100+ Sources of Energy (Class 10) MCQ and Answers (Science)

These Sources of Energy Class 10 MCQ are the most important part of Class 10 NCERT Science Text Book.

Sources of Energy Class 10 MCQ

1. Which one of the following forms of energy leads to least environmental pollution in the process of its harnessing and utilisation?

a) Nuclear energy

b) Thermal energy

c) Solar energy

d) Geothermal energy

Answer: c

2. Ocean thermal energy is due to

a) energy stored by waves in the ocean

b) temperature difference at different levels in the ocean

c) pressure difference at different levels in the ocean

d) tides arising out in the ocean

Answer: b

3. The major problem in harnessing nuclear energy is how to

a) split nuclei

b) sustain the reaction

c) dispose off spent fuel safely

d) convert nuclear energy into electrical energy

Answer: c

4. Which part of the solar cooker is responsible for greenhouse effect?

a) Coating with black colour inside the box

b) Mirror

c) Glass sheet

d) Outer cover of the solar cooker

Answer: c

5. The main constituent of biogas is

a) methane

b) carbon dioxide

c) hydrogen

d) hydrogen sulphide

Answer: a

6. The power generated in a windmill

a) is more in rainy season since damp air would mean more air mass hitting the blades

b) depends on the height of the tower

c) depends on wind velocity

d) can be increased by planting tall trees close to the tower

Answer: c

7. Choose the correct statement.

a) Sun is considered as an inexhaustible source of energy

b) There is infinite storage of fossil fuel inside the Earth

c) Hydro and wind energy plants are non polluting sources of energy

d) Waste from a nuclear power plant can be easily disposed off

Answer: a

8. In a hydroelectric power plant more electrical power can be generated if water falls from a greater height because

a) its temperature increases

b) larger amount of potential energy is converted into kinetic energy

c) the electricity content of water increases with height

d) more water molecules dissociate into ions

Answer: b

9. Choose the incorrect statement regarding wind power.

a) It is expected to harness wind power to minimum in open space.

b) The potential energy content of wind blowing at high altitudes is the source of wind power.

c) Wind hitting the blades of a windmill causes them to rotate. The rotation thus achieved can be utilised further.

d) One possible method of utilising the energy of rotational motion of the blades of a windmill is to run the turbine of an electric generator.

Answer: b

10. Which is the ultimate source of energy?

a) Water

b) Sun

c) Uranium

d) Fossil fuels

Answer: b

11. Based on usability, Energy Resources are classified into _____

a) primary, secondary and tertiary resources

b) primary and secondary resources

c) primary, secondary, intermediate and tertiary resources

d) primary, intermediate and secondary resources

Answer: d

12. Which of the following is not a type of primary resource?

a) Crude Oil

b) Coal

c) Hydrogen Energy

d) Sunlight

Answer: c

13. The ratio of energy received from a raw energy source to energy spent to obtain the raw energy source is called as _____

a) consumption ratio

b) fuel ratio

c) energy yield ratio

d) joule ratio

Answer: c

14. Energy Resources which are being used for many decades are known as _____

a) conventional energy sources

b) non-conventional energy sources

c) primary energy sources

d) fuel cells

Answer: a

15. A new renewable energy system is designed to harvest energy from wind. The total energy required to build the system is 240 kJ. The energy yield ratio of the system is 14:3. The total energy provided by the system over its lifetime is _____

a) 18,000 kJ

b) 54,000 kJ

c) 1,120 kJ

d) 2,258 kJ

Answer: c

16. Which of the statements is correct about Solar Energy?

a) It is a renewable and conventional source of energy

b) It is a non-renewable and non-conventional source of energy

c) It is a renewable and non-conventional source of energy

d) It is a non-renewable source of energy

Answer: c

17. Wind and Hydrogen energy are examples of_________

a) primary sources

b) primary and secondary sources respectively

c) secondary sources

d) tertiary sources

Answer: b

18. On the basis of long-term availability, resources are classified into____

a) conventional and non-conventional resources

b) renewable and non-renewable resources

c) primary and secondary resources

d) commercial and non-commercial resources

Answer: b

19. Which of these Energy resources is/are widely used in industries?

a) Coal and Gasoline

b) Wood

c) Biogas

d) Crop Residue

Answer: a

20. Which of these resources does not produce CO2 during electricity generation?

a) Coal

b) Methane

c) Uranium

d) Biogas

Answer: c

21. Energy is released from fossil fuels when they are___________________

a) Pumped

b) Cooled

c) Burned

d) Pressurized

Answer: c

22. The blades in wind turbines are connected to________________

a) Nacelle

b) Tower

c) Foundations

d) String

Answer: a

23. In the production of wave energy which form of energy is used?

a) Potential energy

b) Kinetic energy

c) Solar energy

d) Wind energy

Answer: b

24. A tidal barrage is a barrier built over a___________________

a) River bed

b) River estuary

c) River end

d) River starting

Answer: b

25. In hydroelectricity power_________________

a) Kinetic energy is transferred to potential

b) Potential energy is transferred to kinetic

c) Solar energy is transferred to wind energy

d) Wind energy is transferred to solar energy

Answer: b

26. In order to produce solar energy during sunlight, where the energy is stored in the batteries?

a) Nickel Sulfur

b) Zinc Cadmium

c) Nickel Cadmium

d) Nickel Zinc

Answer: c

27. How many forms of fossil fuels are there________________

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: c

28. According to WHO, how many premature deaths annually linked to air pollution causing by the burning of fossil fuels?

a) One million

b) Three million

c) Five million

d) Seven million

Answer: d

29. Energy in the form of heat and light is obtained by________________

a) Biomass

b) Fossil fuels

c) Sun

d) Wind

Answer: c

30. SI unit for energy is_____________

a) Watt

b) Kilogram

c) Newton

d) Joule

Answer: d

31. Trapped heat inside the earth is known as_______________

a) Heat energy

b) Kinetic energy

c) Geothermal energy

d) Thermal energy

Answer: c

32. Which of the following pollutants are emitted by the burning of fossil fuel?

a) Oxides of Carbon, Nitrogen, and Sulphur

b) Oxides of Carbon, Uranium, and Radium

c) Calcium Halides and Oxides of Nitrogen

d) Noble Gases

Answer: a

33. _____ is a petrochemical and is used as raw material for chemical, pharmaceutical, and paint industry.

a) Plutonium

b) Uranium

c) Coal

d) Protactinium

Answer: c

34. Which of the following statements is not true about radioactive waste?

a) It has radioactivity quotient of dangerous levels.

b) The disposed radioactive waste is to be guarded for a long period

c) It has low radioactivity quotient

d) Its radioactivity decreases with time

Answer: c

35. Which of the following is not a disadvantage of Hydro Power?

a) A large land area submerges into the water leading to deforestation

b) It causes dislocation of a large population and rehabilitation

c) It causes ecological disturbances like earthquake

d) It causes calamities like landslides

Answer: d

36. Sweden banned _______ in 1984.

a) pesticides

b) new nuclear power plants

c) biogas plants

d) mining of fossil fuels

Answer: b

37. Which Uranium isotope is used in nuclear power plants?

a) U-235

b) U-234

c) U-215

d) U-218

Answer: a

38. ______ energy sources provide energy in dilute form.

a) Non-Renewable

b) Conventional

c) Nuclear

d) Renewable

Answer: d

39. The availability of Renewable energy sources is _____

a) uncertain

b) constant

c) high

d) regular

Answer: a

40. Which of the following statements is not true about Renewable Energy?

a) They do not cause pollution

b) Their transportation is difficult

c) They cause ecological imbalance

d) They have a low gestation period

Answer: c

41. Renewable energy-based power plants have ______

a) negligible fuel cost

b) low energy availability

c) negligible production capacity

d) fuel storage tanks

Answer: a

42. Renewable energy plants require ________than traditional generators.

a) more fuel

b) less maintenance

c) higher operating cost

d) more uranium

Answer: b

43. Most of the Renewable energy sources are ________

a) location-specific

b) universally available

c) highly efficient

d) polluting

Answer: a

44. How does acid rain affect the environment?

a) By precipitating clean and fresh rainwater only in freshwater bodies

b) By precipitating clean and fresh rainwater in all water bodies at once

c) By consuming all polluted water and precipitate clean water from water cycle

d) By precipitating acidic rainwater

Answer: d

45. What is the pH level of acid rain?

a) Between 3-4

b) Between 6-8

c) 7

d) Between 11-14

Answer: a

46. Which of the following is/are directly harming the atmosphere?

a) Contamination of water bodies

b) Ozone layer depletion and emission of acidic gas

c) Global climate change and contamination of water bodies

d) Land fills and industrial emissions into water bodies

Answer: b

47. Which of the following is/are major contributor(s) of acid rain?

a) Sulphur

b) Sulphur and sulphur dioxide

c) Sulphur dioxide and nitrogen dioxide

d) Nitrogen dioxide and argon

Answer: c

48. Which of the following energy sources is affected when energy crops compete with food production?

a) Solar

b) Wind

c) Hydro

d) Biomass

Answer: d

49. What is a solar cooling technology?

a) Sun’s thermal energy is transferred to a heat transfer fluid which passes through a heat exchanger

b) Sun’s thermal energy is transferred to a heat transfer solid which passes through a heat exchanger

c) Sun’s nuclear energy is transferred to a heat transfer fluid which passes through a cold exchanger

d) Sun’s thermal energy is transferred to a heat transfer fluid which passes through a cold exchanger

Answer: a

50. What does ozone protect the earth from?

a) Sound waves

b) Harmful UV radiation

c) Visible radiation

d) Greenhouse effect

Answer: b

51. Wind plants affect the habitat of _______

a) tigers

b) whales

c) birds and bats

d) fish

Answer: c

52. Which of the following is an example of a nuclear accident?

a) Construction of dams

b) Burning of fossil fuels

c) Nuclear fusion

d) Nuclear reactor core melt

Answer: d

53. What happens when a nuclear reactor core is damaged?

a) Significant amounts of radioactive isotopes are released

b) Significant amounts of radio-inactive isotopes are released

c) Significant amounts of nitrogen oxides are released

d) Greenhouse gases are released

Answer: a

Class 10 Science MCQ

Chapter 1: Chemical reactions and equationsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: Acids, bases and saltMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Metals and Non-metalsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Carbon and Its CompoundsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Periodic Classification Of ElementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Life ProcessesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Control and CoordinationMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: How do Organisms Reproduce?MCQs and AnswersOnline Test
Chapter 9: Heredity and EvolutionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 10: Light Reflection and RefractionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 11: The Human Eye and Colourful WorldMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 12: ElectricityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 13: Magnetic Effects of Electric CurrentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 14: Sources of EnergyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 15: Our EnvironmentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 16: Sustainable Management of Natural ResourcesMCQs and AnswersOnline Test

More Questions on Science Class 10

1. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions and Answers

2. CBSE Class 10 Science Competitive Exams Questions and Answers

3. CBSE Class 10 Science Entrance Exams Questions and Answers

4. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions with Answers

5. CBSE Class 10 Science Objective type Questions & Answers

6. CBSE Class 10 Science Optional Questions with Answers

7. CBSE Class 10 Science very short Questions & Answers

8. CBSE Class 10 Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

9. CBSE Class 10 Science GK Questions & Answers

10. CBSE Class 10 Science Short Questions & Answers

Comments