100+ Magnetic Effects of Electric Current (Class 10) MCQ and Answers

These Magnetic Effects of Electric Current Class 10 MCQ are the most important part of Class 10 NCERT Science Text Book.

Magnetic Effects of Electric Current Class 10 MCQ

1. The strength of magnetic field inside a long current carrying straight solenoid is

a) more at the ends than at the centre

b) minimum in the middle

c) same at all points

d) found to increase from one end to the other

Answer: c

2. The most important safety method used for protecting home appliances from short circuiting or overloading is by

a) earthing

b) use of fuse

c) use of stabilizers

d) use of electric meter.

Answer: b

3. Select the incorrect statement

(?) Magnetic field lines are closed curves

b) No two field lines can cross each other

c) Field lines can cross each other

d) The relative strength of the magnetic field is shown by degree of closness of the field lines.

Answer: c

4. Magnetic field lines around a straight conductor forms a pattern of

a) concentric circles

b) concentric ellipse

c) straight line

d) square shape.

Answer: a

5. Electric motor is a device which converts

a) mechanical energy to electrical energy

b) electrical energy to mechanical energy

c) chemical energy to mechanical energy

d) mechanical energy to light energy.

Answer: b

6. The direction of induced current is given by

a) Fleming’s right hand rule

b) Fleming’s left hand rule

c) Right hand thumb rule

d) Left hand thumb rule.

Answer: a

7. The insulation colour of earth wire is

a) blue

b) red

c) green

d) white.

Answer: c

8. In India the potential difference between live wire and neutral wire is

a) 240 V

b) 250 V

c) 280 V

d) 220 V.

Answer: d

9. Choose the incorrect statement

a) Fleming’s right-hand rule is a simple rule to know the direction of induced current.

b) The right-hand thumb rule is used to find the direction of magnetic fields due to current carrying conductors.

c) The difference between the direct and alternating currents is that the current always flows in one direction, whereas the alternating current reverses its direction periodically.

d) In India, the AC changes direction after every 1/50 second.

Answer: d

10. For a current in a long straight solenoid, N- and S-poles are created at the two ends. Among the following statements, the incorrect statement is

a) the field lines inside the solenoid are in the form of straight lines which indicates that the magnetic field is the same at all points inside the solenoid

b) the strong magnetic field produced inside the solenoid can be used to magnetise a piece of magnetic material like soft iron, when placed inside the coil

c) the pattern of the magnetic field associated with the solenoid is different from the pattern of the magnetic field around a bar magnet

d) the N- and S-poles exchange position when the direction of current through the solenoid is reversed.

Answer: c

11. Choose the incorrect statements from the following regarding magnetic lines of field.

a) the direction of magnetic field at a point is taken to be the direction in which the north pole of a magnetic compass needle points

b) magnetic field lines are closed curves

c) if magnetic field lines are parallel and equidistant, they represent zero field strength

d) relative strength of magnetic field is shown by the degree of closeness of the field lines.

Answer: c

12. What is the space around a current-carrying conductor, in which its magnetic effect can be experienced called?

a) Electric field

b) Magnetic pole

c) Magnetic field

d) Charge distribution

Answer: c

13. Give the SI unit of the magnetic field.

a) Ampere

b) Tesla

c) Oersted

d) Weber

Answer: b

14. What is the force exerted by a stationary charge when it is placed in a magnetic field?

a) Zero

b) Maximum

c) Minimum

d) Depends on the strength of the magnetic field

Answer: a

15. What is the work done by the magnetic field on a moving charged particle?

a) Maximum

b) Minimum

c) Depends on the strength of the magnetic field

d) Zero

Answer: d

16. The north pole of a magnet is brought near a stationary negatively charged conductor. What is the force experienced by it at the poles?

a) Maximum

b) Minimum

c) Zero

d) Depend on the nature of the conductor

Answer: c

17. Identify the condition under which the force acting on a charge moving through a uniform magnetic field is minimum.

a) ? = 90o

b) ? = 180o

c) ? = 270o

d) ? = 340o

Answer: b

18. Identify the condition under which the force acting on a charge moving through a uniform magnetic field is maximum.

a) ? = 90o

b) ? = 180o

c) ? = 0o

d) ? = 360o

Answer: a

19. What is the magnetic field outside a solenoid?

a) Infinity

b) Half the value of the field inside

c) Double the value of the field inside

d) Zero

Answer: d

20. Which, among the following qualities, is not affected by the magnetic field?

a) Moving charge

b) Change in magnetic flux

c) Current flowing in a conductor

d) Stationary charge

Answer: d

21. When a charged particle moves at right angles to the magnetic field, the variable quantity is?

a) Momentum

b) Speed

c) Energy

d) Moment of inertia

Answer: a

22. If the flow of electric current is parallel to the magnetic field, the force will be ______

a) Zero

b) Infinity

c) Maximum

d) Half the original value

Answer: a

23. The ratio of magnetic force to electric force on a charged particle getting undeflected in a field is?

a) 1

b) 0

c) 2

d) 4

Answer: a

24. What is the strength of magnetic field known as ________

a) Flux

b) Density

c) Magnetic strength

d) Magnetic flux density

Answer: d

25. Weakest force in nature is?

a) Electric force

b) Gravitational force

c) Weak force

d) Magnetic force

Answer: b

26. How can a magnetic field be produced?

a) Using a permanent magnet

b) Electric current

c) Using a temporary magnet

d) Using a permanent magnet or electric current

Answer: d

27. Can we see magnetic flux lines?

a) Yes

b) No

c) Depends on the strength of the field

d) Only when the field strength is very large

Answer: b

28. Magnetic Field lines move from _______

a) North to south

b) South to north

c) West to east

d) East to west

Answer: a

Class 10 Science MCQ

Chapter 1: Chemical reactions and equationsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: Acids, bases and saltMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Metals and Non-metalsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Carbon and Its CompoundsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Periodic Classification Of ElementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Life ProcessesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Control and CoordinationMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: How do Organisms Reproduce?MCQs and AnswersOnline Test
Chapter 9: Heredity and EvolutionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 10: Light Reflection and RefractionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 11: The Human Eye and Colourful WorldMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 12: ElectricityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 13: Magnetic Effects of Electric CurrentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 14: Sources of EnergyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 15: Our EnvironmentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 16: Sustainable Management of Natural ResourcesMCQs and AnswersOnline Test

More Questions on Science Class 10

1. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions and Answers

2. CBSE Class 10 Science Competitive Exams Questions and Answers

3. CBSE Class 10 Science Entrance Exams Questions and Answers

4. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions with Answers

5. CBSE Class 10 Science Objective type Questions & Answers

6. CBSE Class 10 Science Optional Questions with Answers

7. CBSE Class 10 Science very short Questions & Answers

8. CBSE Class 10 Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

9. CBSE Class 10 Science GK Questions & Answers

10. CBSE Class 10 Science Short Questions & Answers