100+ Communication Skills MCQs and Answers with FREE PDF

Communication Is A Part Of Skills. These Communication Skills MCQs and Answers are helpful to your upcoming examination. These Communication Skills MCQs With Answers PDF are prepared by our Special Livemcqs team. We also published Communication Skills Quiz With Answers PDF that will help you the most.

Communication Skills MCQs and Answers

1. which can be used to overcome the communication barrier

A) Using a translator

B) By writing a letter

C) Not communicating at all

D) Using your own language

Answer: A

2. Which of the following is NOT a communication barrier?

A) Linguistic barrier

B) Interpersonal barrier

C) Financial barrier

D) Organisational barrier

Answer: C

3. Straight body posture shows what?

A) Pride

B) Professionalism

C) Confidence

D) Humility

Answer: C

4. Which of the following is a positive facial expression?

A) Staring hard

B) Wrinkled forehead

C) Looking somewhere else

D) Nodding while listening

Answer: D

5. Which type of words should be used for good communication?

A) Acronyms

B) Technical

C) Jargons

D) Simple

Answer: D

6. Sending a letter is which type of communication?

A) Listening

B) Writing

C) Speaking

D) Reading

Answer: B

7. Which of the following is not an element of the communication cycle?

A) Channel

B) Receiver

C) Time

D) Sender

Answer: C

8. Written communication can be classified in which type of communication?

A) Non-verbal

B) Verbal

C) Visual

D) None of these

Answer: B

9. ……………………. is the exchange of messages in the communication cycle.

A) Transmitting

B) Listening

C) Message

D) Feedback

Answer: A

10. The abilities to communicate properly are:

A) read

B) write

C) speak

D) all of these

Answer: D

11. Which of the following is an example of negative feedback?

A) You can dance better.

B) Your Dance was good but you can do better.

C) Your Dance skill is not really good. You have to practise more.

D) None of the above

Answer: C

12. …………. is not a communication barrier?

A) Language

B) Culture

C) Habits

D) Physical

Answer: C

13. The communication cycle does not include…………

A) sender

B) message

C) receiver

D) programming

Answer: D

14. Which of the following is quick and clear method of communication

A) e-mail

B) notices/posters

C) face-to-face informal communication

D) business meetings

Answer: C

15. Which method is good for taking leave in the office.

A) Website

B) notices/posters

C) e-mail

D) business meetings

Answer: C

16. The word Commūnicāre means ______ in Latin.

A) to deliver

B) to share

C) to present

D) to sacrifice

Answer: B

17. To understand the message properly the receiver need to ____________ the message properly.

A) transmit

B) throw

C) listen

D) ignore

Answer: C

18. Keeping shoulders straight right and body relaxed is an example of:

A) Facial Expressions

B) Posture

C) Gesture

D) Eye contact

Answer: B

19. Aural communication is based on ………..

A) Body language

B) Language and tone of voice

C) Facial expressions

D) Listening and Hearing

Answer: D

20. Visual communication are dependent on what factors?

A) Signs, symbols and pictures

B) Text messages

C) Posture

D) Body language

Answer: A

21. What is the final step in the communication cycle?

A) Encoding

B) Decoding

C) Feedback

D) Receiving

Answer: C

22. Which type of feedback supports student development from their current level of achievement?

A) Specific Feedback

B) Descriptive Feedback

C) Non-Specific Feedback

D) None of the above

Answer: B

23. If there is the absence of feedback then it will lead to …………

A Mistrust

B) Communication Barrier

C) Interference

D) None of the above

Answer: B

24. It is a word used in place of a noun that is

A) Pronoun

B) Verb

C) Adverb

D) Preposition

Answer: A

25. A word used to express emotion and is often followed by an exclamation mack is called

A) Preposition

B) Conjunction

C) Adverb 1996

D) Interjection

Answer: D

26. Which part of the sentence contains two independent clauses joined by conjunction?

A) Compound Sentences

B) Simple Sentences

C) Complex Sentences

D) Compound-Complex Sentences

Answer: A

27. The process in which the receiver interprets and understands the message is called ………….

A) Decoding

B) Encoding

C) Feedback

D) None of these

Answer: A

28. ……….. is an instance of non-verbal communication.

A) A speech

B) Proximity

C) A notice

D) An e-mail

Answer: B

29. Which of the following is an example of oral communication?

A) Newspapers

B) Letters

C) Phone call

D) e-mail

Answer: C

30. “Two girls talking over a phone” – is an example of….

A) interpesonal communication

B) written communication

C) small group communication

D) public communication

Answer: A

31. Pointing finger to something is an example of…..

A) Expressions

B) Gestures

C) Body Language

D) Para Language

Answer: B

32. which of the following includes the tone, speed and volume of voice

A) Eye Contact

B) Body Language

C) Para Language

D) Gestures

Answer: C

33. Which communication method does not require any language to understand?

A) Verbal

B) Non-Verbal

C) Visual

D) None of these

Answer: C

34.Which is the suitable method to overcome communication barriers?

A) Use visuals

B) Take the help of a translator

C) Always be respectful in other’s opinion

D) All the Above

Answer: D

35. Identify the noun(s): Radhika went to the park for a picnic.

A) Radhika and picnic

B) park and picnic

C) Radhika and Park

D) went

Answer: C

36. Which one of the following is prepositions?

A) And

B) The

C) Under

D) Because

Answer: C

37. Rakesh is playing with football – Identify the verb

A) Rakesh

B) Football

C) Playing

D) None of the above

Answer: C

38. The frog jumped quickly – Identify the adverb

A) The

B) Quickly

C) jump

D) frog

Answer: B

39. Identify the Pronoun(s): Raju is a brave boy. He wen to the forest at night.

A) He

B) Raju

C) brave

D) boy

Answer: A

40…….. is not a communication barrier.

A) Language

B) Culture

C) Physical

D) Habit

Answer: D

41. The origin of the word communication is ____________

A) Communicate

B) Communicare

C) Compute

D) Computer

Answer: B

42. Types of words used for verbal communication?

A) Acronyms

B) Simple

C) Technical

D) Jargons

Answer: B

43. The first language which we learn or speak as a child ___________

A) Jargon

B) Dialect

C) Mother Tongue

D) Vernacular

Answer: C

44. Which of the following shows a positive facial expression?

A) Frowning while concentrating

B) Maintaining eye contact

C) Smiling continuously

D) Rolling up your eyes

Answer: B

45. By what method we can know what the receiver understood or got the message

A) transmitting

B) feedback

C) message

D) listening

Answer: B

46. What is a sentence?

A) A group of ideas.

B) A group of words that communicate a complete thought.

C) A set of rules to write correctly.

D) A set of words that is grammatically correct

Answer: B

47. Which type of word is generally not used in verbal communication.

A) Technical

B) Simple

C) Easy

D) Local Language

Answer: A

48. __________ can be presented by face

A) Gestures

B) Body Language

C) Para Language

D) Expressions

Answer: D

49. _____ are a group of words that together act as a grammatical units.

A) Imperative

B) Interrogative

C) Phrase

D) Exclamatory

Answer: C

50. Using abbreviations in communication leads to which type of communication barrier

A) Language/ Linguistic

B) Physical

C) Cultural

D) Organisational

Answer: A

More Related MCQs

Business Communication MCQs
Communication Skills Class 10 MCQs
Information Technology Class 9 MCQs
English Communication Skills MCQs

Comments