50+ Consumer Rights Class 10 MCQ and Answers (Economics)

These Consumer Rights Class 10 MCQ and Answers are the most important part of your NCERT Text book. We made a playlist of NCERT Class 10 Economics Chapter-wise best questions and answers. You can check.

Consumer Rights Class 10 MCQ and Answers

1. Which of the following is not a right of consumers?

a) Right to safety

b) Right to be informed

c) Right to choose

d) Right to constitutional remedies

Answer: d

2. When did United Nations adopt the UN Guidelines for Consumer Protection?

a) 1985

b) 1990

c) 1995

d) 1999

Answer: a

3. Which of the following is not a function of Consumer Protection Councils?

a) To create awareness of consumer rights among consumers.

b) To guide consumers on how to file cases in consumer courts.

c) To provide compensation to consumers when they are cheated by shopkeepers.

d) To represent consumers in Consumer Courts at times.

Answer: c

4. What was the name given to the agency at the global level for the protection of consumer rights?

a) Consumer Court of Justice

b) International Consumer Forum

c) Consumers Commission

d) Consumers International

Answer: d

5. Which one of the following does not provide certificate of standardization in India?

a) ISI

b) Agmark

c) Hallmark

d) COPRA

Answer: d

6. Suppose you want to buy toothpaste and the shop owner says that he/she can sell the toothpaste only if you buy a toothbrush, which of your right is being violated by the shopkeeper?

a) Right to safety

b) Right to be informed

c) Right to choose

d) Right to represent

Answer: c

7. In October 2005, the Government of India enacted a law known as:

a) Right to Choose Act

b) Right to Information Act

c) Women Reservation Act

d) Anti-corruption Act

Answer: b

8. Which one of the following is not true regarding the Right to Safety?

a) Right to be protected against unsafe appliances.

b) Right to protected against unsafe working conditions.

c) Right to seek information about functioning of government departments.

d) Right to be protected against services which are hazardous to life.

Answer: c

9. Which of the following laws was enacted by the Government of India in the year 2005?

a) The Right to Information Act

b) The Consumer Protection Act

c) The Right to Education Act

d) The Right to Property Act

Answer: a

10. Who amongst the following is protected through rules and regulations in the market place?

a) The shopkeepers

b) The manufactures

c) The consumers

d) The suppliers

Answer: c

11. Marketing of goods and services which are hazardous to life and property is covered under:

a) right to be protected

b) right to be assured

c) right to seek redressal

d) right to be informed

Answer: a

12. Consumer Protection Act, 1986 covers the whole of India except:

a) the state of Jammu and Kashmir

b) Andaman and Nicobar Islands

c) Lakshadweep

d) None of the above

Answer: a

13. Who can seek information under the RTI Act, 2005?

a) A group of persons

b) An individual citizen

c) A registered company

d) An association / society

Answer: b

14. Consumer Protection Act (COPRA) was enacted by Indian Government in:

a) 1986

b) 1983

c) 1988

d) 1985

Answer: a

15. MRP on a product represents:

a) minimum retail price

b) maximum retail price

c) micro retail price

d) none of the above

Answer: b

16. Consumers International was created by:

a) UNESCO

b) UN

c) UNICEF

d) World Bank

Answer: b

17. Which logo or mark you will have to look for on a biscuit packet?

a) Agmark

b) ISI mark

c) Hallmark

d) ISO mark

Answer: a

18. Factors which cause the exploitation of the consumer:

a) Limited and wrong information

b) Illiteracy and ignorance of the consumer

c) Few sellers and limited competition

d) All the above

Answer: d

19. To protect themselves what do consumers need?

a) Consumer Forums

b) Consumer Protection Councils

c) Consumer movement

d) Consumer awareness

Answer: d

20. Which one of the following days is being observed as ‘National Consumers Day’ in India?

a) 24 December

b) 25 December

c) 10 December

d) 31 December

Answer: a

21. ISI mark can be seen on which of the following items?

a) Jewellery

b) Edible oil

c) Electrical appliances

d) Cereals

Answer: c

22. ‘Hallmark’ is used as a logo for which one of the following?

a) Agricultural products

b) Jewellery

c) Electrical goods

d) Electronic goods

Answer: b

23. The Consumer Protection Act or COPRA was enacted in the year

a) 1985

b) 1986

c) 1987

d) 1988

Answer: b

24. When was the ‘Right to Information’ Act passed?

a) In January 2002

b) In March 2004

c) In October 2005

d) In July 2007

Answer: c

25. Name the court to which a consumer can approach, having a claim of Rs. 40 lakhs

a) National Consumer Court

b) State Consumer Court

c) District Consumer Court

d) None of the above

Answer: b

More Related MCQs on Class 10 Economics

Chapter 1: Understanding Economic Development
Chapter 2: Sectors of Indian Economy
Chapter 3: Money and Credit
Chapter 4: Globalisation and the Indian Economy
Chapter 5: Consumer Rights

Comments