Popular Struggles And Movements (Class 10) MCQ and Answers

These Popular Struggles And Movements Class 10 MCQ and Answers are the most important part of Class 10 NCERT Political Science Text Book.

Popular Struggles And Movements Class 10 MCQ

1. People’s struggle in Bolivia was

a) to establish democracy

b) about foundation of country’s politics

c) against privatisation of water

d) against privatisation of electricity

Answer: c

2. Nepal witnessed an extraordinary popular movement in

a) April 1990

b) February 2005

c) April 2006

d) April 2004

Answer: c

3. Pressure groups and movements have deepened democracy by

a) putting pressure on the public

b) countering undue influence of the government

c) non-accommodation of conflicting interests

d) controlling and sharing political power

Answer: b

4. In most cases the relationship between political parties and interest groups is

a) direct

b) not opposed to each other

c) in dialogue and negotiation

d) opposed yet in dialogue

Answer: d

5. Which of these is one of the agencies of organised politics?

a) Political parties

b) Pressure groups

c) Movement groups

d) All of the above

Answer: d

6. Which one of the following is not true about the pressure groups?

a) They are directly engaged in party politics

b) They take a political stance

c) They organise protests

d) They try to gain public support

Answer: d

7. Who won Bolivia’s water war?

a) People

b) Government

c) MNC

d) None of the above

Answer: a

8. Which financial agency/organisation pressurised the government to give up its control of municipal water supply?

a) International Monetary Fund

b) World Bank

c) Central Bank of Bolivia

d) None of these

Answer: b

9. When did King Gyanendra dismiss the then prime minister and dissolve the Parliament?

a) In February 2005

b) In February 2006

c) In March 2006

d) In April 2006

Answer: a

10. Which of the following is a movement?

a) Women’s movement

b) Environmental movement

c) Both a and b

d) None of these

Answer: c

11. Which of the following is not a movement?

a) Narmada Bachao Andolan

b) Struggle in Nepal for democracy

c) Women’s movement

d) All India Trade Union Congress

Answer: d

12. Which political party supported the protest in Bolivia, came to power in Bolivia in 2006?

a) Socialist Party

b) Communist Party

c) Congress Party of Bolivia

d) None of above

Answer: a

13. Which of the following organisations/ institutions did not join the protest movement?

a) Labour unions and their federations

b) Organisation of indigenous people

c) Organisation of teachers, lawyers and human rights groups

d) Army

Answer: d

14. Which party spearheaded the mass upsurge in Nepal?

a) Seven-Party Alliance (SPA)

b) Nepalese Communist Party (Maoist)

c) Nepalese Communist Party

d) Nepalese Congress Party

Answer: a

15. Which one of the following statements is correct regarding ‘sectional interest groups’?

a) They promote collective rather than selective good.

b) Their principal concern is betterment and well-being of their members, not society in general.

c) They aim to help groups other than their own members.

d) They do not seek to promote the interest of a particular section or group of society.

Answer: b

16. What was the main reason of Bolivia’s Water War? Choose the most appropriate answer from the following:

a) Privatisation of water supply

b) Irregular water supply

c) Supply of poor quality water

d) An increase in water price by four times.

Answer: d

17. Which one of the following political parties came to power in Bolivia in 2006?

a) The Communist Party

b) The Republican Party

c) The Socialist Party

d) The Conservative Party

Answer: c

18. Which one of the following was the main aim to start movement on April 2006, in Nepal?

a) To control over government

b) To snatch power from the king

c) To restore democracy

d) To dethrone the king

Answer: c

19. Which of the following is not a movement?

a) Narmada Bachao Andolan

b) Women’s Movement

c) Struggle in Nepal

d) All India Trade Union Congress

Answer: d

20. In 2006 the party that came to power in Bolivia was

a) SPA —Seven Party Alliance

b) Socialist Party

c) Communist Party

d) Nationalist Party

Answer: b

CBSE Class 10 Political Science Chapter-wise MCQs and Answers

Chapter 1: Power SharingMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 2: FederalismMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 3: Democracy and DiversityMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 4: Gender, Religion and CasteMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 5: Popular Struggles and MovementsMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 6: Political PartiesMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 7: Outcomes of DemocracyMCQs and AnswersOnline Test
Chapter 8: Challenges to DemocracyMCQs and AnswersOnline Test

More Questions and Answers on Class 10 Political Science

CBSE Class 10 Political Science Short Questions & Answers

CBSE Class 10 Political Science Gk Questions & Answers

CBSE Class 10 Political Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

CBSE Class 10 Political Science very short Questions & Answers

Comments