each chromosome has only one gene

a) (i) and (ii)

b) (i) and (iii)

c) (i) and (iv)

d) (ii) and (iv)

Answer: b

13. In peas, a pure tall plant (TT) is crossed with a short plant (tt). The ratio of pure tall plants to short plants in F2 is

a) 1 : 3

b) 3 : 1

c) 1 : 1

d) 2 : 1

Answer: c

14. Some dinosaurs had feathers although they could not fly but birds have feathers that help them to fly. In the context of evolution this means that

a) reptiles have evolved from birds

b) there is no evolutionary connection between reptiles and birds

c) feathers are homologous structures in both the organisms

d) birds have evolved from reptiles

Answer: d

15. Which of the following animals rely on environmental factors for sex determination?

a) Turtles

b) Humans

c) Grasshopper

d) Firefly

Answer: a

16. How is the sex of grasshopper determined?

a) Temperature

b) Pressure

c) Humidity

d) Genetically

Answer: d

17. The chromosomal basis of sex determination was discovered by which of the following scientists?

a) Stevens

b) Grey

c) Henking

d) Wilson

Answer: c

18. Which of the following scientists discovered the Y-chromosome.

a) Stevens

b) Ernst Haeckel

c) Francis Crick

d) Wilson

Answer: a

19. In which of the following organisms, the male heterogametic condition is not observed?

a) Grasshoppers

b) Humans

c) Drosophila

d) Birds

Answer: d

20. Which of the following determines the sex of the offspring in male heterogametic conditions?

a) Egg

b) Sperm

c) Both egg and sperm

d) It cannot be determined

Answer: b

21. In which of the following animals, there is a difference between the male and female numbers of chromosomes?

a) Humans

b) Drosophila

c) Grasshopper

d) Pigeon

Answer: c

22. Which of the following does not show XY type of male heterogametic condition?

a) Drosophila

b) Human beings

c) Elephants

d) Grasshoppers

Answer: d

23. What is the probability of having a girl child in sixth pregnancy if the first five progenies are boys?

a) 25%

b) 50%

c) 65%

d) 10%

Answer: b

24. What is the full form of TDF?

a) Testis determining factor

b) Testes development factor

c) Thyroxine determining factor

d) Thyroid developing factor

Answer: a

25. Which of the following organisms does not show female heterogametic conditions?

a) Butterflies

b) Grasshopper

c) Moth

d) Birds

Answer: b

26. In which of the following organisms, male has half the number of chromosomes than female?

a) Moths

b) Grasshoppers

c) Honey bees

d) Butterflies

Answer: c

27. What kind of sex-determination system is present in honey bees?

a) Haplodiploid

b) Haploid

c) Diploid

d) XY type

Answer: a

28. Which of the following is incorrect with respect to mutation?

a) Sudden

b) Continuous

c) Change in chromosomes and genes

d) Leads to variation in DNA

Answer: b

29. Which of the following is not a type of mutation?

a) Gene mutation

b) Chromosomal aberrations

c) Genomatic mutations

d) Colourful mutations

Answer: d

30. Which of the following is a classic example of point mutation?

a) Phenylketonuria

b) Sickle cell anaemia

c) Haemophilia

d) Thalassemia

Answer: b

31. Which of the following is also known as the removal of one or more bases from the nucleotide chain?

a) Deletion

b) Insertion

c) Transition

d) Transversion

Answer: a

32. What is the substitution of a purine base with a pyrimidine base known as?

a) Deletion

b) Transition

c) Addition

d) Transversion

Answer: d

33. Which of the following is not responsible for the formation of chromosomes?

a) DNA

b) Proteins

c) RNA

d) Endoplasmic reticulum

Answer: d

34. Intercalary aberrations are a part of which of the following?

a) Deletion

b) Addition

c) Inversion

d) Translocation

Answer: a

35. How does deletion occur?

a) When a part of a chromosome is duplicated

b) When a part of a chromosome is left out

c) When a part of a chromosome is lost

d) When a part of a chromosome is translocated

Answer: c

36. What is translocation?

a) Shifting of part of chromosomes to the outside wall of nucleus

b) Shifting of a chromosome to another chromosome

c) Shifting of a part of a chromosome to another homologous chromosome

d) Shifting of a part of a chromosome to another non-homologous chromosome

Answer: d

37. What is the full form of CML?

a) Chronic myopia lens

b) Chronic myelogenous leukaemia

c) Chronic muscle leukaemia

d) Cystic muscle leukaemia

Answer: b

38. Segmental changes of chromosome having an evolutionary significance, is of which of the following?

a) Deletion

b) Translocation

c) Inversion

d) Addition

Answer: b

39. In which of the following organisms, an inversion occurs frequently?

a) Drosophila

b) Moth

c) Honey bees

d) Butterflies

Answer: a

40. Genomatic mutation is of how many types?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: b

41. By which of the following methods, a pattern of inheritance can be traced in a family?

a) Pedigree analysis

b) Chromosomal analysis

c) Nuclear analysis

d) Cytoplasm analysis

Answer: a

42. Which was the first chemical mutagen?

a) Nitrogen gas

b) Uranium core

c) Technetium

d) Mustard gas

Answer: d

43. Which of the following is incorrect with respect to aneuploidy?

a) Arises due to the non-disjunction of homologous pair of chromosomes

b) Arises due to the non-disjunction of non-homologous chromosomes

c) One gamete comes to have an extra chromosome

d) Another gamete becomes deficient in one chromosome

Answer: b

44. Which of the following represents nullisomic conditions?

a) 2n-1

b) 2n-2

c) 2n+1

d) 2n+2

Answer: b

45. Which of the following is not an example of aneuploidy?

a) Turner’s syndrome

b) Down’s syndrome

c) Phenylketonuria

d) Klinefelter’s syndrome

Answer: c

46. Which of the following statements is incorrect with respect to polyploidy?

a) Often seen in plants

b) Results in sterility in animals

c) A decrease in the number of sets of chromosomes

d) Increase in the number of sets of chromosomes

Answer: c

47. Stellar distances are measured in _____

a) Kilometer

b) Light years

c) Per second

d) Chandrasekhar limit

Answer: b

48. Oxygen in atmosphere has been formed by _____

a) Evaporation of water

b) Metabolism of microorganisms

c) Decaying organisms

d) Photosynthesis of blue green algae

Answer: d

49. Which scientist in his Recapitulation theory stated that “ontogeny recapitulates phylogeny”?

a) Ernst Haeckel

b) Louis Pasteur

c) Charles Darwin

d) S.L. Miller

Answer: a

50. Which theory attempts to explain to us the origin of universe?

a) Explosion theory

b) Big-Bang theory

c) Black hole theory

d) Gamma theory

Answer: b

51. During evolution, the first cellular form of life appeared before how many million years?

a) 2000

b) 3000

c) 4000

d) 4500

Answer: a

52. Who demonstrated that life originated from pre-existing cells?

a) Louis Pasteur

b) Hugo de Vries

c) Charles Darwin

d) Stanley Miller

Answer: a

53. During origin of life, which among the following was not found in free form?

a) Methane

b) Ammonia

c) Oxygen

d) Hydrogen

Answer: c

54. Miller in his experiment, synthesized simple amino- acid from ______

a) Methane, ammonia, oxygen, nitrogen

b) Hydrogen, methane, ammonia, water

c) Ammonia, methane, carbon dioxide, oxygen

d) Hydrogen, water, oxygen, helium

Answer: b

55. According to spontaneous generation, life originated _____

a) From microorganisms

b) From similar organisms

c) From air

d) Only spontaneously

Answer: d

56. Stanley Miller performed his experiment for explanation of the origin of life, in which year?

a) 1953

b) 1809

c) 1864

d) 1901

Answer: a

57. Two pink coloured flowers on crossing resulted in 1 red, 2 pink and 1 white flower progeny. The nature of the cross will be

a) double fertilisation

b) self pollination

c) cross fertilisation

d) no fertilisation

Answer: b

58. Human teeth and elephant’s tusk are

a) Analogous organs

b) Vestigeal organs

c) Homologous organs

d) Rudimentary organs

Answer: c

59. Independent inheritance of two separate traits, shape and colour of seeds in Mendel’s cross on pea plants resulted in a observable ratio of:

a) 3 : 1

b) 9 : 3 : 3 : 1

c) 1 : 1

d) 9 : 4 : 2 : 1

Answer: b

60. Which of these is not a vestigial organ in human beings?

a) Appendix

b) Wisdom tooth

c) Nictitating membrane

d) Gall bladder

Answer: d

61. Evolution of wild cabbage is an example of:

a) Artificial selection

b) Natural selection

c) Mutation

d) Genetic drift

Answer: a

62. The modern day Human species has evolved from its earliest ancestors who lived in:

a) Asia

b) Australia

c) Africa

d) China

Answer: c

Class 10 Science MCQ

Chapter 1: Chemical reactions and equationsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: Acids, bases and saltMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Metals and Non-metalsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Carbon and Its CompoundsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Periodic Classification Of ElementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Life ProcessesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Control and CoordinationMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: How do Organisms Reproduce?MCQs and AnswersOnline Test
Chapter 9: Heredity and EvolutionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 10: Light Reflection and RefractionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 11: The Human Eye and Colourful WorldMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 12: ElectricityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 13: Magnetic Effects of Electric CurrentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 14: Sources of EnergyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 15: Our EnvironmentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 16: Sustainable Management of Natural ResourcesMCQs and AnswersOnline Test

More Questions on Science Class 10

1. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions and Answers

2. CBSE Class 10 Science Competitive Exams Questions and Answers

3. CBSE Class 10 Science Entrance Exams Questions and Answers

4. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions with Answers

5. CBSE Class 10 Science Objective type Questions & Answers

6. CBSE Class 10 Science Optional Questions with Answers

7. CBSE Class 10 Science very short Questions & Answers

8. CBSE Class 10 Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

9. CBSE Class 10 Science GK Questions & Answers

10. CBSE Class 10 Science Short Questions & Answers

Comments