50+ The Nationalist Movement In Indo-China MCQ and Answers

These “The Nationalist Movement In Indo-China MCQ and Answers” are the most important part of your Class 10 NCERT History Text Book. We also published Class 10 History Chapter-wise MCQ and Answers series that will help you the most.

The Nationalist Movement In Indo-China MCQ and Answers

1. Why did a major protest erupt in the Saigon Native Girls School, in 1926?

(a) A Vietnamese girl got expelled

(b) French students bullied the Vietnamese students

(c) Vietnamese students were only punished

(d) Vietnamese were disqualified for white collar jobs

Answer: a

2. What was the ‘Party of Young Annan’?

(a) Haircutting charm

(b) Student political party

(c) Newspaper daily

(d) None of these

Answer: b

3. What happened to the modern part of Hanoi in 1903?

(a) Struck by famine

(b) Struck by bubonic plague

(c) Struck by smallpox

(d) All of these

Answer: b

4. Who was the founder of the Hoa Hao movement?

(a) Boi Chau

(b) Liang Qichao

(c) Huynh Phu So

(d) Phan Chu Trinh

Answer: c

5. Huynh Phu So’s criticism against what had a wide appeal?

(a) Child marriage

(b) Child abuse

(c) Alcohol abuse

(d) Useless expenditure

Answer: d

6. Who wrote the History of the Loss of Vietnam?

(a) Huynh Phu So

(b) Phan Boi Chau

(c) Phan Chu

(d) None of these

Answer: b

7. When was the long established monarchy in China overthrown?

(a) 1910

(b) 1909

(c) 1911

(d) 1912

Answer: c

8. Who brought together the competing nationalist groups to establish the Vietnamese Communist Party?

(a) Bao Dai

(b) Henry Navarre

(c) Ho Chi Minh

(d) None of these

Answer: c

9. What was the ‘Ordinance 10’?

(a) The coup that overthrew Bao’s regime

(b) The reason for North and South Vietnam

(c) Communist led government

(d) French law that permitted Christianity but outlawed Buddhism

Answer: d

10. What was the ‘Ho Chi Minh Trail’?

(a) Supply line of the Vietnamese

(b) Hollywood film on Vietnam war

(c) A trail of bombs to attack US troops

(d) None of these

Answer: a

11. Women in Vietnam traditionally enjoyed greater equality than in

(a) India

(b) France

(c) China

(d) US

Answer: c

12. Who were the ‘Trung Sisters’?

(a) Writers

(b) Women rebels in Vietnam

(c) Actors

(d) None of these

Answer: b

13. Why could the US not destroy the Ho Chi Minh Trail?

(a) Rebuilt quickly

(b) Never existed

(c) Lack of troops

(d) Lack of ammunition

Answer: a

14. Why did the US intervene in Vietnam?

(a) To help Vietnam fight the Chinese

(b) To bring peace to the nation

(c) To unite North and South Vietnam

(d) Contain communism in Vietnam

Answer: d

15. Why was the Vietnam War called the first television war?

(a) Brought home stories from soldiers

(b) Led to increased sale of television sets

(c) Battle scenes were shown on daily news

(d) None of these

Answer: c

16. Which of the following is not a part of Indo-China?

(a) Cambodia

(b) China

(c) Laos

(d) Vietnam

Answer: a

17. Which European country colonized Vietnam?

(a) England

(b) Germany

(c) France

(d) Spain

Answer: c

18. The Scholars revolts was against

(a) Spread of Christianity by the French

(b) The French intervention in education

(c) The rule of Bao Dai

(d) Ho Chi Minh

Answer: a

19. Who was the founder of the Hoa Hao Movement?

(a) Liang Oichao

(b) Phan Boi Chau

(c) Huyunh Phu So

(d) Ngyuyen Dinh Chieu

Answer: c

20. In which famous battle were the French defeated?

(a) Nghe An

(b) Dien Bien Phu

(c) Ha Tinh

(d) Phan Boi

Answer: b

21. Which society did Pham Boi Chau form?

(a) Revolutionary Society

(b) Hoa Hao

(c) Ha Tinh

(d) Phan Boi

Answer: a

22. In which of the following was indentured Vietnamese labour widely used?

(a) Railway construction

(b) Industry

(c) Rice cultivation

(d) Rubber plantations

Answer: d

23. Vietnamese culture was powerfully influenced by which of the following?

(a) Chinese

(b) Janpanese

(c) British

(d) Russian

Answer: a

24. What was the Language used by Vietnamese elites?

(a) Chinese

(b) French

(c) Vietnamese

(d) English

Answer: a

25. Tonkin Free School (1907) provided which of the following style of education?

(a) Vietnamese Style

(b) French Style

(c) Chinese Style

(d) Western Style

Answer: d

26. When did Vietnam get independence?

(a) 1887

(b) 1945

(c) 1873

(d) 1858

Answer: b

27. Which imperialist power dominated Vietnam?

(a) French

(b) German

(c) Russian

(d) None of these

Answer: a

28. Which out of the following modern countries comprised the Indo-China?

(a) India

(b) Laos

(c) Italy

(d) France

Answer: b

29. What was Thailand then called?

(a) Yunan

(b) Mekong

(c) Siam

(d) None of these

Answer: c

30. What did Paul Bernard think was necessary for the economic development of the colonies?

(a) Land reforms

(b) Increase in cultivation

(c) Curbing population

(d) None of these

Answer: a

31. The colonial economy in Vietnam was primarily based on:

(a) Tea plantation

(b) Rice cultivation

(c) Cotton production

(d) Both (b) and (c)

Answer: b

32. French colonization of Vietnam was based on:

(a) Economic exploitation

(b) Upliftment and growth

(c) Bringing modern civilization

(d) None of these

Answer: c

33. Who were the ‘Colons’?

(a) Educated Vietnamese

(b) Uneducated Vietnamese

(c) Native people of Vietnam

(d) French citizens living in Vietnam

Answer: d

34. What did school textbooks in Vietnam proclaim?

(a) Vietnamese should resist colonization

(b) Vietnamese were more educated

(c) French rule could ensure peace in Vietnam

(d) Vietnamese should stop working in the fields

Answer: c

35. What kind of education did the Tonkin Free School in 1907, stress on?

(a) Learning English language

(b) Looking modern

(c) Inculcating western ideas

(d) Both (b) and (c)

Answer:  d

More Related MCQs and Answers (Class-10 History)

Chapter 1: The Rise of Nationalism in Europe
Chapter 2: The Nationalist Movement in Indo-China
Chapter 3: Nationalism in India
Chapter 4: The Making of Global World
Chapter 5: The Age of Industrialisation
Chapter 6: Work, Life and Leisure
Chapter 7: Print Culture and the Modern World
Chapter 8: Novels, Society and History

Comments