MCQ On Gender Inequality And Issues with Answers

The following Multiple Choice Questions (MCQ) will help you test your knowledge on Gender Inequality and Gender Issues. There are four options for every question. Choose the correct option. These MCQ On Gender Inequality And Issues are asked in various competitive exams.

MCQ On Gender Inequality And Issues

1. A process of being fair to men and women is

a. Gender Intergration

b. Gender Equity

c. Gender Stereotypes

d. Gender discrimination

Answer: b

2. ‘Women in Early Buddhism’ is written by

a. M Talinn

b. Prathima A

c. Samita Sen

d. J W Scott

Answer: a

3. Ignoring or failing to address the gender dimensions is called

a. Gender discrimination

b. Gender Blind

c. Patriarchy

d. Gender Oppression

Answer: b

4. Social structure that institutionalize male physical, social and economic power over women

a. Gender Discrimination

b. Masculinity

c. Patriarchy

d. Feminity

Answer: c

5. Having the same number of men and women at all levels within the organization to ensure equal representation and participation in all areas is

a. Empowerment

b. Gender Equity

c. Gender Balance

d. Gender Role

Answer: c

6. According to gender historians, gender as phenomena cannot be conceptualized as

a. Historical

b. Social

c. Cultural

d. Natural

Answer: d

7. The first wave of women’s movement stood mainly for

a. right to education

b. abolition of child marriage

c. right to vote

d. right to equality

Answer: c

8. According to Marxist historians, subordination of women developed with the development of

a. Capitalism

b. Private Property

c. feudalism

d. Monarchical rule

Answer: b

9. Who remarked “One is not born a women but becomes one”?

a. Gerda Learner

b. Betty Friedan

c. A S Altekar

d. Simone de Beauvoir

Answer: d

10. Which among the following is written by Gerda Learner?

a. Second Sex

b. Creation of Patriarchy

c. Feminine Mystique

d. The Politics of Reproduction

Answer: b

11. Who wrote ‘Vindication for the Rights of Women’?

a. Mary Wollstonecraft

b. Betty Friedan

c. Simone de Beauvoir

d. Gerda Learner

Answer: a

12. Which of the following works was written by Simone de Beauvoir?

a. Second Sex

b. Creation of Patriarchy

c. Feminine Mystique

d. The Politics of Reproduction

Answer: a

13. ‘Feminine Mystique’, a famous work on gender relations was written by

a. Mary Wollstonecraft

b. Betty Friedan

c. Simone de Beauvoir

d. Gerda Learner

Answer: b

14. ‘The Position of Women in Hindu Civilisation’ is written by

a. Uma Chakravarthy

b. KumKum Roy

c. James Mill

d. A S Altekar

Answer: d

15. ‘Gender and Politics of History’ is written by

a. Gerda Learner

b. D D Kosambi

c. David Cathy

d. Joan Scott

Answer: d

16. The meaning of the Greek word ‘Patriarch’

a. religious head or priest

b. owner of the land

c. preacher or orator

d. head of the tribe

Answer: d

17. According to Altekar, a clear cut decline in the status of women began in

a. Rig Vedic Period

b. Post- Vedic Period

c. Mauryan Period

d. Gupta Period

Answer: b

18. Women who joined the Buddhist Sanga as nuns is generally referred to as

a. Bhikkunis

b. Bhaktin

c. Ganika

d. Sangini

Answer: a

19. Work of a slave girl, glossed in commentaries as work in the fields

a. dasi Pravarga

b. dasihatya

c.dasilekhyam

d. dasibhoga

Answer: d

20. In ancient texts of India the term ‘dravyapurusha’ connotes

a. transgender

b. labourer

c. co-husband

d. male teacher

Answer: a

21. Which of the following is a collection of short poems of Buddhist nuns?

a. Virangana

b. Therigatha

c. Digha Nikhaya

d. paribhajaka

Answer: b

22. The name frequently found in ancient texts in association with courtesans is

a. Pativrata

b. Ganika

c. Sabhala

d. Yakshi

Answer: b

23. The term that connotes to bride price in ancient India

a. Niyoga

b. Aparigriha

c. Sulka

d. Sadhva

Answer: c

24. Polyandry system existed in India from _____ period.

a.  Rigvedic

b. Mauryan

c. Satavahanas

d. Gupta

Answer: a

25. The marriage between a low caste man and a high caste woman is referred to as

a. Niyoga

b. Anuloma

c. Pratiloma

d. Rakshasa

Answer: c

26. The marriage between a high caste man and a low caste woman is referred to as

a. Niyoga

b. Anuloma

c. Pratiloma

d. Rakshasa

Answer: b

27. A practice whereby a woman has two or more husbands at the same time

a. Polygamy

b. Hypogamy

c. Polyandry

d. Exogamy

Answer: c

28. A practice whereby a man has two or more wives at the same time

a. Polygamy

b. Hypogamy

c. Polyandry

d. Exogamy

Answer: a

29. A woman who was dedicated to worship and serve a deity or a temple for life is called

a. Bhogastree

b. Kulastree

c. Devadasi

d. Bhikkuni

Answer: c

30.Concubines of the kings, chiefs, nobles etc. is referred to as

a. Devadasi

b. Bhogastree

c. satitva

d. grihini

Answer: b

31. Which form of marriage holds supreme position in ancient literature?

a. Arsha

b. Brahma

c. Gandharva

d. Anuloma

Answer: b

32. The appointment of a wife or widow to procreate a son from a male other than husband is called

a. Niyoga

b. Anuloma

c. Pratiloma

d. Rakshasa

Answer: a

33. The practice of marriage within the boundaries of a kula or class is known as

a. Endogamy

b. Exogamy

c. Hypergamy

d. Polygamy

Answer: a

34. Social reformer who took initiative in the abolition of Sati

a. Iswar Chandra Vidyasagar

b. Rajaram Mohan Roy

c. Syed Ammed Khan

d. Jyothirao Phule

Answer: b

35. The custom of Sati was legally abolished in the year

a. 1825

b. 1827

c. 1828

d. 1829

Answer: d

36. The Governor General who abolished the custom of Sati

a. Lord Ripon

b. Lord canning

C. Lord Dalhousie

d. Lord William Bentinck

Answer: d

37. Widow remarriage Act was passed in the year

a. 1830

b. 1856

c. 1930

d. 1956

Answer: b

38. Widow remarriage Act was passed by

a. Lord Dalhousie

b. Lord Curzon

c. Lord Ripon

d. Lord Irwin

Answer: a

39. Social reformer who took initiative for the propagation of widow remarriage

a. Dayananda Saraswathy

b. Syed Ahmad Khan

c. Swami Vivekananda

d. Iswar Chandra Vidya Sagar

Answer: d

40. Which among the following was founded by Vishnushastri Pandit in 1850s

a. Ramaseva Mandali

b. Seva Sadan Mandal

c. Punar Vivahlojok Mandal

d. Mahila Bharat Samiti

Answer: c

Comments