100+ Human Eye And The Colourful World MCQ and Answers (Science)

These Human Eye And The Colourful World MCQ and Answers are the most important part of Class 10 NCERT Science Text Book. We already published a similar most important post on Structural Organisation.

Human Eye And The Colourful World MCQ

1. At noon the sun appears white as

a) light is least scattered.

b) all the colours of the white light are scattered away.

c) blue colour is scattered the most.

d) red colour is scattered the most.

Answer: a

2. What is retinal?

a) Aldehyde of opsin

b) Isomer of opsin

c) Aldehyde of vitamin A

d) Acid of riboflavin

Answer: c

3. Which of these structures have a bluish appearance?

a) Sclera

b) Cornea

c) Choroid

d) Retina

Answer: c

4. The ciliary body is a part of which of these structures?

a) Choroid

b) Retina

c) Sclera

d) Macula lutea

Answer: a

5. Which of these is not a characteristic of the iris?

a) It is opaque

b) It is a part of the sclera

c) It is a continuation of the ciliary bodies

d) It is pigmented

Answer: b

6. What is the anterior portion of the sclera known as?

a) Cornea

b) Choroid

c) Retina

d) Iris

Answer: a

7. What is the middle layer of the eye known as?

a) Retina

b) Choroid

c) Cornea

d) Sclera

Answer: b

8. The iris is a continuation of which of these structures?

a) Retina

b) Cornea

c) Ciliary body

d) Sclera

Answer: c

9. How many layers of neural cells does the retina possess?

a) 3

b) 2

c) 4

d) 1

Answer: a

10. In which of these structures are the eyes located?

a) Glenoid cavity

b) Acetabulum

c) Pores

d) Orbits

Answer: d

11. How many layers does the wall of the eyeball have?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: c

12. What is the sclera composed of?

a) Mucoid connective tissue

b) Loose connective tissue

c) Dense connective tissue

d) Pigmented connective tissue

Answer: c

13. A person cannot see distinctly objects kept beyond 2 m. This defect can be corrected by using lens of power

a) +0.5 D

b) -0.5 D

c) +0.2 D

d) -0.2 D

Answer: b

14. A student sitting on the last bench can read the letters written on the blackboard but is not able to read / the letters written in his textbook. Which of the following statements is correct?

a) The near point of his eyes has receded away.

b) The near point of his eyes has come closer to him.

c) The far point of his eyes has come closer to him.

d) The far point of his eyes has receded away.

Answer: a

15. At noon the sun appears white as

a) light is least scattered.

b) all the colours of the white light are scattered away.

c) blue colour is scattered the most.

d) red colour is scattered the most.

Answer: a

16. Which of the following phenomena of light are involved in the formation of a rainbow?

a) Reflection, refraction and dispersion

b) Refraction, dispersion and total internal reflection

c) Refraction, dispersion and internal reflection

d) Dispersion, scattering and total internal reflection

Answer: c

17. Twinkling of stars is due to atmospheric

a) dispersion of light by water droplets

b) refraction of light by different layers of varying refractive indices

c) scattering of light by dust particles

d) internal reflection of light by clouds

Answer: b

18. The clear sky appears blue because

(?) blue light gets absorbed in the atmosphere.

b) ultraviolet radiations are absorbed in the atmosphere.

c) violet and blue lights get scattered more than lights of all other colours by the atmosphere.

d) light of all other colours is scattered more than the violet and blue colour lights by the atmosphere.

Answer: c

19. Which of the following statements is correct regarding the propagation of light of different colours of white light in air?

a) Red light moves fastest.

b) Blue light moves faster than green light.

c) All the colours of the white light move with the same speed.

d) Yellow light moves with the mean speed as that of the red and the violet light.

Answer: c

20. The danger signals installed at the top of tall buildings are red in colour. These can be easily seen from a distance because among all other colours, the red light

a) is scattered the most by smoke or fog.

b) is scattered the least by smoke or fog.

c) is absorbed the most by smoke or fog.

d) moves fastest in air.

Answer: b

21. Which of the following phenomena contributes significantly to the reddish appearance of the sun at sunrise or sunset?

a) Dispersion of light

b) Scattering of light

c) Total internal reflection of light

d) Reflection of light from the earth

Answer: b

22. The bluish colour of water in deep sea is due to

a) the presence of algae and other plants found in water

b) reflection of sky in water

c) scattering of light

d) absorption of light by the sea

Answer: c

23. When light rays enter the eye, most of the refraction occurs at the

a) crystalline lens

b) outer surface of the cornea

c) iris

d) pupil

Answer: b

24. The focal length of the eye lens increases when eye muscles

a) are relaxed and lens becomes thinner

b) contract and lens becomes thicker

c) are relaxed and lens becomes thicker

d) contract and lens becomes thinner

Answer: a

25. Which of the following statement is correct?

a) A person with myopia can see distant objects clearly.

b) A person with hypermetropia can see nearby objects clearly.

c) A person with myopia can see nearby objects clearly.

d) A person with hypermetropia cannot see distant objects clearly.

Answer: c

26. A student traces the path of a ray through a glass prism for four different values of angle of incidence. On analysing the diagrams he is likely to conclude that the emergent ray

a) is always parallel to the incident ray.

b) is always perpendicular to the incident ray.

c) is always parallel to the refracted ray.

d) always bends at an angle to the direction of incident ray.

Answer: d

27. A student is observing the diagram showing the path of a ray of light passing through a glass prism. He would find that for all angles of incidence the ray of light bends:

(?) towards the normal while entering into the prism and away from the normal while emerging out of the prism

b) away from the normal while entering into the prism and towards the normal while emerging out of the prism.

c) away from the normal while entering as well as while emerging out of the prism.

d) towards the normal while entering as well as while emerging out of the prism.

Answer: ?

28. Color perception in man is due to _______

a) Rhodopsin present in rod cells

b) Iodopsin present in cone cells

c) Rhodopsin present in cone cells

d) Iodopsin present in rod cells

Answer: b

29. Organ of Corti helps in ________

a) Balancing

b) Maintaining equilibrium

c) Hearing

d) Formation of wax

Answer: c

30. Which is thickened to form organ of Corti?

a) Basilar membrane

b) Reissner’s membrane

c) Tectorail membrane

d) Epithelial cells

Answer: a

31. A person goes to ophthalmologist. He has a problem of reading books because he is not able to contract his ________

a) Iris

b) Suspensory ligament

c) Pupil

d) Ciliary muscles

Answer: d

32. Eustachian tube connects ________

a) Pharynx with middle ear

b) Middle ear with external ear

c) Middle ear with external ear

d) External ear with internal ear

Answer: a

33. Which of the following animal produces high frequency sound?

a) Monkey

b) Bat

c) Butterfly

d) Squirrel

Answer: b

34. Aqueous and vitreous humours are divided by ________

a) Lens

b) Iris

c) Retina

d) Optic nerve

Answer: a

35. Organ of Ruffini is sensitive to __________

a) Cold

b) Heat

c) Pressure

d) Touch

Answer: b

36. Which of the following prevents internal reflection of light inside the eye?

a) Cornea

b) Sclera

c) Choroid

d) Retina

Answer: c

37. In which of the following only cone cells are found?

a) Fovea centralis

b) Retina

c) Fossa ovalis

d) Blind spot

Answer: a

38. Ora serrata is _______

a) Present in ear

b) Oral cavity of protochordates

c) Gland present in oral cavity

d) A part of third wall in retina of eye

Answer: d

39. Sense of smell is perceived by __________

a) Pituitary

b) Hypothalamus

c) Olfactory lobe

d) Cerebrum

Answer: c

40. The inner most layer of human eye is _____

a) Sclera

b) Cornea

c) Choroid

d) Retina

Answer: d

41. Color blindness is due to defect in ________

a) Cones

b) Rods

c) Rods and cons

d) Rhodopsin

Answer: a

42. The purplish red pigment rhodopsin contained in rods type of photoreceptor cell is a derivative of ______

a) Vitamin B1

b) Vitamin C

c) Vitamin D

d) Vitamin A

Answer: d

Class 10 Science MCQ

Chapter 1: Chemical reactions and equationsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: Acids, bases and saltMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Metals and Non-metalsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Carbon and Its CompoundsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Periodic Classification Of ElementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Life ProcessesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Control and CoordinationMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: How do Organisms Reproduce?MCQs and AnswersOnline Test
Chapter 9: Heredity and EvolutionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 10: Light Reflection and RefractionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 11: The Human Eye and Colourful WorldMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 12: ElectricityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 13: Magnetic Effects of Electric CurrentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 14: Sources of EnergyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 15: Our EnvironmentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 16: Sustainable Management of Natural ResourcesMCQs and AnswersOnline Test

More Questions on Science Class 10

1. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions and Answers

2. CBSE Class 10 Science Competitive Exams Questions and Answers

3. CBSE Class 10 Science Entrance Exams Questions and Answers

4. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions with Answers

5. CBSE Class 10 Science Objective type Questions & Answers

6. CBSE Class 10 Science Optional Questions with Answers

7. CBSE Class 10 Science very short Questions & Answers

8. CBSE Class 10 Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

9. CBSE Class 10 Science GK Questions & Answers

10. CBSE Class 10 Science Short Questions & Answers