50+ Nationalism In India (Class 10) MCQ and Answers

These Nationalism In India Class 10 MCQ and Answers are the most important part of your Class 10 NCERT History Text Book. We also published Class 10 History Chapter-wise MCQ and Answers series that will help you the most.

Nationalism In India Class 10 MCQ

1. Which was the other way of creating the feeling of Nationalism in the people?

(A) through reinterpretation of history

(B) by writing more books

(C) by creating more works of art

(D) by creating more folklore

Answer: A

2. What image had the Britishers created of the Indians?

(A) a bunch of extremists

(B) backward and primitive, incapable of governing themselves

(C) uneducated and helpless

(D) struggling freedom fighters

Answer: B

3. What did the Indians do in response to this image?

(A) they retaliated back

(B) they wrote about the glorious developments in ancient times when art and architecture, science and mathematics, religion and culture, law and philosophy, crafts and trade had flourished

(C) they admitted to it

(D) they wrote against the Britishers

Answer: B

4. When did the Quit India movement take place?

(A) 1940

(B) 1941

(C) 1943

(D) 1942

Answer: D

5. What was the resolution of the Quit India Movement?

(A) resolution demanding the immediate transfer of power to Indians and quit India.

(B) demanding freedom for India

(C) demanding voting rights

(D) demanding equal electorates

Answer: A

6. On 8 August 1942 in Bombay, the All India Congress Committee endorsed the resolution which called for a ………………mass struggle on the widest possible scale.

(A) violent

(B) non-violent

(C) active

(D) passive

Answer: B

7. It was on this occasion that Gandhiji delivered the famous………….. speech.

(A) ‘Do or Die’

(B) ‘live and let live’

(C) ‘call to the masses’

(D) Boo to the British’

Answer: A

8. What sort of actions were taken by the people during the Quit India movement?

(A) people were passive and did not do much

(B) extreme non violent actions were taken

(C) hartals, and demonstrations and processions were accompanied by national songs and slogans.

(D) everything was dependent on political leaders

Answer: C

9. How long did it take the British to suppress the movement?

(A) three months

(B) six months

(C) almost a year

(D) more than a year

Answer: D

10. When did Mahatma Gandhi return to India from South Africa?

(A) 1920

(B) 1915

(C) 1921

(D) 1914

Answer: B

11. What did the idea of Satyagraha emphasise?

(A) the power of truth and the need to search for truth, and physical force was not necessary to fight the oppressor

(B) need to search for truth, and use physical force

(C) fight with arguments and violence

(D) agitation and violence

Answer: A

12. Which areas did Gandhi organise the satyagraha?

(A) Champaran in Bihar and Ahmedabad

(B) Champaran in Bihar, Kheda district of Gujarat, Ahmedabad

(C) Kheda district of Gujarat, Ahmedabad

(D) Champaran in Bihar, Kheda district of Gujarat

Answer: B

13. What was the Rowlatt Act of 1919?

(A) detention after trial for 3 years

(B) no hearing of cases

(C) detention of prisoners for 3 years without trial

(D) allowed detention of political prisoners without trial for two years

Answer: D

14. When did the infamous Jallianwalla Bagh incident take place?

(A) 13 April, 1919

(B) 10 April 1920

(C) 10 April. 1919

(D) 13 April 1920

Answer: A

15. Which British officer open- fired at the Jallianwala Bagh congregation?

(A) Sir John Simon

(B) General Dyer

(C) Montgomery

(D) Mountbatten

Answer: B

16. When and where was the Khilafat Committee formed?

(A) February 1920 Bombay

(B) March 1918, Gujarat

(C) January 1919, Bombay

(D) March 1919 Bombay

Answer: D

17. What actions were taken during the Non Cooperation Movement ?

(A) the surrender of titles that the government awarded, and a boycott of civil services, army, police, courts and legislative councils, schools, and foreign goods.

(B) Boycott of foriegn goods and services

(C) Surrender of titles that the government awarded.

(D) boycott of civil services, army, police, courts and legislative councils, schools, and foreign goods

Answer: A

18. Which two muslim brothers supported the movement along with Gandhi?

(A) Arbaaz Ali and Shujaat Ali

(B) Muhammad Ali and Shaukat Ali

(C) Arbaaz Ali and Shaukat Ali

(D) Shujaat Ali and Muhammad Ali

Answer: B

19. When did the Non-Cooperation-Khilafat Movement begin?

(A) 1920

(B) 1919

(C) 1921

(D) 1922

Answer: C

20. What were the effects of the Non Cooperation movement On the economic front?

(A) Foreign goods were boycotted, liquor shops picketed, and foreign cloth burnt in huge bonfires, started wearing Indian clothes.

(B) Economy fell

(C) people did not take united action

(D) Financing foriegn goods continued

Answer: A

21. What is the meaning of picket?

(A) Foreign goods were burnt

(B) Non financing of foriegn imports

(C) Wearing only Indian clothes

(D) A form of demonstration or protest by which people block the entrance to a shop, factory or office

Answer: D

22. Why did the movement slow down?

(A) Lack of unity amongst the people

(B) the British overpowered it

(C) Handmade Indian goods like Khadi worked out more expensive and time consuming than mill made goods

(D) People did not give up ob foriegn goods

Answer: C

23. What was the ‘begar’ system?

(A) Labour that villagers were forced to contribute without any payment

(B) labour was paid some percentage of payment

(C) baour was done in exchange of other goods

(D) large revenue was collected from the labour

Answer: A

24. What was the Inland Emigration Act of 1859 about?

(A) Relaxation towards the plantation workers in Assam

(B) plantation workers were not permitted to leave the tea gardens without permission

(C) free mobility for the plantation workers

(D) workers defied the authorities and left the plantations

Answer: B

25. When was the Non cooperation movement halted by Mahatma Gandhi and why?

(A) 1921 due to non participation of the people

(B) 1923 too much stress by the British

(C) 1922 due the Chauri Chaura incident at Gorakhpur

(D) 1920 too many people being killed

Answer: C

26. Why was the Simon Commission set up by the British?

(A) it was too manage all civil administration in India

(B) It came for financial and business issues

C.it came to make peace on various issues

(D) the commission was to look into the functioning of the constitutional system in India and suggest changes.

Answer: D

27. When did the Simon Commission arrive in India and how was it received by the Indians?

(A) 1928, by the slogan ‘Simon go Back’

(B) 1927, it was welcomed

(C) 1929, there was a mixed response

(D) 1930, people were forced to accept it

Answer: A

28. Who announced a ‘Dominion Status” for India and when?

(A) Sir John Simon, 1929

(B) General Dyer, 1928

(C) Lord Irwin, 1929

(D) Mountbatten 1939

Answer: C

29. When did the Lahore Congress, under the presidency of Jawaharlal Nehru, formalise the demand of ‘Purna Swaraj’ or full independence for India?

(A) June 1929

(B) December 1929

(C) December 1930

(D) October 1928

Answer: B

30. What was the cause of the Salt March by Gandhi and his companions?

(A) Salt was unevenly distributed

(B) because of the demand to abolish the salt tax

(C) part of the swaraj movement

(D) people could not afford salt

Answer: B

31. What happened when Abdul Ghaffar Khan, a devout disciple of Mahatma Gandhi, was arrested in April 1930?

(A) there meetings held by the Congress leaders

(B) he was executed

(C) Agitation started in different places

(D) angry crowds demonstrated in the streets of Peshawar, facing armoured cars and police firing, many were killed.

Answer: D

32. What happened according to the Gandhi-Irwin pact of 1931?

(A) Gandhiji consented to participate in a Round Table Conference, in London and the government agreed to release the political prisoners.

(B) Salt tax was demolished

(C) peace talks took place between Gandhiji and Irwin

(D) there was discontentment according to the pact.

Answer: A

33. Was the Round Table Conference in London successful for Gandhi?

(A) Yes, the demands were agreed to

(B) Partial agreements were made

(C) No, the negotiations broke down and Gandhi returned disappointed.

(D) Gandhi was treated disrespectfully

Answer: C

34. Who were the leaders of the HSRA (Hindustan Socialist Republican Army) formed in 1928?

(A) Bhagat Singh and Batukeswar Dutta

(B) Bhagat Singh, Jatin Das and Ajoy Ghosh

(C) Batukeswar Dutta, Jatin Das and Ajoy Ghosh

(D) Jatin Das and Ajoy Ghosh

Answer: B

35. In April 1929, who threw a bomb in the Legislative Assembly?

(A) Bhagat Singh, Jatin Das

(B) Jatin Das and Ajoy Ghosh

(C) Batukeshwar Dutta, Jatin Das

(D) Bhagat Singh and Batukeswar Dutta

Answer: D

36. Which organizations did the Indian merchants and industrialists form to organise business interests in India?

(A) Indian Industrial and Commercial Congress

(B) Federation of the Indian Chamber of Commerce and Industries (FICCI)

(C) Did not form any organization

(D) Both A and B

Answer: D

37. What was the motive of these business organizations?

(A) the industrialists attacked colonial control over the Indian economy, and supported the Civil Disobedience Movement

(B) to make more profits for the Indian businessmen

(C) to work according to foreign policy

(D) profit only for the merchant, low wages for workers

Answer: A

38. Who organised the dalits into the Depressed Classes Association in 1930?

(A) Jawahar lal Nehru

(B) Mahatma Gandhi

(C) Dr. B R Ambedkar

(D) Shaukat Ali

Answer: C

39. Did the British government agree with Ambedkar’s demand for separate electorates for dalits?

(A) No

(B) Yes

(C) not immediately

(D) laid many conditions

Answer: B

40. What important difference had occurred between Congress and the Muslim League in the late 1920s?

(A) Communal hatred

(B) Muslms saw themselves as a minority

(C) the question of representation of the Muslims in the future assemblies that were to be elected

(D) Hindus ignored the Muslims

Answer: C

41. Muhammad Ali Jinnah, was willing to give up the demand for separate electorates, if

(A) Hindus showed minority

(B) Muslims were assured reserved seats in the Central Assembly and representation in proportion to population in the Muslim-dominated provinces (Bengal and Punjab)

(C) If the Hindu Mahasabha took a backseat

(D) Muslims to be given majority electorates

Answer: B

42. Who painted the famous image of Bharat Mata in 1905?

(A) Bankim Chandra Chattopadhyay

(B) Ravi Varma

(C) Abanindranath Tagore

(D) Bankim Chandra Chatterjee

Answer: C

43. Who wrote Vande Mataram?

(A) Bankim Chandra Chattopadhya

(B) Abanindranath Tagore

(C) Rabindranath Tagore

(D) Ravi Varma

Answer: A

44. Which famous writer from Bengal led the movement for folklore as part of Nationalism?

(A) Abanindranath Tagore

(B) Bankim Chandra Chattopadhya

(C) Rabindranath Tagore

(D) Bankim Chandra Chatterjee

Answer: C

45. Who believed that folklore was national literature; it was ‘the most trustworthy manifestation of people’s real thoughts and characteristics’.

(A) Rabindranath Tagore

(B) Mahatma Gandhi

(C) Natesa Sastri

(D) Abanindranath Tagore

Answer: C

46. During the Swadeshi movement in Bengal, a tricolour flag was designed, which three colors were used?

(A) red, green and yellow

(B) red, green, saffron

(C) saffron, white, green

(D) green, red, white

Answer: A

47. The flag had 8 lotuses on it, what did they represent?

(A) 8 Bengal cities

(B) 8 Indian States

(C) 8 provinces of British India

(D) 8 Independent states for the future

Answer: C

48. What did the Crescent moon on the flag represent?

(A) light for the nation

(B) Hindus & Muslims

(C) unity of the nation

(D) Muslim representation

Answer: B

49. What was the design of the Swaraj Flag created by Gandhi in 1921?

(A) tricolour – red, green and yellow

(B) tricolour (red, green and white) and had a spinning wheel in the centre

(C) tricolour -red, green, saffron

(D) tricolour -red, green, saffron and a crescent moon

Answer: B

50. What was the significance of the spinning wheel in the Flag created by Gandhi?

(A) representing Swaraj

(B) represented the Gandhian ideal of self-help

(C) reference to swadeshi

(D) to boycott the foriegn goods

Answer: B

More Related MCQs and Answers (Class-10 History)

Chapter 1: The Rise of Nationalism in Europe
Chapter 2: The Nationalist Movement in Indo-China
Chapter 3: Nationalism in India
Chapter 4: The Making of Global World
Chapter 5: The Age of Industrialisation
Chapter 6: Work, Life and Leisure
Chapter 7: Print Culture and the Modern World
Chapter 8: Novels, Society and History

Comments