50+ Print Culture And The Modern World MCQ and Answers (Class 10)

These Print Culture And The Modern World MCQ and Answers are most important part of your NCERT Class 10 History Text Book. Print Culture, especially in the West, is a cultural phenomenon that influenced our lives through Industrial Revolution. It marked the era of mass media when writers and artists began creating works that were available to large numbers of people via newspapers, magazines, books and broadsides. It was important part of communication revolution because it helped spread new ideas and eliminate local cultural prejudices.

Print Culture And The Modern World MCQ and Answers

1. Aim of Protestant Reformation was to:

(a) reform religion

(b) reform the Catholic church

(c) reform Jewish religion

(d) to protest against all reform

Answer: b

2. Why was James Augustus Hickey persecuted by Governor General Warren Hastings?

(a) For poor editing of Bengal Gazette

(b) For publishing a lot of gossip about company’s Senior Official

(c) For publishing substandard material

(d) None of these

Answer: b

3. By whom was ‘ Sambad Kaumudi’ published in 1821?

(a) Iswer Chandra Vidyasagar

(b) C.R. Das

(c) Raja Rammohun Roy

(d) Swami Vivekanand

Answer: c

4. In ancient India which of the following material was used for writing manuscripts?

(a) Parchments

(b) Vellum

(c) Palm leaves

(d) Paper

Answer: b

5. Which one of the following is the oldest Japanese book? [CBSE 2014]

(a) Sutta Pitaka

(b) Diamond Sutra

(c) Mahavamsa

(d) Dipavamsa

Answer: b

6. The reformation movement was launched against the corrupt practices of which of the following group?

(a) Feudal Lords

(b) Protestant Church

(c) Catholic Church

(d) Absolute rulers

Answer: c

7. Who among the following was not a women novelist?

(a) Jane Austen

(b) Bronte Sisters

(c) George Eliot

(d) Maxim Gorky

Answer: d

8. Name the country which remained the major producer of printed material for a long time:

(a) The Imperial State of China

(b) Germany

(c) Korea

(d) Japan.

Answer: a

10. Buddhist missionaries from China had introduced one of the following in Japan. Pick up the correct one from the list given below:

(a) Tripitakas (religious canons —three basic Buddhist principles)

(b) Hand printing technology

(c) Buddhism

(d) Teachings of Buddha

Answer: b

11. Complete the sentence with one out of the following words:

The Chinese paper reached Europe through

(a) Silk Route

(b) Sea route

(c) Buddhist missionaries

(d) Merchants

Answer: a

12. Where from did the Italians get the technology of wood block printing?

(a) China

(b) Japan

(c) India

(d) Korea

Answer: a

13. Merchants and students in the University towns bought cheaper printed copies of books in Europe. What kind of books were bought by the aristocrats? Pick out the correct answer.

(a) Handwritten books on silk.

(b) Books made out of papyrus leaves.

(c) Handwritten books on very expensive vellum (a parchment made from the skin of animals).

(d) Books engraved on copper plates.

Answer: c

14. Which of the following was not a reason for the limited popularity of handwritten manuscripts in Europe:

(a) Manuscripts were fragile.

(b) They were awkward to handle and could I not be carried around easily.

(c) The content of manuscripts was rebellious and seditious.

(d) Copying manuscripts was expensive and time-consuming.

Answer: c

15. Who invented the first known printing press and where?

(a) Henry Ford, USA

(b) Leo Tolstoy, Russia

(c) Sir Henry Morton Stanley, America

(d) Johann Gutenberg, Germany

Answer: d

16. Not everyone welcomed the printed book. There was widespread criticism. What could have been the reason? Find the correct answer from the options given below:

(a) It was feared that if there was no control over what was printed and read, then rebellious and irreligious thoughts might spread.

(b) Books will corrupt the minds of young i readers.

(c) It will divide the society into intellectuals i and non-intellectuals.

(d) Time will be wasted in reading books and it will hamper the work of daily life.

Answer: a

17. Many historians have argued that print j culture created the conditions within which French Revolution occurred. Choose the correct statement in this regard from the list; given below:

(a) Print culture promoted the idea of Conservatism.

(b) It motivated the masses to protest old norms and values.

(c) Print culture created public opinion in favour of despotic power of the State.

(d) Print popularized the ideas of enlightened; thinkers who attacked the despotic power of the State.

Answer: d

18. When did Printing Press come to India? Find the correct date from the list given below.

(a) Mid 16th century

(b) Late 14th century

(c) Beginning of 18th century

(d) 19th century

Answer: a

19. ‘The printing press is the most powerful engine of progress and public opinion is the force that will sweep despotism away.’ Who said these words?

(a) Manocchio

(b) Louise Sebastien Mercier

(c) Martin Luther

(d) Erasmus

Answer: b

20. How did print culture help poor people in India?

(a) Huge number of books which had flooded the markets led to the opening of hundreds of bookshops, where poor people got employed.

(b) Public libraries were set up, where jobs were offered to poor people.

(c) Cheap books were brought out which the poor people could afford to buy and read.

(d) Selling books with a small investment became a business for poor people.

Answer: c

21. Why was the Vernacular Press Act passed by the British Government in India?

(a) The Vernacular Act was passed to promote vernacular languages.

(b) The Vernacular Act was passed by the British government to put some check on vernacular newspapers which had become assertively nationalist.

(c) The Vernacular Act was passed to please the Indians who wanted to promote Indian languages.

(d) The Vernacular Act was passed to consolidate British rule in India.

Answer: b

22. What made Governor-General Warren Hastings persecute James Hickey who edited the Bengal Gazette?

(a) He published articles supporting Indian nationalist leaders.

(b) He published advertisements related to import and sale of slaves.

(c) He published anti-religious articles.

(d) He published gossip about senior East India Company officials.

Answer: d

23. The main theme of the book ‘Chhote aur Bade Ka Sawal’ written by Kashibaba, a Kanpur mill worker, was:

(a) The life of the elite upper castes.

(b) The link between caste and class exploitation.

(c) Restrictions on the Vernacular Press.

(d) Injustices of the caste system.

Answer: b

24. Who was Marcopolo?

(a) German scientist

(b) English philosopher

(c) Spanish explorer

(d) Italian traveller/explorer

Answer: d

25. Who wrote about the injustices of the caste system in ‘Gulamgiri’?

(a) Raja Rammohan Roy

(b) Jyotiba Phule

(c) Balgangadhar Tilak

(d) Bankim Chandra Chattopadhyay

Answer: b

26. Which of the following refers to print revolution?

(a) Invention of printing press

(b) Shift from hand printing to mechanical printing

(c) Revolt of people against printed matters

(d) Handwritten manuscripts for printed books

Answer: b

More Related MCQs and Answers (Class-10 History)

Chapter 1: The Rise of Nationalism in Europe
Chapter 2: The Nationalist Movement in Indo-China
Chapter 3: Nationalism in India
Chapter 4: The Making of Global World
Chapter 5: The Age of Industrialisation
Chapter 6: Work, Life and Leisure
Chapter 7: Print Culture and the Modern World
Chapter 8: Novels, Society and History

Comments