Outcomes Of Democracy (Class 10) MCQ and Answers

These Outcomes Of Democracy Class 10 MCQ and Answers are the most important part of Class 10 NCERT Political Science Text Book.

Outcomes Of Democracy Class 10 MCQ

1. Democratic government is better than non-democratic because

a) it is a legitimate form of government.

b) overwhelming support for the idea all over the world.

c) it leads to a just distribution of goods and opportunities.

d) it ensures faster economic growth.

Answer: a

2. Consider the following statements. Which of these do not hold true for non-democratic regimes?

a) These do not have to bother about public opinion.

b) These take less time at arriving at a decision.

c) Principle of individual dignity has legal force.

d) These often suppress internal social differences.

Answer: c

3. In a democracy, a citizen has the right and means to examine the process of decision making. This is known as

a) Dictatorship

b) Transparency

c) Legitimacy

d) Equality

Answer: b

4. To measure democracies on the basis of expected outcomes, which of the following practices and institutions would one look for?

a) Regular, free and fair elections

b) Open public debate on major policies

c) Citizens’ right to information about the government

d) All of the above

Answer: d

5. On which of the following practices and institutions can the accountability of government and involvement of people in decision-making process in a democracy be measured?

a) Regular, free and fair elections

b) Public debate on major policies and legislations

c) Citizens’ right to information about government and its functioning

d) All of the above

Answer: d

6. Decisions taken by which type of government are likely to be more acceptable to the people and more effective?

a) Democratic government

b) Non-democratic government

c) Military dictatorship

d) Theocracy

Answer: a

7. Which of the following statements is correct?

a) Democracies can fully and permanently resolve conflicts among different groups

b) Dictatorships can fully and permanently resolve conflicts among different groups

c) No regime can fully and permanently resolve conflicts among different groups

d) Both a) and (b)

Answer: c

8. Which of the following statements is correct?

a) Most of the democracies have constitutions, they hold elections, have parties and they guarantee rights to citizens

b) Democracies are very much different from each other in terms of their social, economic and cultural achievements

c) All democracies are similar as far as social, economic and cultural conditions are concerned

d) Both a) and (b)

Answer: d

9. Why is there a delay in decision-making and implementation in a democracy?

a) The government don’t want to take decisions

b) The government is hesitant in taking decisions

c) Democracy is based on the idea of deliberation and negotiation

d) A democratic government is not interested in taking quick decisions

Answer: c

10. In the context of democracies, what is successfully done by Democracies?

a) Eliminated conflicts among people

b) Eliminated economic inequalities among people

c) Eliminated differences of opinion about how marginalised sections are to be treated

d) Rejected the idea of political inequality

Answer: d

11. What is promoted much superiorly by democracy than any other form of government?

a) Economic growth

b) Dignity and freedom of the individual

c) Economic equality

d) None of these

Answer: b

12. Which regimes often turn a blind eye to or suppress internal social differences?

a) Democratic regimes

b) Non-democratic regimes

c) Monarchy

d) Oligarchy

Answer: b

13. In which of these countries half of the population lives in poverty?

a) India

b) Sri Lanka

c) Bangladesh

d) Pakistan

Answer: c

14. Which among the following has a higher rate of economic growth and development?

a) Democracies

b) Dictatorships

c) All non-democratic regimes

d) Monarchies

Answer: b

15. ‘Equal treatment of women’ is a necessary ingredient of a democratic society. This means that:

a) women are actually always treated with respect.

b) it is now easier for women to legally wage struggle for their rights.

c) most societies across the world are now increasingly women dominated.

d) women are now treated as equals in the political arena.

Answer: b

16. Which one of the following is not the way to resolve a conflict in a democracy?

a) Mass mobilisation

b) Using Parliament

c) Doing justice

d) Armed revolution

Answer: d

17. Which one of the following is an example of outcomes of a democracy that produces an accountable government?

a) Open to public debates on major policies and legislation

b) Open in promoting economic development

c) Open in reducing economic inequalities

d) Open to rulers elected by the people

Answer: a

18. Which one of the following is the most popular form of government in the contemporary world?

a) Dictatorship

b) Monarchy

c) Military rule

d) Democracy

Answer: d

19. Which one of the following features is common to most of the democracies?

a) They have formal Constitution

b) They hold regular elections

c) They have political parties

d) All of the above

Answer: d

20. In which one of the following countries is democracy not preferred over dictatorship?

a) Bangladesh

b) Pakistan

c) Sri Lanka

d) India

Answer: b

CBSE Class 10 Political Science Chapter-wise MCQs and Answers

Chapter 1: Power SharingMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: FederalismMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Democracy and DiversityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Gender, Religion and CasteMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Popular Struggles and MovementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Political PartiesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Outcomes of DemocracyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: Challenges to DemocracyMCQs and AnswersOnline Test

More Questions and Answers on Class 10 Political Science

CBSE Class 10 Political Science Short Questions & Answers

CBSE Class 10 Political Science Gk Questions & Answers

CBSE Class 10 Political Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

CBSE Class 10 Political Science very short Questions & Answers

Comments