Top 100 Information Technology (Class 9) MCQ (Chapter 1) Communication Skills

How do you develop good communication skills? Communication is a key aspect of your job and studies. However, over a period, some students and employees may have lost the skills of effective and clear communication. This was recently observed in IT class 9 chapter 1. Good communication can help solve problems easily, increase efficiency and enable relationships to develop positively. These Information Technology Class 9 MCQ Chapter 1 Communication Skills are prepared by our special Livemcqs team. We also published Communication Skills MCQs, that will help you the most.

Information Technology Class 9 MCQ Chapter 1 Communication Skills

1. Which of the following is not the method of Communication?

a. Verbal Communication

b. Non-Verbal Communication

c. Visible Communication

d. None of the above

Answer: c

2. _______ involves sending and understanding messages only through images or pictures.

a. Visual Communication

b. Visible Communication

c. Verbal Communication

d. Non-Verbal Communication

Answer: a

3. Advantages of Visual Communication is _____________

a. We do not need to know any particular language for understanding it.

b. It is simple and easy to understand.

c. It remains same across different places.

d. All of the above

Answer: d

4. Which of the following is example of Visual Communication?

a. Traffic symbol which communicates not to blow horn.

b. Traffic Lights—Red for Stop; Yellow for Wait and Green for Go.

c. Sign for ladies and gents toilet.

d. All of the above

Answer: d

5. A Sign or symbol showing railway crossing is an example of _______

a. Verbal Communication

b. Non – Verbal Communication

c. Visual Communication

d. Image Communication

Answer: c

6. Which of these is a positive (good) facial expression?

a. Staring hard

b. Nodding while listening

c. Wrinkled forehead

d. Looking away from the speaker

Answer: b

7. Which of these is not an appropriate non-verbal communication at work?

a. Putting arm around a coworker’s shoulder

b. Shaking hands firmly

c. Looking at the speaker with a smile

d. Standing with an upright posture

Answer: a

8. When you are preparing for a presentation, you should ______.

a. focus on the objectives of the presentation

b. practice your speech in front of a mirror or friend

c. do rehearsals to time your presentation of slides

d. All of the above

Answer: d

9. A ____________ is a group of words that communicates a complete thought.

a. Phrase

b. Sentence

c. Antonyms

d. Synonyms

Answer: b

10. A group of words, which does not make complete sense, is known as a _____

a. Phrase

b. Sentence

c. Antonyms

d. Synonyms

Answer: a

11. A Sentence always begins with a _______________ .

a. Capital letter

b. Small letter

c. Symbol

d. None of the above

Answer: a

12. Question mark(?) symbol is used at the ________ of the sentence.

a. Middle

b. Beginning

c. End

d. All of the above

Answer: c

13. Which of the following symbol represent exclamation sign?

a. ?

b. !

c. ” “

d. ;

Answer: b

14. ____________ is a set of simple rules that help you to capitalise words correctly.

a. SIMPLE

b. MINT

c. MINTS

d. COMP

Answer: c

15. Which of the following is not a punctuation mark?

a. ?

b. <

c. !

d. ,

Answer: b

16. We use _____________ followed by an ‘s’ to show that something belongs to someone.

a. Apostrophe

b. Comma

c. Question mark

d. Full stop

Answer: a

17. Which of the following is a part of speech?

a. Noun

b. Pronoun

c. Verb

d. all of the above

Answer: d

18. A __________ is a word for a person, place, thing, or idea.

a. Noun

b. Pronoun

c. Verb

d. Adverb

Answer: a

19. A ___________ is a word used in place of a noun.

a. Verb

b. Pronoun

c. Adverb

d. Adjective

Answer: b

20. _______________ is a word used to express emotion.

a. Interjection

b. Conjunction

c. Preposition

d. Adjective

Answer: a

21. What is a sentence?

a. A group of ideas that form a complete paragraph

b. A group of words that communicate a complete thought

c. A set of rules that we must follow to write correctly

d. A set of words that contains all the basic punctuation marks

Answer: b

22. In the formation of sentence in English, A ______ is the person or thing that does an action.

a. Object

b. Subject

c. Verb

d. Adverb

Answer: b

23. Find the subject in the given sentence?

Divya reads a book

a. Divya

b. reads

c. a

d. book

Answer: a

24. Find the verb in the given sentence?

She kicked the football

a. She

b. Kicked

c. the

d. football

Answer: b

25. Sentences where the subject does an action are known to be in the __________

a. Passive voice

b. Active voice

c. Simple voice

d. High voice

Answer: b

26. Sentences in which the subject receives an action are known to be in the _____.

a. Passive voice

b. Active voice

c. Simple voice

d. High voice

Answer: a

27. Write the passive voice of given sentence.

She wrote a letter.

a. Letter wrote by her

b. Letter written by her

c. A letter was written by her.

d. Letter was wrote by her

Answer: c

28. The following sentence is an example of ____________

Who broke the glass?

a. Interrogative Sentence

b. Exclamatory Sentence

c. Imperative Sentence

d. Declarative Sentence

Answer: a

29. The following sentence is an example of ____________

No, I did not!

a. Interrogative Sentence

b. Exclamatory Sentence

c. Imperative Sentence

d. Declarative Sentence

Answer: b

30. The following sentence is an example of ____________

Pick up the pieces.

a. Interrogative Sentence

b. Exclamatory Sentence

c. Imperative Sentence

d. Declarative Sentence

Answer: c

31. A group of sentences forms a _______________

a. Paragraph

b. Word

c. Collection

d. None of the above

Answer: a

32. In reference to English language, Which of the following is smallest unit?

a. Alphabet/Character

b. Word

c. Paragraph

d. None of the above

Answer: a

33. _______________ is the study of the sounds that we make when we speak.

a. Pronunciation

b. Phonetics

c. Spelling

d. None of the above

Answer: b

34. What are the different types of sounds used in English pronunciation?

a. Vowel sounds

b. Diphthong sounds

c. Consonant sounds

d. All of the above

Answer: d

35. We use certain words called _____________ before we start talking to friends, people familiar to us, or people whom we are meeting for the first time.

a. Greetings

b. Phonetics

c. Introduction

d. None of the above

Answer: a

36. Which of the following is an example of Formal greetings?

a. Good morning everybody!

b. Good morning, Sir!

c. Hello Sir. How are you?

d. All of the above

Answer: d

37. Which of the following is an example of Informal greetings?

a. Hey!

b. Hey! How are you doing?

c. Hi!

d. All of the above

Answer: d

38. You say ‘Good Morning’ when it is ___.

a. 7:00 am

b. 9:00 am

c. 11:30 am

d. All of the above

Answer: d

39. You may say ‘Hi’ when you meet ___.

a. your teacher in class

b. a senior in the office

c. your Principal

d. your friends at a shop

Answer: d

40. We usually do not greet people by saying ___

a. Good night

b. Good morning

c. Good afternoon

d. Good evening

Answer: a

41. We usually start our introduction by telling our ______

a. Name

b. Class

c. Address

d. Mobile Number

Answer: a

42. A ______________ is a typed or printed page with blank spaces for information.

a. Frame

b. Form

c. Formation

d. None of the above

Answer: b

43. A postal code is ______________________.

a. a group of numbers or letters used to identify a government building

b. a code used to indicate the door number of a house

c. a group of numbers or letters used by the post office to identify a region.

d. a code used to identify different post offices.

Answer: c

44. We ask questions to ____________

a. gain new knowledge, get information

b. avoid doubts, confusion, misunderstanding

c. start talking to people by asking about them and their ideas

d. All of the above

Answer: d

45. “Who” word is used to ask about ____________________

a. people

b. reason

c. place

d. time

Answer: a

46. “When” word is used to ask about _____

a. people

b. reason

c. place

d. time

Answer: d

47. “Why” word is used to ask about _____

a. people

b. reason

c. place

d. time

Answer: b

48. If you have not understood a task given to you, which question should you ask?

a. Where are the reports of this task?

b. Can you repeat the instructions for this task?

c. Can you give me an example of this task?

d. Why are you doing this task?

Answer: b

49. Renuka is joining a new school. Which of the following questions will help her become comfortable with her new classmates?

a. How long have you been studying here?

b. Would you like to share my lunch?

c. What do you all do in your free time?

d. All of the above

Answer: d

50. Re-arrange the following words to form questions.

waiting/What/are/you/for?

a. What waiting for you are?

b. What for you waiting are?

c. What are you waiting for?

d. What you are waiting for?

Answer: c

51. Re-arrange the words to form questions..

 play/like/football?/Do/you/to

a. Do you like football to play?

b. Do football like to play you?

c. Do you like to play football?

d. Do like to play you football?

Answer: c

52. We always use a ______________ at the end of a question.

a. Question mark (?)

b. Comma(,)

c. Semi colon(;)

d. Exclamation(!)

Answer: a

53. Questions that can be answered with a “yes” or a “no” are called ______

a. close-ended question

b. open-ended question

c. ended question

d. fix-ended question

Answer: a

54. Question whose answers options are not limited or closed is called ________________

a. open ended question

b. close-ended question

c. fixed-ended question

d. limited question

Answer: a

55. Which of these is the correct way to convert the sentence “You are studying” into a question?

a. You are studying?

b. Studying you are?

c. Are you studying?

d. Studying are you?

Answer: c

56. Which of these are open-ended questions?

a. Where do you live?

b. Are you hungry?

c. How do you feel?

d. Did you meet him?

Answer: c

57. Which of these are question words?

a. What

b. Where

c. How

d. All of the above

Answer: d

58. Which of these are close-ended questions?

a. Is he there?

b. Were they cleaning their room?

c. Can you help me?

d. All of the above

Answer: d

59. Which of the following are disadvantages of Written Communication?

a. Time Consuming

b. Non-flexible

c. No scope of Clarification

d. All of the above

Answer: d

60. Which of the following words is verb?

a. eat

b. write

c. play

d. All of the above

Answer: d

61. ______________ skill is needed to speak and write properly.

a. Communication

b. Management

c. ICT

d. Writing

Answer: a

62. An effective speaker is the one who is __________

a. speaking appropriately whilst maintaining eye contact with the audience.

b. using varied vocabulary.

c. using varied articulate speech to suit the need of the audience.

d. All of the above

Answer: d

63. Which of the following skills are essential for effective communication?

a. Reading

b. Writing

c. Listening

d. All of the above

Answer: d

64. The word ‘Communication’ comes from the Latin word commūnicāre, meaning _______

a. to give

b. to know

c. to share

d. to follow

Answer: c

65. __________ is the ‘sharing’ of information between two or more individuals or within a group to reach a common understanding.

a. Common

b. Communication

c. Writing

d. Reading

Answer: b

66. Communication skills are needed ________

a. to give facts or information to someone.

b. to influence or change someone.

c. to express your feelings.

d. All of the above

Answer: d

67. Communication is a _________ exchange of information, i.e., giving and receiving.

a. two-way

b. one-way

c. no way

d. three-way

Answer: a

68. ___________ to someone is example of giving information.

a. Speaking

b. Writing

c. Both of the above

d. None of the above

Answer: c

69. _________ to someone are examples of receiving information.

a. Reading

b. Listening

c. Both of the above

d. None of the above

Answer: c

70. The communication process starts from ___________

a. Sender

b. Receiver

c. Channel

d. None of the above

Answer: a

71. Anil is asking something from Ravi about “Cloud Computing”. In reference to this communication process, Anil is a ___

a. Sender

b. Receiver

c. Channel

d. None of the above

Answer: a

72. _________ are ideas, views, or fixed ways of thinking.

a. Respectives

b. Communication

c. Channel

d. Perspectives

Answer: d

73. Aman wants to talk to Simran but She said “I am not feeling well, therefore, I don’t want to talk.” Which of the following factor affecting communication?

a. Past Experience

b. Visual Perception

c. Feelings

d. Environment

Answer: c

74. Which of the following is not 7C’s of communication?

a. Clear

b. Concise

c. Correct

d. Conscious

Answer: d

75. Which of the following is 7C’s of communication?

a. Coherent

b. Concise

c. Complete

d. All of the above

Answer: d

76. ___________ is a forms of communication.

a. Verbal

b. Non-verbal

c. Visual

d. All of the above

Answer: d

77. “Be respectful, friendly and honest”. Which of the following principle of 7C’s is represented by this statement?

a. Complete

b. Concrete

c. Concise

d. Courteous

Answer: d

78. “Your message should have all the needed information”. Which of the following principle of 7C’s is represented by this statement?

a. Complete

b. Concrete

c. Concise

d. Courteous

Answer: a

79. “Use Correct spellings, language and grammar”. Which of the following principle of 7C’s is represented by this statement?

a. Complete

b. Correct

c. Concise

d. Courteous

Answer: b

80. What is the purpose of communication?

a. Inform (tell someone about something)

b. Influence (get someone to do something you want)

c. Share thoughts, ideas, feelings

d. All of the above

Answer: d

81. Which of the following methods are used to receive information from the sender through a letter?

a. Listening

b. Speaking

c. Reading

d. Writing

Answer: c

82. __________ is the sharing of information by using words.

a. Non-Verbal communication

b. Verbal communication

c. Visual Communication

d. Sign language

Answer: b

83. Which of the following is an example of written communication?

a. Writing letter to friend

b. Sending SMS (Short Message Service)

c. Sending email to others

d. All of the above

Answer: d

84. Advantages of verbal communication is/are ___________

a. Verbal communication is easy and quick

b. We can say what we want and get a quick response

c. It is an easier form of communication when you have to exchange ideas.

d. All of the above

Answer: d

85. Which of the following is not the 3P’s of Public Speaking?

a. Prepare

b. Promotion

c. Practice

d. Perform

Answer: b

86. Anuj is feeling nervous, speaking in front of a large group. His friend Sonam suggest him to use the ___________ to get over your fears, and become a confident and effective speaker.

a. 3Ps method

b. 3As method

c. 3Cs method

d. 3Rs method

Answer: a

87. Choose the correct example of oral communication.

a. Reports

b. Newspapers

c. Face-to-face conversation

d. Notes

Answer: c

88. When we communicate verbally, we should use ___________.

a. difficult words

b. simple words

c. confusing words

d. abbreviations

Answer: b

89. Why do we send emails?

a. To reach on time

b. To share documents and files

c. To talk to each other

d. To meet each other

Answer: b

90. Classroom teaching is an example of ______

a. Written Communication

b. Verbal Communication

c. Non – Verbal Communication

d. None of the above

Answer: b

91. A communication in which you can see the listener is _________

a. Face-to-face conversation

b. Written Communication

c. Phone conversations

d. None of the above

Answer: a

92. Expressions, Postures, Gestures are examples of __________ Communication

a. Verbal

b. Non-Verbal

c. Written

d. None of the above

Answer: b

93. Which of the following is not an example of non-verbal communication?

a. Touch

b. Eye-contact

c. Smell

d. Hand-Shake

Answer: c

94. When we greet someone by raising/waving hand, then we are communicating by non verbal method using ________

a. Eye contact

b. Expressions

c. Gestures

d. None of the above

Answer: c

95. A facial expression shows the _________ of a person.

a. Mental level

b. IQ

c. feelings

d. None of the above

Answer: c

96. We can show our happiness or sadness to others by our ____

a. Facial Expressions

b. Postures

c. Touch

d. None of the above

Answer: a

97. Biting nails shows _______

a. Happiness

b. Angerness

c. Nervousness

d. Confidence

Answer: c

98. Walking with a straight body posture shows _______

a. Happiness

b. Angerness

c. Nervousness

d. Confidence

Answer: d

99. We should avoid ____________ during formal communication?

a. Stroking our hair

b. Scratching our nose

c. Tugging on our clothes

d. All of the above

Answer: d

100. _________________ is the tone of our voice, speed and volume that makes a difference in the meaning of the communication.

a. Paralanguage

b. Language

c. Screaming

d. None of the above

Answer: a

More Related Post on Communication Skills

Communication Skills Quiz With Answers PDF
Business Communication MCQs
Communication Skills Class 10 MCQs
English Communication Skills MCQs

Comments