50+ Sectors Of Indian Economy Class 10 MCQ and Answers

These Sectors Of Indian Economy Class 10 MCQ and Answers are the most important part of your NCERT Text book. We made a playlist of NCERT Class 10 Economics Chapter-wise best questions and answers. You can check.

Sectors Of Indian Economy Class 10 MCQ and Answers

1. Which of the following sectors is the largest employer in India?

a) Primary Sector

b) Secondary Sector

c) Tertiary Sector

d) IT Sector

Answer: a

2. The task of measuring GDP is undertaken by the

a) central government

b) state government

c) provincial government

d) all of the above

Answer: a

3. Life insurance is an activity of the

a) primary sector

b) secondary sector

c) service sector

d) none of the above

Answer: c

4. The motive of the public sector enterprises is

a) profit making

b) entertainment

c) social welfare and security

d) none of the above

Answer: c

5. How do big private companies contribute in the development of a nation?

a) By increasing the demands for their products through advertisements.

b) By increasing their profits.

c) By increasing productivity of the country in the manufacturing of industrial goods.

d) By providing private hospital facilities for the rich.

Answer: c

6. Which sector has emerged as the largest producing sector in India. Select one from the following alternatives:

a) Secondary sector

b) Tertiary sector

c) Primary sector

d) Science and Technology sector

Answer: b

7. NREGA (National Rural Employment Guarantee Act of 2005) has guaranteed ………. days of employment in a year in many districts of India. What are the correct number of days?

a) 200 days

b) 100 days

c) 30 days

d) 60 days

Answer: b

8. Which of the following examples does not fall under unorganized sector?

a) A farmer irrigating his field.

b) A daily wage labourer working for a contractor.

c) A doctor in a hospital treating a patient.

d) A handloom weaver working on a loom in her house.

Answer: c

9. Employment figures of a country are based on data collected from 5-yearly survey on employment and unemployment. Which organisation conducts this survey?

a) NSSO – National Sample Survey Organisation

b) NREGA 2005 – National Rural Employment Guarantee Act, 2005

c) ILO – International Labour Organisation

d) Census of India

Answer: b

10. Which of the following activities does not belong to the primary sector?

a) Fishing

b) Banking

c) Mining

d) Forestry

Answer: b

11. As per NREGA 2005 (National Rural Employment Guarantee Act 2005) the number of days of employment guaranteed by government is

a) 100 days

b) 80 days

c) 150 days

d) 120 days

Answer: a

12. Information and communication technology is associated with

a) primary sector

b) secondary sector

c) tertiary sector

d) none of the above

Answer: c

13. In which sector activities are not guided by profit motive?

a) organised sector

b) public sector

c) private sector

d) unorganised sector

Answer: b

14. Manufacturing sector is associated with

a) primary sector

b) secondary sector

c) tertiary sector

d) private sector

Answer: b

15. Primary sector is related to

a) agriculture

b) dairy, forestry

c) fishing, mining

d) all the above

Answer: d

16. Who carries economic activities?

a) individuals

b) firms

c) government

d) all the above

Answer: d

17. The economy is classified into public and private sectors on the basis of :

a) employment conditions

b) the nature of economic activity

c) ownership of enterprises

d) number of workers employed in the enterprise

Answer: c

18. The money value of all final goods and services produced within a country during a particular year is called:

a) Gross domestic product

b) Net domestic product

c) National product

d) Production of secondary sector

Answer: a

19. Which of the following economic activity does not come under the primary sector?

a) Fishing

b) Farming

c) Mining

d) Banking

Answer: d

20. Which of the following activities is not the activity of Primary Sector?

a) Milking

b) Fishing

c) Making of sugar

d) Farming

Answer: c

21. What is meant by GDP?

a) Gross Dairy Product

b) Gross Domestic Product

c) Great Development Project

d) Great Domestic Product

Answer: b

22. Agriculture, dairy farming are activities belonging to which of the following sectors?

a) Primary

b) Secondary

c) Tertiary

d) Scientific technology

Answer: a

23. Which of the following is not applicable for a worker, who works in the organised sector?

a) She gets a regular salary at the end of the month

b) She is not paid for leave

c) She gets medical allowance

d) She got an appointment letter stating the terms and conditions of work when she joins work.

Answer: b

24. The motive of public sector enterprises is:

a) Profit making

b) Entertainment

c) Social welfare and security

d) None of the above

Answer: c

25. Which one of the following economic activities is not in the tertiary sector?

a) Banking

b) Bee keeping

c) Teaching

d) Working in a call centre

Answer: b

26. The service sector includes activities such as

a) agriculture, dairy, fishing and forestry

b) making sugar, gur and bricks

c) transport, communication and banking

d) none of these

Answer: c

27. Which of the following types of activities are covered in the secondary sector?

a) It generates services rather than goods.

b) Natural products are changed through manufacturing.

c) Goods are produced by exploiting natural resources.

d) It includes agriculture, forestry and dairy.

Answer: b

28. Communication and advertising come under which sector?

a) Service Sector

b) Primary Sector

c) Secondary Sector

d) None of the above

Answer: a

29. Which sector has emerged as the largest producing sector?

a) Primary Sector

b) Tertiary Sector

c) Technology Sector

d) Secondary Sector

Answer: b

30. Which sector is the biggest employer in India?

a) Secondary sector

b) Service sector

c) Primary sector

d) IT sector

Answer: c

31. Pisciculture and Dairy Farming are a part of which sector?

a) Service Sector

b) Primary Sector

c) Secondary Sector

d) None of the above

Answer: b

32. Which of the following activities is not part of the Service sector?

a) Silkworm farming

b) Warehousing of silk

c) Transportation of silk

d) Banking

Answer: a

33. Manufacturing of goods is related to which sector?

a) Service Sector

b) Primary Sector

c) Secondary Sector

d) None of the above

Answer: c

34. Which sector has the largest contribution in the GDP?

a) Primary Sector

b) Tertiary Sector

c) Technology Sector

d) Secondary Sector

Answer: b

More Related MCQs on Class 10 Economics

Chapter 1: Understanding Economic Development
Chapter 2: Sectors of Indian Economy
Chapter 3: Money and Credit
Chapter 4: Globalisation and the Indian Economy
Chapter 5: Consumer Rights

Comments