Top 100 English Communication Skills MCQs With Answers PDF

Do you want some of the most frequently asked MCQs on English Communication Skills questions and answers pdfs? If yes then you are in the right place as i have provided a complete MCQs on English Communication Skills PDF content which will give you sure shot success in every competitive examination. We also published Communication Skills MCQs, that will help you the most.

English Communication Skills MCQs With Answers PDF

1. The English ___ won the world cup.

A. is

B. has

C. have

D. are

Answer: C

2. Identify the type of sentence, “The police caught the criminals who looted the mall.”

A. Simple sentence

B. Compound sentence

C. Complex sentence

D. Passive sentence

Answer: C

3. “The ants fought the wasps” is an example of ___ sentence.

A. simple

B. compound

C. complex

D. subordinate

Answer: A

4. “Somebody ___(Play) the drums”. The simple past form of the word ‘play’ to fill the blank is ___

A. played

B. was playing

C. had played

D. had been playing

Answer: A

5. Susan made up her mind to speak to me. The meaning of the phrase “made up” in the given sentence is ___

A. mixed

B. decided

C. thought

D. contemplate

Answer: B

6. The first model of communication is said to have been developed by ___

A. Plato

B. Aristotle

C. Ptolemy

D. Steiner

Answer: B

7. According to Hoben, “___ is the verbal interchange of thought or idea”

A. Concept

B. Writing skills

C. Communication

D. Oral Skills

Answer: C

8. Chester I Bernard observed that ___ linked people together in an organization to achieve a common purpose

A. communication

B. only documents

C. Friendship

D. gossip

Answer: A

9. A group of words that makes complete sense or gives complete meaning is called a ___.

A. clause

B. phrase

C. principal clause

D. sentence

Answer: D

10. During an oral presentation, ___ is the stage where you tell the audience, the aim of your presentation.

A. Background

B. Introduction

C. Conclusion

D. Question session

Answer: B

11. A Sentence always begins with a _______________ .

a. Capital letter

b. Small letter

c. Symbol

d. None of the above

Answer: a

12. Question mark(?) symbol is used at the ________ of the sentence.

a. Middle

b. Beginning

c. End

d. All of the above

Answer: c

13. Which of the following symbol represent exclamation sign?

a. ?

b. !

c. ” “

d. ;

Answer: b

14. ____________ is a set of simple rules that help you to capitalise words correctly.

a. SIMPLE

b. MINT

c. MINTS

d. COMP

Answer: c

15. Which of the following is not a punctuation mark?

a. ?

b. <

c. !

d. ,

Answer: b

16. We use _____________ followed by an ‘s’ to show that something belongs to someone.

a. Apostrophe

b. Comma

c. Question mark

d. Full stop

Answer: a

17. Which of the following is a part of speech?

a. Noun

b. Pronoun

c. Verb

d. all of the above

Answer: d

18. A __________ is a word for a person, place, thing, or idea.

a. Noun

b. Pronoun

c. Verb

d. Adverb

Answer: a

19. A ___________ is a word used in place of a noun.

a. Verb

b. Pronoun

c. Adverb

d. Adjective

Answer: b

20. _______________ is a word used to express emotion.

a. Interjection

b. Conjunction

c. Preposition

d. Adjective

Answer: a

21. What is a sentence?

a. A group of ideas that form a complete paragraph

b. A group of words that communicate a complete thought

c. A set of rules that we must follow to write correctly

d. A set of words that contains all the basic punctuation marks

Answer: b

22. In the formation of sentence in English, A ______ is the person or thing that does an action.

a. Object

b. Subject

c. Verb

d. Adverb

Answer: b

23. Find the subject in the given sentence?

Divya reads a book

a. Divya

b. reads

c. a

d. book

Answer: a

24. Find the verb in the given sentence?

She kicked the football

a. She

b. Kicked

c. the

d. football

Answer: b

25. Sentences where the subject does an action are known to be in the __________

a. Passive voice

b. Active voice

c. Simple voice

d. High voice

Answer: b

26. Sentences in which the subject receives an action are known to be in the _____.

a. Passive voice

b. Active voice

c. Simple voice

d. High voice

Answer: a

27. Write the passive voice of given sentence.

She wrote a letter.

a. Letter wrote by her

b. Letter written by her

c. A letter was written by her.

d. Letter was wrote by her

Answer: c

28. The following sentence is an example of ____________

Who broke the glass?

a. Interrogative Sentence

b. Exclamatory Sentence

c. Imperative Sentence

d. Declarative Sentence

Answer: a

29. The following sentence is an example of ____________

No, I did not!

a. Interrogative Sentence

b. Exclamatory Sentence

c. Imperative Sentence

d. Declarative Sentence

Answer: b

30. The following sentence is an example of ____________

Pick up the pieces.

a. Interrogative Sentence

b. Exclamatory Sentence

c. Imperative Sentence

d. Declarative Sentence

Answer: c

31. A group of sentences forms a _______________

a. Paragraph

b. Word

c. Collection

d. None of the above

Answer: a

32. In reference to English language, Which of the following is smallest unit?

a. Alphabet/Character

b. Word

c. Paragraph

d. None of the above

Answer: a

33. _______________ is the study of the sounds that we make when we speak.

a. Pronunciation

b. Phonetics

c. Spelling

d. None of the above

Answer: b

34. What are the different types of sounds used in English pronunciation?

a. Vowel sounds

b. Diphthong sounds

c. Consonant sounds

d. All of the above

Answer: d

35. We use certain words called _____________ before we start talking to friends, people familiar to us, or people whom we are meeting for the first time.

a. Greetings

b. Phonetics

c. Introduction

d. None of the above

Answer: a

36. Which of the following is an example of Formal greetings?

a. Good morning everybody!

b. Good morning, Sir!

c. Hello Sir. How are you?

d. All of the above

Answer: d

37. Which of the following is an example of Informal greetings?

a. Hey!

b. Hey! How are you doing?

c. Hi!

d. All of the above

Answer: d

38. You say ‘Good Morning’ when it is ___.

a. 7:00 am

b. 9:00 am

c. 11:30 am

d. All of the above

Answer: d

39. You may say ‘Hi’ when you meet ___.

a. your teacher in class

b. a senior in the office

c. your Principal

d. your friends at a shop

Answer: d

40. We usually do not greet people by saying ___

a. Good night

b. Good morning

c. Good afternoon

d. Good evening

Answer: a

41. We usually start our introduction by telling our ______

a. Name

b. Class

c. Address

d. Mobile Number

Answer: a

42. A ______________ is a typed or printed page with blank spaces for information.

a. Frame

b. Form

c. Formation

d. None of the above

Answer: b

43. A postal code is ______________________.

a. a group of numbers or letters used to identify a government building

b. a code used to indicate the door number of a house

c. a group of numbers or letters used by the post office to identify a region.

d. a code used to identify different post offices.

Answer: c

44. We ask questions to ____________

a. gain new knowledge, get information

b. avoid doubts, confusion, misunderstanding

c. start talking to people by asking about them and their ideas

d. All of the above

Answer: d

45. “Who” word is used to ask about ____________________

a. people

b. reason

c. place

d. time

Answer: a

46. “When” word is used to ask about _____

a. people

b. reason

c. place

d. time

Answer: d

47. “Why” word is used to ask about _____

a. people

b. reason

c. place

d. time

Answer: b

48. If you have not understood a task given to you, which question should you ask?

a. Where are the reports of this task?

b. Can you repeat the instructions for this task?

c. Can you give me an example of this task?

d. Why are you doing this task?

Answer: b

49. Renuka is joining a new school. Which of the following questions will help her become comfortable with her new classmates?

a. How long have you been studying here?

b. Would you like to share my lunch?

c. What do you all do in your free time?

d. All of the above

Answer: d

50. Re-arrange the following words to form questions.

waiting/What/are/you/for?

a. What waiting for you are?

b. What for you waiting are?

c. What are you waiting for?

d. What you are waiting for?

Answer: c

51. Re-arrange the words to form questions..

 play/like/football?/Do/you/to

a. Do you like football to play?

b. Do football like to play you?

c. Do you like to play football?

d. Do like to play you football?

Answer: c

52. We always use a ______________ at the end of a question.

a. Question mark (?)

b. Comma(,)

c. Semi colon(;)

d. Exclamation(!)

Answer: a

53. Questions that can be answered with a “yes” or a “no” are called ______

a. close-ended question

b. open-ended question

c. ended question

d. fix-ended question

Answer: a

54. Question whose answers options are not limited or closed is called ________________

a. open ended question

b. close-ended question

c. fixed-ended question

d. limited question

Answer: a

55. Which of these is the correct way to convert the sentence “You are studying” into a question?

a. You are studying?

b. Studying you are?

c. Are you studying?

d. Studying are you?

Answer: c

56. Which of these are open-ended questions?

a. Where do you live?

b. Are you hungry?

c. How do you feel?

d. Did you meet him?

Answer: c

57. Which of these are question words?

a. What

b. Where

c. How

d. All of the above

Answer: d

58. Which of these are close-ended questions?

a. Is he there?

b. Were they cleaning their room?

c. Can you help me?

d. All of the above

Answer: d

59. Which of the following are disadvantages of Written Communication?

a. Time Consuming

b. Non-flexible

c. No scope of Clarification

d. All of the above

Answer: d

60. Which of the following words is verb?

a. eat

b. write

c. play

d. All of the above

Answer: d

61. ______________ skill is needed to speak and write properly.

a. Communication

b. Management

c. ICT

d. Writing

Answer: a

62. An effective speaker is the one who is __________

a. speaking appropriately whilst maintaining eye contact with the audience.

b. using varied vocabulary.

c. using varied articulate speech to suit the need of the audience.

d. All of the above

Answer: d

63. Which of the following skills are essential for effective communication?

a. Reading

b. Writing

c. Listening

d. All of the above

Answer: d

64. The word ‘Communication’ comes from the Latin word commūnicāre, meaning _______

a. to give

b. to know

c. to share

d. to follow

Answer: c

65. __________ is the ‘sharing’ of information between two or more individuals or within a group to reach a common understanding.

a. Common

b. Communication

c. Writing

d. Reading

Answer: b

66. Communication skills are needed ________

a. to give facts or information to someone.

b. to influence or change someone.

c. to express your feelings.

d. All of the above

Answer: d

67. Communication is a _________ exchange of information, i.e., giving and receiving.

a. two-way

b. one-way

c. no way

d. three-way

Answer: a

68. ___________ to someone is example of giving information.

a. Speaking

b. Writing

c. Both of the above

d. None of the above

Answer: c

69. _________ to someone are examples of receiving information.

a. Reading

b. Listening

c. Both of the above

d. None of the above

Answer: c

70. In a report, an ___ would briefly highlight the objective of the project and the findings in a nutshell.

A. introduction

B. abstract

C. body

D. conclusion

Answer: B

71. ___ mentions the allegation against the staff concerned and asks for a written explanation within a specified time

A. show cause notice

B. memo

C. circular

D. telegram

Answer: A

72. Usually the memos are written in ___ space in between the lines.

A. single

B. double

C. no space

D. no restrictions

Answer: A

73. The Press Release is usually written in ___ style.

A. First person

B. Second person

C. Third person

D. Active voice

Answer: C

74. Reading comprehension means ___ a written text.

A. re-writing

B. understanding

C. guessing

D. summarizing

Answer: B

75. Gathering only facts, without trying to understand the content, while listening is ___.

A. Strategy of effective oral communication

B. Barrier to effective oral communication

C. Strategy of effective listening skill

D. Barrier to effective listening skill

Answer: D

76. Different types of letters used for printing are called ___

A. fonts

B. styles

C. punctuations

D. layouts

Answer: A

77. Identify the disadvantage of oral communication.

A. immediate feedback is possible

B. listener’s reaction is observed

C. a considerable amount of money and time is spent

D. speaking to friends becomes easy

Answer: C

78. Give an appropriate question tag for the following sentence. The most important change is that of distance, ___?

A. isn’t it?

B. hasn’t it?

C. doesn’t it?

D. haven’t it?

Answer: A

79. Communication helps establish and ___ the goals of an organization.

A. disturb

B. distinguish

C. disperse

D. disseminate

Answer: D

80. ___ refers to the list of points that needs to be discussed at a meeting.

A. minutes

B. agenda

C. circular

D. notice

Answer: B

81. If you clearly understand the difference between two homophonic words, then you are successful as a ___ listener.

A. Discriminative

B. Comprehensive

C. Appreciative

D. Empathetic

Answer: A

82. If you want to show and teach the complicated inner parts of a computer, the best presentation method you could adopt is ___.

A. focus attention

B. whiteboard

C. flip charts

D. overlays

Answer: D

83. ___ is an example of primary auxiliary

A. was

B. can

C. went

D. ought

Answer: A

84. Our way of reading is influenced by the ___ of our reading.

A. style

B. purpose

C. outcome

D. tone

Answer: B

85. ___ is the standardized tool used to handle customer complaints

A. BLAST

B. FAST

C. BLOOM

D. CHROME

Answer: A

86. Convert the sentence, Hari sits to eat his midday meal, into present perfect tense.

A. Hari sits to eat his midday meal

B. Hari is sitting to eat his midday meal

C. Hari has sat to eat his midday meal

D. Hari has been sitting to eat his midday meal

Answer: C

87. A sentence must contain a ___ and usually a ___.

A. verb and subject

B. noun and pronoun

C. verb and adverb

D. article and predicate

Answer: A

88. A simple sentence has___ and ___.

A. subject and predicate

B. subject and subordinate clause

C. main clause and subordinate clause

D. subject and the main clause

Answer: A

89. The sentences which have transitive verbs can be changed from ___ to ___voice.

A. direct to indirect

B. active to passive

C. simple to complex

D. complex to compound

Answer: B

90. While making slides with only text, ___or ___ on blue is pleasant to look at and easy to read

A. red or green

B. black or magenta

C. white or yellow

D. orange or pink

Answer: C

91. ___ is an active process; whereas ___ is a passive process.

A. Hearing; Listening

B. Listening; Hearing

C. Reading; Writing

D. Writing; Reading

Answer: B

92. While taking down notes, a lot of effort can be saved by using ___ and ___.

A. letters and numbers

B. alphabets and numerals

C. abbreviations and symbols

D. typing and tape recorder

Answer: C

93. The person who transmits messages is called ___ or ___.

A. Sender or transmitter

B. Encoder or decoder

C. Encoder or channel

D. Transmitter or decoder

Answer: A

94. The word ‘dialogue’ has come from two words, ‘dia’, means ___ and ‘logos’ means ___

A. to; people

B. through; words

C. two; words

D. two; to

Answer: B

95. SQ3R Technique of reading stands for:

A. Survey, Question, read, recall, review.

B. Survey, quotient, read, review, recall

C. Survey, question, relief, recall, read

D. Survey, question, recall, review, read

Answer: A

96. Which one of them is a type of listening?

A. Comprehension listening

B. Critical listening

C. Evaluative listening

D. Intensive listening

(a) 1,2,3

(b) 2, 3, 4

(c) 3, 4, 1

(d) 4, 2, 1

Answer: A

97. A ____________ is a group of words that communicates a complete thought.

a. Phrase

b. Sentence

c. Antonyms

d. Synonyms

Answer: b

98. A group of words, which does not make complete sense, is known as a _____

a. Phrase

b. Sentence

c. Antonyms

d. Synonyms

Answer: a

99. Which of the following is not the method of Communication?

a. Verbal Communication

b. Non-Verbal Communication

c. Visible Communication

d. None of the above

Answer: c

100. _______ involves sending and understanding messages only through images or pictures.

a. Visual Communication

b. Visible Communication

c. Verbal Communication

d. Non-Verbal Communication

Answer: a

English Communication Skills MCQs With Answers PDF

More Related MCQs on Communication

Communication Skills Quiz With Answers PDF
Business Communication MCQs
Communication Skills Class 10 MCQs
Information Technology Class 9 MCQs

Comments