100+ Metals And Non Metals (Class 10) MCQ and Answers (Science)

These Metals And Non Metals Class 10 MCQ are the most important part of your Class 10 NCERT Science Text Book.

Metals And Non Metals Class 10 MCQ

1. Al2O3 + 2NaOH → …… + H2O

a) Al(OH)3

b) Na2O

c) NaAlO2

d) AlNaO2

Answer: c

2. Which of the following is the correct arrangement of the given metals in ascending order of their reactivity?

Zinc, Iron, Magnesium, Sodium

a) Zinc > Iron > Magnesium > Sodium

b) Sodium > Magnesium > Iron > Zinc

c) Sodium > Zinc > Magnesium > Iron

d) Sodium > Magnesium > Zinc > Iron

Answer: d

3. Which of the following is the chief ore of aluminium?

a) Kaolinite

b) Bauxite

c) Malachite

d) Cinnabar

Answer: b

4. Which of the following is the finest iron ore?

a) Hematite

b) Magnetite

c) Siderite

d) Iron Pyrites

Answer: b

5. Which of the following pairs will give dis-placement reactions?

a) FeSO4 solution and Copper metal

b) AgNO3 solution and Copper metal

c) CuSO4 solution and Silver metal

d) NaCl solution and Copper metal

Answer: b

6. Non-metals form covalent chlorides because

a) they can give electrons to chlorine

b) they can share electrons with chlorine

c) they can give electrons to chlorine atoms to form chloride ions

d) they cannot share electrons with chlorine atoms

Answer: b

7. Which of the following oxide(s) of iron would be obtained on prolonged reaction of iron with steam?

a) FeO

b) Fe2O3

c) Fe3O4

d) Fe2O3 and Fe2O4

Answer: c

8. Which of tire following are not ionic compounds?

(i) KCl

(ii) HCl

(iii) CCl4

(iv) NaCl

a) (i) and (ii)

b) (ii) and (iii)

c) (iii) and (iv)

d) (i) and (iii)

Answer: b

9. The electronic configuration of three elements X, Y and Z are as follows:

X = 2, 4, Y = 2, 7, Z = 2,1 Which two elements will combine to form an ionic compound and write the correct formula,

a) X2Y

b) YZ

c) XZ3

d) Y2Z

Answer: b

10. The highly reactive metals like Sodium, Potassium, Magnesium, etc. are extracted by the

a) electrolysis of their molten chloride

b) electrolysis of their molten oxides

c) reduction by aluminium

d) reduction by carbon

Answer: a

11. Which of the following non-metal is lustrous?

a) Sulphur

b) Oxygen

c) Nitrogen

d) Iodine

Answer: d

12. Example of an amphoteric oxide is:

a) Na2O

b) K2O

c) Al2O3

d) MgO

Answer: c

13. Which one among the following is an acidic oxide?

a) Na2O

b) CO

c) CO2

d) Al2O3

Answer: c

14. The atomic number of an element ‘X’ is 12. Which inert gas is nearest to X?

a) He

b) Ar

c) Ne

d) Kr

Answer: c

15. The process in which a carbonate ore is heated strongly in the absence of air to convert it into metal oxide is called

a) Roasting

b) Reduction

c) Calcination

d) Smelting

Answer: c

16. Oxides of moderately reactive metals like Zinc, Iron, Nickel, Tin, Copper etc. are reduced by using

a) Aluminium as reducing agent

b) Sodium as reducing agent

c) Carbon as reducing agent

d) Calcium as reducing agent

Answer: c

17. In thermite welding a mixture of …… and …… is ignited with a burning magnesium ribbon which produces molten iron metal as large amount of heat is evolved.

a) iron (III) oxide and aluminium powder

b) iron (II) oxide and aluminium powder

c) iron (III) chloride and aluminium powder

d) iron (III) sulphate and aluminium powder

Answer: a

18. Galvanisation is a method of protecting iron from rudftng by coating with a thin layer of

a) Galium

b) Aluminium

c) Zinc

d) Silver

Answer: c

19. An element X is soft and can be cut with a knife. This is very reactive to air and cannot be kept open in air. It reacts vigorously with water. Identify the element from the following

a) Mg

b) Na

c) P

d) Ca

Answer: b

20. Reaction between X and Y forms compound Z. X loses electron and Y gains electron. Which of the following properties is not shown by Z?

a) Has high melting point

b) Has low melting point

c) Conducts electricity in molten state

d) Occurs as solid

Answer: c

21. The electronic configurations of three ele¬ments X, Y and Z are X — 2, 8; Y — 2, 8, 7 and Z — 2, 8, 2. Which of the following is correct?

a) X is a metal

b) Y is a metal

c) Z is a non-metal

d) Y is a non-metal and Z is a metal

Answer: c

22. Amalgam is an alloy of

a) Copper and Tin

b) Mercury

c) Lead and Tin

d) Copper and Zinc

Answer: b

23. Copper objects lose their shine and form green coating of

a) Copper oxide

b) Copper hydroxide and Copper oxide

c) Basic Copper carbonate

d) Copper carbonate

Answer: c

24. What is the composition of Kaolinite?

a) Fe2O3

b) Al2O3.2H2O

c) [Al2(OH)4Si2O4]

d) CuFeS2

Answer: c

25. What is the composition of brass?

a) 49 percent copper and 51 percent zinc

b) 50 percent copper and 50 percent zinc

c) 37 percent copper and 63 percent zinc

d) 63 percent copper and 37 percent zinc

Answer: d

26. Which of the following is not a suitable ore for extracting iron?

a) Hematite

b) Magnetite

c) Siderite

d) Iron Pyrites

Answer: d

27. What is the concentration of zinc in calamine?

a) 98 percent

b) 94 percent

c) 86 percent

d) 74 percent

Answer: a

28. Silver is extracted from which of the following ore?

a) Calamine

b) Cinnabar

c) Argentite

d) Malachite

Answer: c

29. Which metal is extracted from Cinnabar?

a) Zinc

b) Copper

c) Iron

d) Mercury

Answer: d

30. Which of the following is an alloy of iron?

a) Vitallium

b) Brass

c) Invar

d) Solder

Answer: c

31. Which of the following is an alloy of lead?

a) Vitallium

b) Brass

c) Invar

d) Solder

Answer: d

32. Which of the following is an alloy of cobalt?

a) Vitallium

b) Brass

c) Invar

d) Solder

Answer: a

33. Which of the following is an alloy of copper?

a) Vitallium

b) Brass

c) Invar

d) Solder

Answer: b

34. Which of the following is not a non-ferrous metal?

a) Aluminium

b) Lead

c) Zinc

d) Iron

Answer: d

35. What are alloys with two components called?

a) Binary alloy

b) Ternary alloy

c) Quaternary alloy

d) There is no name given to an alloy with two components

Answer: a

36. What is sterling silver used for?

a) casting of firearms

b) used for making musical instruments

c) used for making springs

d) used for joining two metals

Answer: b

37. Which of the following alloy is used for making castings of firearm chamber?

a) Brass

b) Wood’s metal

c) Brass

d) Steel

Answer: b

38. The most abundant metal in the earth’s crust is

a) Iron

b) Aluminium

c) Calcium

d) Sodium

Answer: b

39. The poorest conductor of heat among metals is

a) Lead

b) Mercury

c) Calcium

d) Sodium

Answer: a

40. Which property of metals is used for making bells and strings of musical instruments like Sitar and Violin?

a) Sonorousness

b) Malleability

c) Ductility

d) Conductivity

Answer: a

Class 10 Science MCQ

Chapter 1: Chemical reactions and equationsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: Acids, bases and saltMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Metals and Non-metalsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Carbon and Its CompoundsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Periodic Classification Of ElementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Life ProcessesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Control and CoordinationMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: How do Organisms Reproduce?MCQs and AnswersOnline Test
Chapter 9: Heredity and EvolutionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 10: Light Reflection and RefractionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 11: The Human Eye and Colourful WorldMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 12: ElectricityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 13: Magnetic Effects of Electric CurrentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 14: Sources of EnergyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 15: Our EnvironmentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 16: Sustainable Management of Natural ResourcesMCQs and AnswersOnline Test

More Questions on Science Class 10

1. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions and Answers

2. CBSE Class 10 Science Competitive Exams Questions and Answers

3. CBSE Class 10 Science Entrance Exams Questions and Answers

4. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions with Answers

5. CBSE Class 10 Science Objective type Questions & Answers

6. CBSE Class 10 Science Optional Questions with Answers

7. CBSE Class 10 Science very short Questions & Answers

8. CBSE Class 10 Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

9. CBSE Class 10 Science GK Questions & Answers

10. CBSE Class 10 Science Short Questions & Answers

Comments