100+ Sustainable Management of Natural Resources (Class 10) MCQ

These Sustainable Management of Natural Resources Class 10 MCQ are the most important part of Class 10 NCERT Science Text Book. We already published More Standard Questions and Answers on Natural Resources.

Sustainable Management of Natural Resources Class 10 MCQ

1. Khadins, bundhis, ahars and kattas are ancient structures built for the purpose of:

a) store grains

b) conserve soil

c) water harvesting

d) conserve wildlife.

Answer: c

2. The Tehri Dam is constructed on River

a) Yamuna

b) Bhagirathi

c) Ravi

d) Sutlej

Answer: b

3. The degraded Arabari forests were revived by the efforts of

a) A.K. Chatterjee

b) A.K. Baneijee

c) Sunder Lai Bahuguna

d) Amrita Devi

Answer: b

4. Which plan has been started by government to control pollution of Ganga?

a) Ganga Action Plan

b) Ganga Revival Plan

c) Swachh Jal Abhiyan

d) Ganga Restoration Plan

Answer: a

5. Which pH range is most suitable for life of fresh water plants and animals?

a) 6.5 – 7.5

b) 2.0 – 3.5

c) 3.5 – 7.0

d) 9.0 – 10.5

Answer: a

6. The most appropriate definition of a natural resource is that it is a substance/commodity that is

a) present only on land

b) a gift of nature which is very useful to mankind

c) a man-made substance placed in nature

d) available only in the forest

Answer: b

7. The main cause for abundant coliform bacteria in the river Ganga is

a) disposal of unbumt corpses into water

b) discharge of effluents from electroplating industries

c) washing of clothes

d) immersion of ashes

Answer: a

8. Among the statements given below select the ones that correctly describe the concept of sustainable development

(i) Planned growth with minimum damage to the environment

(ii) Growth irrespective of the extent of damage caused to the environment

(iii) Stopping all developmental work to conserve the environment

(iv) Growth that is acceptable to all the stakeholders

a) (i) and (iv)

b) (ii) and (iii)

c) (ii) and (iv)

d) (iii) only

Answer: a

9. In our country, there are attempts to increase the height of several existing dams like Tehri and Almati, dams across Narmada. Choose the correct statements among the following that are a consequence of raising the height of dams

(i) Terrestrial flora and fauna of the area is destroyed completely

(ii) Dislocation of people and domestic animals living in the area

(iii) Valuable agricultural land may be permanently lost

(iv) It will generate permanent employment for people

a) (i) and (ii)

b) (i), (ii) and (iii)

c) (ii) and (iv)

d) (i), (iii) and (iv)

Answer: b

10. Select the incorrect statement.

a) Economic development is linked to environmental conservation

b) Sustainable development encourages development for current generation and conservation of resources for future generations

c) Sustainable development does not consider the view points of stakeholders

d) Sustainable development is a long planned and persistent development

Answer: c

11. Pick the right combination of terms which has no fossil fuel.

a) Wind, ocean and coal

b) Kerosene, wind and tide

c) Wind, wood, sun

d) Petroleum, wood, sun

Answer: c

12. Select the eco-friendly activity among the following:

a) Using car for transportation

b) Using polybags for shopping

c) Using dyes for colouring clothes

d) Using windmills to generate power for irrigation

Answer: d

13. A successful forest conservation strategy should involve

a) protection of animals at the highest trophic level

b) protection of only consumers

c) protection of only herbivores

d) comprehensive programme to protect all the physical and biological components

Answer: d

14. Arabari forests of Bengal is dominated by

a) Teak

b) Sal

c) Bamboo

d) Mangrove

Answer: b

15. What is “3E”?

a) Energy, economy and environment

b) Reduce, reuse and recycle

c) Energy, economy and envision

d) Ergonomics, evolution and economy

Answer: a

16. Which of the following is the 7th goal of the eight millennium goals of United Nations?

a) To eradicate extreme poverty and hunger

b) To ensure environment sustainability

c) To reduce child mortality

d) To develop a global partnership for development

Answer: b

17. Which of the following is relates the three elements of “3E”?

a) Energy from fossil fuels

b) Energy from natural gas

c) Renewable energy sources and technology

d) Economy

Answer: c

18. Which of the following ensures sustainable growth?

a) Positive economic growth, deterioration of environment with economic expansion and energy resource meeting energy demands

b) Negative economic growth, deterioration of environment with economic expansion and energy resource meeting energy demands

c) Positive economic growth, non-deterioration of environment with economic expansion and growth of energy resource not meeting energy demands

d) Positive economic growth, deterioration of environment with economic expansion and growth of energy resource meeting energy demands

Answer: d

19. Sustainable development requires that energy resource ________

a) cannot be exhausted completely

b) can be complete exhausted

c) can destroy the environment

d) cannot meet the growing demand

Answer: a

20. Which of the following contributes towards growth of economic and energy?

a) Intermittent capital and human resource investment

b) Continuous capital and human resource investment

c) Decrement in capital and human resource investment

d) No capital and human resource investment

Answer: b

21. Which of the following energy resources seems inexhaustible?

a) Natural gas

b) Coal

c) Sun

d) Petrol

Answer: c

22. For sustainable development, environment damage rate _____ environment recovery rate.

a) should be greater than the

b) should be exponentially greater than the

c) should be same as the

d) should be lesser than the

Answer: d

23. Which of the following best describes the aim of sustainable consumption and production?

a) To reduce resource consumption, waste generation and emissions across the full life cycle of processes and products

b) To increase resource consumption, waste generation and emissions across the full life cycle of processes and products

c) To reduce resource consumption, increase waste generation and emissions across the full life cycle of processes and products

d) To increase resource consumption, reduce waste generation and emissions across the full life cycle of processes and products

Answer: a

24. Which of the following best describes green economy?

a) A high carbon, resource inefficient and socially inclusive economy

b) A low carbon, resource efficient and socially inclusive economy

c) A low carbon, resource inefficient and socially exclusive economy

d) A high carbon, resource efficient and socially inclusive economy

Answer: b

25. What is the goal of sustainability in any process?

a) To maintain the process finitely

b) To eventually eliminate the process

c) To maintain the process indefinitely

d) To support damaging the environment

Answer: c

26. What are the three pillars of sustainable development?

a) Energy, economy and ergonomics

b) Environment, economy and evolution

c) Energy and evolution

d) Energy, economy and environment.

Answer: d

27. What is the main problem with development of countries?

a) Strain on environment to absorb the damage and self-heal

b) Decrement in poverty

c) Higher energy consumption per capita

d) Lower energy consumption per capita

Answer: a

28. What are the three R’s that are used to save the environment which includes forest?

a) Reduce, Reuse, Recycle

b) Reserve, Reduce, Recycle

c) Reuse, Reserve, Reduce

d) Reserve, Reuse, Reduce

Answer: a

29. How many National Parks are there in India as of 2015?

a) 88

b) 96

c) 106

d) 179

Answer: a

30. How much area is under the forest cover in India?

a) Around 610000 sq km

b) Around 670000 sq km

c) Around 710000 sq km

d) Around 750000 sq km

Answer: c

31. Which community of Rajasthan Have religious belief for conservation of forest and wildlife?

a) Haddi

b) Bishnoi

c) Rajput

d) Thakur

Answer: b

32. Which one of the following movement was carried out for the conservation of forests and the environment?

a) Forest movement

b) Ganaga Action Plan

c) Tehri Andolan

d) Chipko Andolan

Answer: d

34. Which of the following is not a principle of Chugach National Forest?

a) The forest service is governed by many existing laws

b) National Forest System lands are managed for multiple uses

c) It provides subsistence uses for rural residents of Alaska

d) It doesn’t collaborate with interested Native Alaskan tribes

Answer: d

35. Which country leads in the producing and consuming of forest products?

a) Nepal

b) Kenya

c) India

d) United States

Answer: d

36. Which of the following is not the best way to fight a forest fire?

a) Evacuate from the forest surrounding places

b) Not using water as a fire suppression tool

c) Deploy suppressant foam

d) Create a fire line

Answer: b

37. What is the full form of JFM with related to Forest Management?

a) Joint Forest Management

b) Junior Forest Management

c) Jury Forest Management

d) Jharkhand Forest Management

Answer: a

38. What is called for the practice of regulating forest resources to meet the needs of society and industry while preserving the forest’s health?

a) Environmental protection

b) Sustainable Forest Management

c) Forest policy framework

d) Unsustainable Forest Management

Answer: b

39. Which one of the following is a branch of forestry?

a) Protection Forestry

b) Deforestation

c) Forest Management

d) Restricted Forestry

Answer: c

40. Which one of the following is not the best way to stop deforestation?

a) Planting trees

b) Not encouraging for recycling the used products

c) Go paperless

d) Eat vegetarian meals as often as possible

Answer: b

41. Amrita Devi Bishnoi sacrificed her life to protect the

a) Palm trees

b) Khejri trees

c) Sal trees

d) Teakwood trees.

Answer: b

42. The better way to assess the pollution level of a water body is to calculate the:

a) Nutrient level

b) Number of organisms

c) Coliform count

d) Pesticide level.

Answer: c

43. The purpose of rainwater harvesting is to:

a) use it for irrigation

b) culture fishes

c) use it for washing ears

d) recharge ground water

Answer: d

44. ‘Kulhs’ the ancient water harvesting structure were made in

a) Manipur

b) Bihar

c) Himachal Pradesh

d) Uttar Pradesh

Answer: c

45. The three R’s that will help us to conserve natural resources for long term use are

a) recycle, regenerate, reuse

b) reduce, regenerate, reuse

c) reduce, reuse, redistribute

d) reduce, recycle, reuse

Answer: d

Class 10 Science MCQ

Chapter 1: Chemical reactions and equationsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: Acids, bases and saltMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Metals and Non-metalsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Carbon and Its CompoundsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Periodic Classification Of ElementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Life ProcessesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Control and CoordinationMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: How do Organisms Reproduce?MCQs and AnswersOnline Test
Chapter 9: Heredity and EvolutionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 10: Light Reflection and RefractionMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 11: The Human Eye and Colourful WorldMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 12: ElectricityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 13: Magnetic Effects of Electric CurrentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 14: Sources of EnergyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 15: Our EnvironmentMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 16: Sustainable Management of Natural ResourcesMCQs and AnswersOnline Test

More Questions on Science Class 10

1. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions and Answers

2. CBSE Class 10 Science Competitive Exams Questions and Answers

3. CBSE Class 10 Science Entrance Exams Questions and Answers

4. CBSE Class 10 Science General Awareness Questions with Answers

5. CBSE Class 10 Science Objective type Questions & Answers

6. CBSE Class 10 Science Optional Questions with Answers

7. CBSE Class 10 Science very short Questions & Answers

8. CBSE Class 10 Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

9. CBSE Class 10 Science GK Questions & Answers

10. CBSE Class 10 Science Short Questions & Answers