100+ How Do Organisms Reproduce (Class 10) MCQ and Answers

These How Do Organisms Reproduce Class 10 MCQ and Answers are the most important part of Class 10 NCERT Science Text Book. We also Published More Standard post on Reproduction such as Reproduction in Organisms, Sexual Reproduction in Flowering Plants, and Human Reproduction Questions and Answers.

How Do Organisms Reproduce Class 10 MCQ

1. In human beings, the fertilization occurs in the

a) uterus

b) ovaries

c) fallopian tubes

d) vagina

Answer: c

2. Along the path of the vas-deferens the secretions of which gland provide nutrition to the sperms?

a) Prostate glands

b) Seminal vesicles

c) Scrotum

d) Urinary bladder

Answer: b

3. The embryo in humans gets nutrition from the mother’s blood with the help of a special tissue called

a) Placenta

b) Villi

c) Uterus

d) Womb

Answer: a

4. Which among the following diseases is not sexually transmitted?

a) Syphyllis

b) Hepatitis

c) HIV-AIDS

d) Gonorrhea

Answer: b

5. Which of the following method of contraception protects from acquiring sexually transmitted diseases?

a) Surgery

b) Condoms

c) Copper-T

d) Oral-pills

Answer: b

6. In human males, the testes lie in the scrotum, because it helps in the

a) process of mating

b) formation of sperms

c) easy transfer of gametes

d) secretion of estrogen

Answer: b

7. What is the period of growth known as in plants?

a) Senescence

b) Juvenile phase

c) Reproductive phase

d) Vegetative phase

Answer: d

8. Which plant is the “terror of Bengal”?

a) Cereus

b) Corpse plant

c) Water hyacinth

d) Cactus

Answer: c

9. From where do rhizomes arise?

a) Roots

b) Leaves

c) Buds

d) Nodes

Answer: d

10. How does Bryophyllum reproduce?

a) Leaves

b) Stem

c) Roots

d) Nodes

Answer: a

11. What is the period from birth to natural death of an organism known as?

a) Life span

b) Senescence

c) Age

d) Life cycle

Answer: a

12. During favourable conditions, Amoeba reproduces by

a) multiple fission

b) binary fission

c) budding

d) fragmentation

Answer: b

13. A feature of reproduction that is common to Amoeba, Yeast and Spirogyra is that

a) they reproduce asexually

b) they are all unicellular

c) they reproduce only sexually

d) they are all multicellular

Answer: a

14. The ability of a cell to divide into several cells during reproduction in Plasmodium is called

a) budding

b) multiple fission

c) binary fission

d) reduction division

Answer: b

15. Bryophyllum can be propagated vegetatively by the

a) stem

b) leaf

c) root

d) flower

Answer: b

16. Vegetative propagation refers to formation of new plants from

a) stem, flowers and fruits

b) stem, leaves and flowers

c) stem, roots and flowers

d) stem, roots and leaves

Answer: d

17. In a potato, vegetative propagation takes place by:

a) root

b) leaf

c) stem tuber

d) grafting

Answer: c

18. Vegetatively propagated plants

a) do not bear roots

b) do not bear buds

c) are genetically similar

d) are genetically dissimilar

Answer: c

19. Spirogyra reproduce by

a) budding

b) fragmentation

c) regeneration

d) fission

Answer: b

20. In Rhizopus, tubular thread like structures bearing sporangia at their tips are called

a) filaments

b) hyphae

c) rhizoids

d) roots

Answer: b

21. Plants like banana, rose, jasmine, orange have lost the capacity to produce

a) seeds

b) buds

c) flower

d) roots

Answer: a

22. The flower of the Hibiscus plant is

a) bisexual

b) unisexual

c) neuter

d) very small

Answer: a

23. The part of the flower which is present in the centre of the flower is

a) Sepals

b) Petals

c) Carpels

d) Stamens

Answer: c

24. The seed that contains the future plant is called the

a) cotyledons

b) seed coat

c) germ cells

d) embryo

Answer: d

25. The period of pregnancy is called

a) gestation period

b) incubation period

c) ovulation

d) menstruation period

Answer: a

26. The process of release of eggs from the ovary is called

a) menstruation

b) reproduction

c) insemination

d) ovulation

Answer: d

27. The period during adolescence when the reproductive tissues begin to mature is called

a) ovyfetion

b) puberty

c) germination

d) propagation

Answer: b

28. What is the term used to describe genetic and morphologic similarities between different individuals?

a) Offspring

b) Clone

c) Gamete

d) Cell

Answer: b

29. Which of the following undergoes binary fission?

a) Amoeba

b) Hydra

c) Yeast

d) Ring worm

Answer: a

30. How does hydra reproduce?

a) Gemmules

b) Budding

c) Conidia

d) Zoospores

Answer: a

31. Which organism undergoes the phenomenon of encystation?

a) Plants

b) Amoeba

c) Ring worm

d) Fungi

Answer: b

32. Which one of the following is an example of a runner?

a) Lolium multiflorum

b) Narcissus

c) Bryophyllum daigremontianum

d) Kalanchoe

Answer: a

33. What is budding also called in yeast?

a) Archaeocytes

b) Vegetative propagation

c) Torulation

d) Fragmentation

Answer: c

34. Which of the following is not an example of vegetative propagation?

a) Offset

b) Sucker

c) Rhizome

d) Fragmentation

Answer: d

35. Which of the following is commonly known as walking fern?

a) Kalanchoe

b) Saintpaulia

c) Begonia

d) Adiantum caudatum

Answer: d

36. Offset can also be described as a ______

a) Thick runner

b) Thin tuber

c) Long rhizome

d) Short suckers

Answer: a

37. What are non-motile fungal spores also known as?

a) Gemmules

b) Nodes

c) Conidia

d) Zoospores

Answer: c

38. Which of the following is a vegetative propagation by sub aerial stems?

a) Tuber

b) Rhizome

c) Bulbils

d) Sucker

Answer: d

39. Which of the following is an example of a bulb?

a) Tulip

b) Oxalis

c) Bryophyllum daigremontianum

d) Kalanchoe

Answer: a

40. Which of the following is not an example of sub aerial vegetative propagation?

a) Sucker

b) Offset

c) Runner

d) Bulbils

Answer: d

41. How does a starfish reproduce?

a) Lays eggs

b) Budding

c) Binary fission

d) Fragmentation

Answer: c

42. How are male honey bees born?

a) Parthenogenesis

b) Fragmentation

c) Eggs

d) Spores

Answer: a

43. What is sexual reproduction?

a) Fusion of male and female gamete

b) Fusion of male and male gamete

c) Fusion of female and female gamete

d) Either a male or a female gamete

Answer: a

44. What is phase when the organism is old enough to reproduce known as?

a) Juvenile phase

b) Vegetative phase

c) Senescence

d) Reproductive phase

Answer: d

45. In which plant species is it difficult to define the different phases (juvenile, reproductive phase)?

a) Biennial

b) Annual

c) Perennial

d) Seasonal

Answer: c

46. Which type of plants flower only once?

a) Monocarpic

b) Polycarpic

c) Vivipary

d) Unocarpic

Answer: a

47. Which type of plant flowers repeatedly?

a) Polypary

b) Vivipary

c) Polycarpic

d) Monocarpic

Answer: c

48. What are the 3 phases in a life cycle (in order)?

a) reproductive, senescence, juvenile

b) juvenile, senescence, death

c) reproductive, senescence, death

d) juvenile, reproductive, senescence

Answer: d

49. Name the sequence in which sexual reproduction is divided into?

a) fertilization, post-fertilization, reproduction

b) pre-fertilization, fertilization, post-fertilization

c) pre-fertilization, fertilization, reproduction

d) pre-fertilization, post-fertilization, fertilization

Answer: b

50. Which factor is responsible for the changes in the 3 phases in a life cycle?

a) Blood

b) Hormones

c) Respiration

d) Nervous system (in animals)

Answer: b

51. What are the 2 main pre fertilization events?

a) Gamete transfer and fertilization

b) Gamete transfer and gametogenesis

c) Gametogenesis and fertilization

d) Gametogenesis and cell division

Answer: b

52. What are the male organs in a flowering plant called?

a) Carpels

b) Petals

c) Ovary

d) Stamen

Answer: d

53. Cucurbits and coconuts are examples of _______

a) Polycious

b) Dioecious

c) Trioecious

d) Monoecious

Answer: d

54. Which of the following is an example of a unisexual organism?

a) Earthworm

b) Cockroach

c) Tapeworm

d) Leech

Answer: b

55. Gametes in all ____ species are of 2 types.

a) Heterogametic

b) Homogametic

c) Mongametic

d) Polygametic

Answer: a

56. What are the cells in diploid organisms that undergo meiosis called?

a) mitocytes

b) meiocytes

c) polygametes

d) gametes

Answer: b

57. Which structure in the plant carries the male organ?

a) sperm

b) ovule

c) pollen grain

d) spores

Answer: c

58. What is syngamy?

a) Parthenogenesis

b) Gamete transfer

c) Fertilization

d) Gametogenesis

Answer: c

59. What is the most important event in sexual reproduction?

a) Fusion of gametes

b) Secondary sexual organs

c) Temperature

d) Environmental factors

Answer: a

60. The parthenogenesis is also called as ________

a) fertilization

b) syngamy

c) virgin birth

d) fusion

Answer: c

61. ________ is retained throughout generations in parthenogenesis.

a) Phenotype

b) Genotype

c) Age

d) Generation

Answer: b

62. What is the disadvantage of parthenogenesis?

a) Wastage of germplasm

b) Retention of genotype

c) Lack of adaptability

d) Variety in population

Answer: c

63. Where does syngamy occur?

a) Terrestrial

b) Water

c) Outside

d) Internally

Answer: d

64. How are the non-motile pollen grains carried to the female gamete?

a) Insects

b) Pollen tube

c) Anther

d) Stalk

Answer: b

65. In which of the following does syngamy occur inside?

a) Algae

b) Amphibians

c) Fishes

d) Humans

Answer: d

66. What is the event after zygote formation called?

a) Pre-fertilization

b) Post-fertilization

c) Fertilization

d) Gametogenesis

Answer: c

67. Zygote divides by ______ to form haploid spores.

a) mitosis

b) meiosis

c) fragmentation

d) sporulation

Answer: b

68. What is development of embryo called?

a) Fertilization

b) Syngamy

c) Parthenogenesis

d) Embryogenesis

Answer: d

69. What are animals in which zygote development happens outside the body called?

a) Viviparous

b) Oviparous

c) Reptiles

d) Birds

Answer: b

70. What are animals in which zygote formation takes place in the body called?

a) Oviparous

b) Viviparous

c) Humans

d) Whales

Answer: b

Class 10 Science MCQ

Chapter 1: Chemical reactions and equationsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: Acids, bases and saltMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Metals and Non-metalsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Carbon and Its CompoundsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Periodic Classification Of ElementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Life ProcessesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Control and CoordinationMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: How do Organisms Reproduce?MCQs and AnswersOnline Test
Chapter 9: Heredity and EvolutionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 10: Light Reflection and RefractionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 11: The Human Eye and Colourful WorldMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 12: ElectricityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 13: Magnetic Effects of Electric CurrentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 14: Sources of EnergyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 15: Our EnvironmentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 16: Sustainable Management of Natural ResourcesMCQs and AnswersOnline Test

More Questions on Science Class 10

1. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions and Answers

2. CBSE Class 10 Science Competitive Exams Questions and Answers

3. CBSE Class 10 Science Entrance Exams Questions and Answers

4. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions with Answers

5. CBSE Class 10 Science Objective type Questions & Answers

6. CBSE Class 10 Science Optional Questions with Answers

7. CBSE Class 10 Science very short Questions & Answers

8. CBSE Class 10 Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

9. CBSE Class 10 Science GK Questions & Answers

10. CBSE Class 10 Science Short Questions & Answers

Comments