Challenges To Democracy (Class 10) MCQ and Answers

These Challenges To Democracy Class 10 MCQ and Answers are the most important part of Class 10 NCERT Political Science Text Book.

Challenges To Democracy Class 10 MCQ

1. Looking at the expanded definition, which one of the following statements is not correct about democracy?

a) The rulers elected by the people must take all the major decisions.

b) Elections must offer a fair choice to the people to change the current rulers.

c) The choice should be available to all people on an equal basis.

d) To exercise this choice government must not be limited by basic rules of the Constitution and citizens’ rights.

Answer: d

2. In Nepal, Constituent Assembly about to be elected, unrest in Terai areas, Maoists have not surrendered arms.

a) Foundational challenge

b) Challenge of expansion

c) Deepening of democracy

d) None of these

Answer: a

3. In Belgium, one round of constitutional change takes place, but the Dutch speakers, not satisfied, want more autonomy.

a) Foundational challenge

b) Challenge of expansion

c) Deepening of democracy

d) None of these

Answer: b

4. Democracy does not stand for:

a) Democratic Right

b) Elections

c) Violence

d) Accommodation of diversity

Answer: c

5. Which one of the following situations represents the success of democracy?

a) US as the only Super power disregards the UN and takes unilateral action.

b) General Pinochet government defeated, but army is still under control of many institutions.

c) The King of Nepal Birendra accepted constitutional Monarchy.

d) Integration of French speaking and Dutch speaking people in Belgium.

Answer: d

6. Which one of the following is not true regarding ‘Democratic Reforms’?

a) Legal measures can sometimes prove to be counter-productive.

b) The media should play an active role.

c) Legal measures always help in reforming politics.

d) Political empowerment and participation of citizens can help.

Answer: c

7. What is the tempting way of reforming politics?

a) Legal ways

b) Illegal ways

c) Both a and b

d) None of the above

Answer: a

8. How many parts of the globe is not under democratic government?

a) One-sixth

b) One-fourth

c) One-third

d) None of the Above

Answer: b

9. Which one of the following countries is facing the challenge of expansion of democracy?

a) India

b) US

c) Sri Lanka

d) All of the above

Answer: d

10. What is not true regarding a challenge?

a) Any sort of problem or difficulty is called a challenge.

b) A challenge is a difficulty which is significant and which can be overcome.

c) A challenge is a difficulty that carries within it an opportunity for progress.

d) Once we overcome a challenge, we go up to a higher level than before.

Answer: a

11. Mention reforms that Indian democracy needs?

a) New laws to ban undesirable things.

b) It is important to improve quality of political participation by ordinary citizens.

c) Reforms in the administration that will reduce corruption in the political circles.

d) All of the above

Answer: d

12. Which one of the following statements about democracy is false?

a) People feel free and equal in a democracy

b) Democracies resolve conflict in a better way than others

c) Democratic government is more accountable to the people.

d) Democracies are more prosperous than others

Answer: d

13. In which of the following country, women are not allowed to take part in public activities?

a) India

b) South Africa

c) Saudi Arabia

d) Chile

Answer: c

14. Which one of the following is not true regarding how politics can be reformed?

a) Only legal constitutional changes can reform politics.

b) There is a need to strengthen democratic practices.

c) Citizen’s organisations and media should play an active role.

d) The citizens should be empowered through rights like the Right to Information.

Answer: a

15. Which one of the following law is a good example of a law that seeks to empower people to carry out democratic reforms?

a) Right to Information Act

b) Law banning sale and purchase of alcoholic drinks in Haryana

c) Law banning dowry

d) None of the above

Answer: a

16. Which one of the following laws was enacted by the Government of India in October 2005?

a) The Right to Property Act

b) The Right to Education Act

c) The Consumer Protection Act

d) The Right to Information Act

Answer: d

17. Which one of the following is a foundational challenge of democracy?

a) Empowering women

b) Keeping military away from controlling government

c) Ensuring greater power to local governments

d) Empowering minority groups.

Answer: b

18. Which one of the following is an indicator of deepening of democracy?

a) Installation of democratic government

b) Keeping military away from controlling government

c) Strengthening of the practices of democracy

d) Inclusion of women in party politics

Answer: c

19. Which legal act is the best to empower people to carry out democratic reforms?

a) The Right to Information Act

b) The Right to freedom

c) The Right to education

d) The Right to move freely

Answer: a

20. Every established democracy faces

a) challenge of expansion

b) challenge of deepening of democracy

c) foundational challenge

d) dictatorship

Answer: a

CBSE Class 10 Political Science Chapter-wise MCQs and Answers

Chapter 1: Power SharingMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: FederalismMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Democracy and DiversityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Gender, Religion and CasteMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Popular Struggles and MovementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Political PartiesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Outcomes of DemocracyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: Challenges to DemocracyMCQs and AnswersOnline Test

More Questions and Answers on Class 10 Political Science

CBSE Class 10 Political Science Short Questions & Answers

CBSE Class 10 Political Science Gk Questions & Answers

CBSE Class 10 Political Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

CBSE Class 10 Political Science very short Questions & Answers