50+ Novels Society And History MCQ and Answers (Class 10)

The Novels Society And History MCQ and Answers for class 10 history are given here. The Novels Society and History quiz provides you a lot of questions about novels society and history. Here you can find all important questions with detailed explanation to answer these in exams.

Novels Society And History MCQ and Answers

1. Which of the following novels deals with caste oppression?

(a) Sultana’s Dream

(b) Indu Lekha

(c) Saraswativijayam

(d) Godan

Answer: c

2. Which was the first historical novel written in Bengal?

(a) Anandamath

(b) Anguriya Binimoy

(c) Sultana’s Dream

(d) Durgesh Nandini

Answer: b

3. Who was the central character of Prem Chand’s Rangbhoomi?

(a) Tulsidas

(b) Surdas

(c) Kabirdas

(d) None of these

Answer: b

4. Which of the following novel was not written by Munshi Premchand?

(a) Rangbhoomi

(b) Godan

(c) Sewasadan

(d) Pariksha-Guru

Answer: d

5. Name the novel which was based on the effect of industrialization.

(a) Hard Times

(b) Oliver Twist

(c) Germinal

(d) Pickwick Papers

Answer: a

6. What is an ‘epistolary novel’?

(a) Novel written in the series of letters.

(b) Novel based on a biographical account

(c) Novels written in poetic verse

(d) None of these.

Answer: a

7. It is a truth universally acknowledged that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife. The above lines have been illustrated from the novel –

(a) Pride and Prejudice

(b) Mayor of Caster Bridge

(c) Pamela

(d) Treasure Island

Answer: a

8. Who wrote ‘Hard Times’?

(a) Charles Dickens

(b) Walter scott

(c) Thomas Hardy

(d) Emile Zola

Answer: a

9. What did “Kissa Goi” means—?

(a) The art of story telling

(b) Moralizing

(c) Slave Trade

(d) Vagabond

Answer: a

10. The first novel to be serialized was—

(a) Hard Times

(b) Oliver Twist

(c) Pickwick papers

(d) Mayor of Caster Bridge

Answer: c

11. The first Indian novel was written in—

(a) Malayalam

(b) Bhojpuri

(c) Punjabi

(d) Marathi

Answer: d

12. The first modern novel in Malayalam is –

(a) Sevasadan

(b) Pariksha Guru

(c) Indulekha

(d) Rajesekhara

Answer: c

13. Who is the author of ‘Pamela’?

(a) Leo Tolstoy

(b) Samuel Richardson

(c) Thomas Hardy

(d) Charles Dicken

Answer: b

14. In which year was Emile Zola’s ‘Germinal’ published?

(a) 1584

(b) 1885

(c) 1886

(d) 1874

Answer: b

15. Who wrote the famous novel ‘Jungle Book’?

(a) Rudyard Kipling

(b) R. L. Stevenson

(c) Hunt Jackson

(d) Jane Austen

Answer: a

16. Who wrote ‘Pariksha Guru?’

(a) Srinivas Das

(b) Viresalingam

(c) Munshi Premchand

(d) Devki Nandan Khatri

Answer: a

17. Who wrote ‘Kadambari’?

(a) Banabhatta

(b) Chandu Manan

(c) Raja Ravi Verma

(d) Munchi Prem Chand

Answer: a

18. Which of the following novel represent colonialism as Heroic and Honorable?

(a) Pride and prejudice

(b) Mayer of Caster bridge

(c) Hard Times

(d) Treasures Island

Answer: d

19. Hari and Dhania are famous characters of the novel—

(a) Godan

(b) Indulekha

(c) Rangbhomi

(d) Sewasadan

Answer: a

20. The first historical novel written in Bangali was –

(a) Titash Ekti Nadir Naam

(b) Anguriya Binimoy

(c) Padmarag

(d) Saraswativijayam

Answer: b

21. Oliver Twist was written by

(a) Emile Zola

(b) Thomas Hardy

(c) Jane Austen

(d) Charles Dickens

Answer: d

22. Jane Austin’s famous novel was

(a) Hard Times

(b) Pride and Prejudice

(c) Jane Eyre

(d) Jungle Book

Answer: b

23. Which of the following novels was not written by Charles Dickens?

(a) Hard Times

(b) Germinal

(c) Oliver Twist

(d) Pickwick Papers

Answer: b

24. Who wrote ‘Jungle Book’?

(a) Charlotte Bronte

(b) R. L. Stevenson

(c) Rudyard Kipling

(d) None of these

Answer: c

25. The earliest Indian novel was written in which of the following language?

(a) Tamil

(b) Hindi

(c) Bengali

(d) Telugu

Answer: c

26. The first modern novel in Malayalam

(a)Swarna Lekha

(b) Indu Lekha

(c) Sindu Lekha

(d) None of these

Answer: b

27. Who is the pioneer of modern Hindi literature?

(a) Bharatendu Harishchandra

(b) Srinivas Das

(c) Devaki Nandan Khatri

(d) Munshi Premchand

Answer: a

28. The first modern Hindi novel is:

(a) Parikhsha-Guru

(b) Godan

(c) Chandrakanta

(d) Sevasadan

Answer: a

29. Which was the first novel written by Bankim Chandra Chatterjee?

(a) Anandmath

(b) Sultana’s Dream

(c) Muktamala

(d) Durgeshnandini

Answer: d

30. Which one of the following novel is written by Rokeya Hussein?

(a) Pariksha Guru

(b) Godan

(c) Anandmath

(d) Sultana’s Dream

Answer: d

More Related MCQs and Answers (Class-10 History)

Chapter 1: The Rise of Nationalism in Europe
Chapter 2: The Nationalist Movement in Indo-China
Chapter 3: Nationalism in India
Chapter 4: The Making of Global World
Chapter 5: The Age of Industrialisation
Chapter 6: Work, Life and Leisure
Chapter 7: Print Culture and the Modern World
Chapter 8: Novels, Society and History

Comments