100+ Light Reflection and Refraction Class 10 MCQ and Answers

These Light Reflection and Refraction Class 10 MCQ and Answers are the most important part of Class 10 NCERT Science Text Book. We already published More standard MCQs on Light Reflection and Refraction –

Light Reflection and Refraction Class 10 MCQ

1. Which of the following statements is true?

a) A convex lens has 4 dioptre power having a focal length 0.25 m

b) A convex lens has -4 dioptre power having a focal length 0.25 m

c) A concave lens has 4 dioptre power having a focal length 0.25 m

d) A concave lens has -4 dioptre power having a focal length 0.25 m.

Answer: a

2. Magnification produced by a rear view mirror fitted in vehicles

a) is less than one

b) is more than one

c) is equal to one

d) can be more than or less than one depending upon the position of the object in front of it.

Answer: a

3. Rays from Sun converge at a point 15 cm in front of a concave mirror. Where should an object be placed so that size of its image is equal to the size of the object?

a) 15 cm in front of the mirror

b) 30 cm in front of the mirror

c) between 15 cm and and 30 cm in front of the mirror

d) more than 30 cm in front of the mirror

Answer: b

4. A full length image of a distant tall building can definitely be seen by using

a) a concave mirror

b) a convex mirror

c) a plane mirror

d) both concave as well as plane mirror

Answer: b

5. In torches, search lights and headlights of vehicles the bulb is placed

a) between the pole and the focus of the reflector

b) very near to the focus of the reflector

c) between the focus and centre of curvature of the reflector

d) at the centre of curvature of the reflector

Answer: b

6. The laws of reflection hold good for

a) plane mirror only

b) concave mirror only

c) convex mirror only

d) all mirrors irrespective of their shape

Answer: d

7. Identify the factor on which the angle of deviation of the prism does not depend.

a) The angle of incidence

b) The material of the prism

c) The angle of reflection

d) The wavelength of light used

Answer: c

8. What happens to the frequency and the wavelength when light passes from a rarer to a denser medium?

a) Wavelength remains unchanged but frequency changes

b) They are independent

c) Wavelength and frequency changes

d) Wavelength changes but the frequency remain unchanged

Answer: d

9. What is the relative refractive index of water with respect to glass?

a) Unity

b) More than unity

c) Less than unity

d) Zero

Answer: c

10. What will be the color of the sky in the absence of the atmosphere?

a) White

b) Dark

c) Blue

d) Pink

Answer: b

11. On what factor does the normal shift through a refracting medium depend?

a) The thickness of the refracting medium

b) Angle of Prism

c) Angle of deviation

d) Convection

Answer: a

12. A lens immersed in a transparent liquid is not visible. Under what condition can this happen?

a) Less refractive index

b) Higher refractive index

c) Same refractive index

d) Total internal reflection is zero

Answer: c

13. What is the cause of the blue color of the ocean?

a) Reflection

b) Scattering of light by water molecules

c) Total internal reflection

d) Refraction

Answer: b

14. What causes haloes (rings) around the sun or the moon?

a) Total internal reflection

b) Refraction of light

c) Reflection of light

d) Dispersion

Answer: c

15. Why is the sequence of colors in the secondary rainbow reverse of that in the primary rainbow?

a) Refraction of light

b) Two internal reflection

c) Reflection of light

d) Dispersion

Answer: b

16. Which of the following is a necessary condition for total internal reflection?

a) The angle of incidence in the denser medium must be greater than the critical angle for the two media

b) The angle of incidence in the rarer medium must be greater than the critical angle for the two media

c) The angle of incidence in the denser medium must be lesser than the critical angle for the two media

d) The angle of reflection in the denser medium must be greater than the critical angle for the two media

Answer: a

17. Which of the following color is the ocean?

a) Black

b) Orange

c) Blue

d) Red

Answer: c

18. ‘X’ is an optical illusion observed in deserts or over hot extended surfaces like a coal-tarred road, due to which a traveler sees a shimmering pond of water some distance ahead of him and in which the surrounding objects like trees appear inverted. Identify X.

a) Mileage

b) Mirage

c) Optical activity

d) Total internal reflection

Answer: b

19. Identify the principle behind the sparkling of diamonds.

a) Total internal reflection

b) Refraction

c) Reflection

d) Optical activity

Answer: a

20. How many types of spherical refracting surfaces are there?

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

Answer: a

21. Which among the following is a portion of a transparent refracting medium bound by one spherical surface and the other plane surface?

a) Concave mirror

b) Plane mirror

c) Lens

d)Prism

Answer: c

22. X is thicker in the middle than at the edges, whereas, Y is thicker at the edges than in the middle. Identify ‘X’ and ‘Y’.

a) X = concave lens; Y = convex lens

b) X = convex lens; Y = concave lens

c) X = plane lens; Y = convex lens

d) X = concave lens; Y = plane lens

Answer: b

23. Find the magnification of the lens if the focal length of the lens is 10 cm and the size of the image is -30 cm.

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

Answer: a

24. A lens has a focal length of 10 cm. Where the object should be placed if the image is to be 40 cm in the positive direction from the lens?

a) 12 cm

b) 40 cm

c) 13 cm

d) 0.075

Answer: c

25. Calculate the focal length of a biconvex lens if the radii of its surfaces are 50 cm and 20 cm, and index of refraction of the lens glass = 1.2.

a) 0.014 cm

b) 0.715 cm

c) 0.14 cm

d) 71.5 cm

Answer: d

26. What is the SI unit of power of a lens?

a) Watts

b) Unit less

c) Diopter

d) Joule

Answer: c

27. According to the thin lens formula, which one of the following is true regarding the focal length of the lens?

a) f is positive for concave lens

b) f is negative for convex lens

c) f is positive for a diverging lens

d) f is negative for concave lens

Answer: d

28. What is the angle between the incident ray and the emergent ray in a prism called?

a) Angle of deviation

b) Angle of refraction

c) Angle of reflection

d) Angle of dispersion

Answer: a

29. What is the difference in a deviation between any two colors called?

a) Linear dispersion

b) Angular dispersion

c) Mean deviation

d) Mean dispersion

Answer: b

30. Calculate the dispersive power of crown glass where ?V=1.456 and ?R=1.414.

a) 0.0096

b) 0.45

c) 0.96

d) 0.096

Answer: d

31. A thin prism with an angle of 3o and made from glass of refractive index 1.15 is combined with another prism made from glass and has a refractive index of 1.45. If the dispersion were to occur without deviation then what should be the angle of the second prism?

a) 3o

b) 0o

c) 1o

d) 2o

Answer: c

32. You are given water, mustard oil, glycerine and kerosene. In which of these media a ray of light incident obliquely at same angle would bend the most?

a) Kerosene

b) Water

c) Mustard oil

d) Glycerine

Answer: d

33. A child is standing in front of a magic mirror. She finds the image of her head bigger, the middle portion of her body of the same size and that of the legs smaller. The following is the order of combinations for the magic mirror from the top.

a) Plane, convex and concave

b) Convex, concave and plane

c) Concave, plane and convex

d) Convex, plane and concave

Answer: c

34. In which of the following, the image of an object placed at infinity will be highly diminished and point sized?

a) Concave mirror only

b) Convex mirror only

c) Convex lens only

d) Concave mirror, convex mirror, concave lens and convex lens

Answer: d

35. Light travel fastest in

a) Water

b) Air

c) Glass

d) Diamond

Answer: b

36. The mirror having reflection surface curved outward

a) plane mirror

b) concave mirror

c) convex mirror

d) cylindrical mirror

Answer: c

37. The mirror having reflecting surface curved inwards

a) plane mirror

b) convex mirror

c) cylindrical mirror

d) concave mirror

Answer: d

38. The mirror used as rear-view mirror in vehicles

a) convex mirror

b) plane mirror

c) cylindrical mirror

d) concave mirror

Answer: a

39. The deviation of light ray from its path when it travels from one transparent medium to another transparent medium is called

a) reflection

b) refraction

c) dispersion

d) scattering

Answer: b

40. Convex lens is also known as

a) converging lens

b) diverging lens

c) radial lens

d) axial lens

Answer: a

41. The image which is formed behind the mirror

a) real image

b) virtual image

c) blue image

d) partial image

Answer: b

42. Which of the following can make a parallel beam of light when light from a point source is incident on it?

a) Concave mirror as well as convex lens

b) Convex mirror as well as concave lens

c) Two plane mirrors placed at 90° to each other

d) Concave mirror as well as concave lens

Answer: a

43. A 10 mm long awl pin is placed vertically in front of a concave mirror. A 5 mm long image of the awl pin is formed at 30 cm in front of the mirror. The focal length of this mirror is

a) -30 cm

b) -20 cm

c) -40cm

d) -60 cm

Answer: b

44. Under which of the following conditions a concave mirror can form an image larger than the actual object?

a) When the object is kept at a distance equal to its radius of curvature

b) When object is kept at a distance less than its focal length

c) When object is placed between the focus and centre of curvature

d) When object is kept at a distance greater than its radius of curvature

Answer: c

Class 10 Science MCQ

Chapter 1: Chemical reactions and equationsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: Acids, bases and saltMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Metals and Non-metalsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Carbon and Its CompoundsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Periodic Classification Of ElementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Life ProcessesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Control and CoordinationMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: How do Organisms Reproduce?MCQs and AnswersOnline Test
Chapter 9: Heredity and EvolutionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 10: Light Reflection and RefractionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 11: The Human Eye and Colourful WorldMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 12: ElectricityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 13: Magnetic Effects of Electric CurrentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 14: Sources of EnergyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 15: Our EnvironmentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 16: Sustainable Management of Natural ResourcesMCQs and AnswersOnline Test

More Questions on Science Class 10

1. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions and Answers

2. CBSE Class 10 Science Competitive Exams Questions and Answers

3. CBSE Class 10 Science Entrance Exams Questions and Answers

4. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions with Answers

5. CBSE Class 10 Science Objective type Questions & Answers

6. CBSE Class 10 Science Optional Questions with Answers

7. CBSE Class 10 Science very short Questions & Answers

8. CBSE Class 10 Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

9. CBSE Class 10 Science GK Questions & Answers

10. CBSE Class 10 Science Short Questions & Answers